Ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης της ΝΔ, η απόδοση των εκκρεμών συντάξεων που είχαν σωρευθεί στα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι από τον ήδη εξωφρενικό αριθμό άνω των 300.000 (κύριες και επικουρικές) για τον οποίο γινόταν λόγος ένα χρόνο μόλις πριν και καθώς συνεχίζεται η ατέρμονη ταλαιπωρία όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, να αναμένουν πότε θα τους αποδοθεί ολόκληρη η σύνταξή τους, ο αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να προσεγγίσει τις 500.000(!) μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που εκκρεμούν, έχουν υποβληθεί πριν το 2018. Η κυβέρνηση και ο νέος αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους συνταξιούχους όπως και ο προκάτοχός του Γ. Βρούτσης, εξακολουθεί χωρίς ντροπή να αναφέρεται στην «ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ» και στην «έκδοση συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού».
Η εξαγγελία βεβαίως ακόμη δεν υλοποιήθηκε, ενώ κατά καιρούς, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατάει το θέμα στην αφάνεια, με τη βοήθεια και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, το βάρος της ευθύνης έριχνε στη προηγούμενη κυβέρνηση, ή στα ελλιπή στοιχεία που διέθετε. Τώρα, μετά από κατά κάτι λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησής της, δεν «τους παίρνει» να συνεχίσουν την ίδια καραμέλα, ενώ το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων συνεχώς διογκώνεται.
Έτσι, πρόσφατα προκειμένου να ανακοινωθεί η τοποθέτηση ειδικού «manager» προερχόμενου από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα ασχοληθεί και θα «λύσει» το πρόβλημα, έκανε επίσκεψη στο υπουργείο αυτοπροσώπως ο Μητσοτάκης.
Το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια κενά σε προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως σε αυτό τον λόγο οφείλονται οι απίστευτες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ούτε που απασχολεί την κυβέρνηση, ενώ για προσλήψεις ούτε λόγος βέβαια.
Ωστόσο, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Μετά την τοποθέτηση του manager, ο οποίος όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιο υπουργός «έπιασε αμέσως δουλειά», ήρθε και το πρώτο … μαντάτο. Αντί της προσωρινής σύνταξης, εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης, όπως ισχύει ως σήμερα σε ποσοστό 80% (στα Ταμεία Μισθωτών) ή στο 70% (Ταμείο Απασχολουμένων-Επιστημόνων Αγροτών) ή στο 50% (Δημόσιο), θα καταβάλλεται η …«προ-προσωρινή» σύνταξη σε ποσοστό 35% που είναι η εθνική σύνταξη, δηλαδή 384 ευρώ (για 20ετία) ή 346 ευρώ (για 15ετία).
Με αυτή την απόφασή της, η κυβέρνηση μειώνει την προσωρινή σύνταξη από το ποσοστό του 50-80% στο 35%, μετατρέποντάς τη σε ένα επίδομα πείνας, ενώ στην ουσία καταργεί τον νόμο που μόλις πριν 6 μήνες ψήφισε (Ν4714/2020), σύμφωνα με τον οποίο χορηγείται η προσωρινή σύνταξη μέχρις ότου εκδοθεί η κανονική. Άλλωστε, εφόσον ο e-ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι υπάρχει θεμελίωση δικαιώματος (χρόνος ασφάλισης, ηλικία, πλασματικοί χρόνοι κλπ) τότε ο φορέας είναι σε θέση να χορηγήσει προσωρινή σύνταξη και μάλιστα άμεσα. Ως δυσκολία εμφανίζεται η διαπίστωση της θεμελίωσης δικαιώματος, λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να κανει τη δουλειά αυτής της διαπίστωσης και η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να προσλάβει εργαζομένους στον ΕΦΚΑ για να καλύψει αυτό το κενό, ενώ παράλληλα τρενάρει την ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών ιστορικών.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτό γίνεται από μια εσκεμμένη κυβερνητική πολιτική που έχει πολλαπλούς αντιασφαλιστικούς στόχους. Μια πολιτική που επιδιώκει:
Πρώτο, να καθυστερεί επί μακρόν τη χορήγηση των κανονικών συντάξεων ώστε να κρατά τα χρήματα των συντάξεων για να τα χρησιμοποιεί αλλού.
Δεύτερο, να αποδυναμώνει και να υπονομεύει τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.
Τρίτο, να ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Με τη νέα «ρύθμιση» η κυβέρνηση πετά στα όρια της απόλυτης φτώχειας τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι κάνοντας αίτηση συνταξιοδότησης θα αναμένουν, άγνωστο έως πότε, να λάβουν την οριστική τους σύνταξη και αντί αυτής θα λαμβάνουν μια δραματικά μειωμένη προσωρινή σύνταξη των 346-383 ευρώ, τη γνωστή εθνική σύνταξη, όπως προέκυψε με τα νομοθετήματα αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πρόκειται το δίχως άλλο για μια ωμή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση που από τη μια διατείνεται, όπως ανακοινώνουν από το υπ. Εργασίας πως «δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο», από την άλλη οι ίδιοι αποκαλύπτουν πως όσοι καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης θα παίρνουν την «εθνική» σύνταξη.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, εντός διμήνου θα θέσει σε λειτουργία δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες: α) Η πρώτη θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή βρίσκεται η σύνταξή τους σε εκκρεμότητα, και β) η δεύτερη θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπει προσωρινή σύνταξη των 346- 384 ευρώ και μετά. Με άλλα λόγια, καθιερώνεται -από την άνοιξη και μετά- άλλος ένας νέος διαχωρισμός των συνταξιούχων. Περιττό να επισημανθεί πως οι δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα ανοίξουν για τους υποψήφιους συνταξιούχους αποτελούν μέρος του συνολικού «πακέτου» λειτουργιών του e-ΕΦΚΑ που εκχωρείται σε γνωστή μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στον χώρο του software – hardware.
Να σημειωθεί ότι από τις 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων, προσωρινή σύνταξη λαμβάνει περίπου το 20%, δηλαδή οι 35.000, ενώ από τους υπόλοιπους 140.000 δεν αποδίδεται προσωρινή σύνταξη κυρίως για λόγους διαδοχικής ασφάλισης (διαφορετικά ταμεία). Ενώ, όπως το ίδιο το υπουργείο επιβεβαιώνει, δικαιούχοι της νέας προσωρινής σύνταξης δεν είναι το σύνολο των εν αναμονή συνταξιούχων αφού θα πρέπει ως βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, που σημαίνει ότι ο αριθμός τους περιορίζεται στους μόλις 15.000.
Ένα ελάχιστο μέρος δηλαδή από τις πολλές χιλιάδες των εκκρεμών συντάξεων, ενώ με …περίσσεια ευαισθησία δηλώνει την πρόθεση να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση τη διετία 2016 – 2017.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους και να επιδεινώνει τη θέση τους, επινοώντας κάθε λογής κόλπα. Προφανώς τα αποθεματικά των ταμείων που προορίζονται για συντάξεις θέλει να τα διοχετεύσει προς άλλες κατευθύνσεις και στην παρούσα φάση προέκρινε τη λύση αυτή, μειώνοντας δραματικά το ποσό της προσωρινής σύνταξης που θα λαμβάνουν, παρατείνοντας, άγνωστο μέχρι πότε, την απόδοση της οριστικής σύνταξής τους, κοροϊδεύοντάς τους ωμά, για άλλη μια φορά.