Σε αναβρασμό βρίσκονται οι διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 24/09, οι διανομείς της wolt συμμετείχαν σε στάση εργασίας πραγματοποιώντας μοτοπορεία, ενώ ίδια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή. Στη βόρεια Ελλάδα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας -Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία και πραγματοποίησε μοτοπορεία το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Οι διανομείς της Wolt κήρυξαν στάσεις εργασίας (7μμ-11μμ) για τρεις μέρες (4,5,6/ Οκτώβρη). Οι διανομείς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κηρύσσοντας απεργία στις 11 Οκτωβρίου όπου καλείται το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στην e-food μαζί με τους διανομείς της wolt.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από τις εταιρείες αύξηση των μισθών, μέτρα προστασίας και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Οι εταιρείες μειώνουν χωρίς καν ενημέρωση την αμοιβή των διανομέων ανά παραγγελία, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν 10-12 ώρες για να βγάλουν το μεροκάματο. Το υψηλό κόστος καυσίμων, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι,τους φέρνει αντιμέτωπους να παλεύουν νύχτα-μέρα προσπαθώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων της wolt είναι να δίνονται δωρεάν μέσα προστασίας, καθώς η εταιρεία χρεώνει τους εργαζόμενους με ένα χαράτσι 200 ευρώ, το οποίο ονομάζεται «χρηματική εγγύηση» για να χορηγήσει στους εργαζόμενους μέσα προστασίας,με τα οποίο φυσικά είναι υποχρεωμένη να τους εξοπλίσει. Από την άλλη οι εργαζόμενοι διεκδικούν οι προσλήψεις τους να γίνονται απευθείας από την εταιρεία της wolt και όχι να δουλεύουν ως υπάλληλοι των λεγόμενων «στολαρχών-διαχειριστών»! Πρόκειται ουσιαστικά για πολλούς εργαζόμενους κυρίως μετανάστες, οι οποίοι δουλεύουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, ουσιαστικά σαν εργολαβικοί υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι αυτοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία, με απειλές και εκβιασμούς, ενώ στα μεροκάματα τούς επιβάλλονται…παρακρατήσεις, τα ένσημα ψαλιδίζονται, ενώ άδειες, Δώρα και επιδόματα δεν δίνονται.

Πάνω στις πλάτες των εργαζομένων οι πλατφόρμες διανομής έχουν αποκτήσει τεράστια κέρδη. «Η “efood” κατέγραψε κέρδη άνω των 41 εκατομμυρίων, με τζίρο άνω των 163 εκατ., ενώ η “Wolt”, που πρόσφατα εξαγοράστηκε, με 7 δισ. ευρώ, καταγράφει κύκλο εργασιών περίπου 26 εκατ. ευρώ», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ ενώ από την άλλη με το καθεστώς freelancing έχουν καταφέρει να “γλιτώσουν” εργοδοτικές εισφορές, δώρα και επιδόματα κ.λπ.