Έντονη κινητικότητα, αντεγκλήσεις και απειλές χαρακτήρισαν το διάστημα που πέρασε το μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας με επίκεντρο την Ταϊβάν και την Κορεατική Χερσόνησο.
Ερωτηθείς ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για το αν η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε σε στρατιωτική επέμβαση για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, αυτός απάντησε καταφατικά πως «Ναι, νομίζω πως έχουμε αναλάβει δέσμευση για αυτό».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ τόνισε, από το βήμα του Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν, πως η χώρα του «σίγουρα διαθέτει την ικανότητα» να υπερασπιστεί την Ταϊβάν και πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Στην ίδια ομιλία του υποστήριξε πως ο κόσμος σήμερα «είναι μάρτυρας μιας από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις στην παγκόσμια γεωστρατηγική δύναμη»!
Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-ουέν, δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πως έχει «εμπιστοσύνη» στις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της νήσου έναντι της Κίνας.
Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στις ενέργειες της Κίνας, για οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο από το Πεκίνο, την οποία καθιστούν υπεύθυνη για την όξυνση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον «για ένα εύρος ενεργειών της Κίνας που υπονομεύουν την έννομη διεθνή τάξη και εναντιώνονται στις αξίες και τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων και εταίρων μας, περιλαμβανομένων θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ταϊβάν». Χωρίς βέβαια να παραλείψει τα πεδία «στα οποία τα συμφέροντά μας συναντιούνται και μπορούμε να εργαστούμε από κοινού» όπως τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, της Μιανμάρ, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της κλιματικής κρίσης. Αν και εκεί εκφράζονται έντονες αντιθέσεις μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών χωρών.
Από τη μεριά του ο Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «έχουν αναμειχθεί απρόβλεπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», κάνοντας λόγο για πάνω από 300 «αντικινεζικά νομοσχέδια» και εκατοντάδες «μονομερείς κυρώσεις» που έχουν στραφεί κατά Κινέζων. Επισήμανε πως οι ΗΠΑ «διαμορφώνουν διάφορες μικρές ομάδες για να καταστείλουν την Κίνα σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και πιέζοντας χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους». Αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν ξεκαθάρισε πως «είναι το πιο ευαίσθητο μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν γίνει σωστή διαχείρισή του, θα προκληθεί συντριπτική και συνολική βλάβη στις διμερείς σχέσεις».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μπλίνκεν γύρω από το ευαίσθητο θέμα της συμμετοχής της Ταϊβάν στους θεσμούς του ΟΗΕ το οποίο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και επισήμανε ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα καθώς εκτιμά πως «η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία». Υπογράμμισε ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιων προκλήσεων».
Όπως είναι φυσικό η αντίδραση του Πεκίνου ήταν έντονη. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή απόφαση και βούληση της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν και σε καμία δύναμη να αποσπάσει την Ταϊβάν από τη μητέρα – πατρίδα με κανέναν τρόπο». Συνέστησε δε στην Ουάσιγκτον «να αποφύγει την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στις αποσχιστικές δυνάμεις “για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν”, ώστε να εμποδιστεί η σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ και να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν».
Το Πεκίνο επέκρινε ακόμη έκθεση του Πενταγώνου για «εξαπάτηση» σχετικά με τον πενταπλασιασμό του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου από 200 κεφαλές σήμερα σε 1.000 το 2030. Πρόσφατα ο Μίλεϊ είχε παραδεχθεί ακόμη πως οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την επιτυχή δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου της Κίνας.
Παρ’ όλα ταύτα ο Κινέζος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός πυρηνικού ανταγωνισμού ως συνέπεια της AUKUS. Σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γι η νέα αντικινεζική συμμαχία «νομοτελειακά θα δημιουργήσει κινδύνους για τη διάδοση των πυρηνικών και θα πλήξει τις προσπάθειες δημιουργίας μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Νοτιοανατολική Ασία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών που θα υπονομεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη ναυτιλία».
Στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής και της Νότιας Κινεζικής θάλασσας με επίκεντρο την Ταϊβάν επιδιώκουν να παρέμβουν και οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές προκαλώντας την ενόχληση του Πεκίνου. Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, μεταξύ τους και ο Έλληνας Γιώργος Κύρτσος, επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα την Ταϊβαν.
«Η επίσκεψή μας δείχνει πόσο ψηλά βρίσκεται η Ταϊβάν στην ατζέντα μας» δήλωσε ο γάλλος επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Πεκίνο. «Δεν είστε μόνοι. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας. Για να υπερασπιστείτε την ελευθερία, το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε κατά τη συνάντησή του με την Ταϊβανή Πρόεδρο. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ταϊβάν ως «εργαστήρι και κόμβο στη μάχη κατά της ξένης ανάμειξης και για την προάσπιση της δημοκρατίας» και «έναν θησαυρό που όλες οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να αγαπούν και να προστατεύουν». Κάλεσε δε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να χτιστεί «μια πολύ πιο ισχυρή σύμπραξη μεταξύ ΕΕ και Ταϊβάν».
Κινεζικές πρωτοβουλίες για την Κορεατική Χερσόνησο.
Στο μέτωπο της Κορεατικής Χερσονήσου το Πεκίνο, μαζί με την Μόσχα, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν, μίλησε για μια «σύνθετη και ευαίσθητη κατάσταση» που σήμερα επικρατεί στην περιοχή «με τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης σε στασιμότητα». Τόνισε πως βασικός στόχος των δύο χωρών που κατέθεσαν το ψήφισμα είναι «να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ικανή να διευκολύνει την έναρξη του διαλόγου το ταχύτερο δυνατό».
Πιστοποιώντας την εντονότερη παρέμβαση του Πεκίνου, για τη διευθέτηση του κορεατικού προβλήματος, επιβεβαίωσε ότι ο Γιανγκ Τζιεντζί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συνάντησε στο Πεκίνο τον Βορειοκορεάτη πρέσβη. Επίσης και ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της Κορεατικής Χερσονήσου είχε τηλεδιάσκεψη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.