Ενώ το Ισραήλ οξύνει, με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, ετοιμάζοντας γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, εκρηκτικό κλίμα δημιουργεί η δολοφονική υβριδική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και Λιβανέζων ανυποψίαστων πολιτών, όπως υγειονομικών, με το χακάρισμα συσκευών επικοινωνίας (βομβητές – pagers) και την πρόκληση ταυτόχρονων εκρήξεων.
Από τις εκρήξεις την πρώτη μέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 4.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών είναι ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο.
Ανάλογες με τις εκρήξεις στον Λίβανο σημειώθηκαν και στη Συρία, όπου αναφέρθηκε ο θάνατος άλλων 7 ατόμων από εκρήξεις βομβητών. Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεσμπολάχ, στους ασυρμάτους, ακολούθησε την επομένη μέρα, την Τετάρτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 500, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση και φέρνοντας πιο κοντά το ξέσπασμα του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεσμπολάχ.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή επιχείρηση μαζικής δολοφονίας, που υπερβαίνει κατά πολύ κάθε προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Εκτός από το μέγεθός της, σημασία έχει το γεγονός ότι οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ενός κράτους τρομοκράτη και δολοφόνου, που χαίρει της ασυλίας των δυτικών συμμάχων του.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Μικάτι, δήλωσε πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας» και «εγκληματική πράξη», καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της» και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του. Η Χεζμπολάχ κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ και προανήγγειλε αντίποινα, τονίζοντας ότι θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο, ώστε το Ισραήλ «να λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτήν την εγκληματική επίθεση». Η Χαμάς καταδίκασε «τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες», τονίζοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση «μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων».
Εάν η ταυτόχρονη μαζική έκρηξη των βομβητών και των ασυρμάτων που σημειώθηκε καθ’ όλη την επικράτεια του Λιβάνου συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα γινόταν αυτομάτως λόγος για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και για κήρυξη πολέμου. Το ότι ο διεθνής παράγοντας παραμένει εν πολλοίς βουβός, αλλά και εκδηλώνει το θαυμασμό του για την αποτελεσματικότητα της Μοσάντ σε μία επιχείρηση μαζικής δολοφονίας, καταδεικνύει μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία γίνεται αποδεκτή διεθνώς, αλλά και το απεριόριστο εύρος της ασυλίας την οποία έχει εξασφαλίσει ο προφανής δράστης, δηλ. το Ισραήλ.
Η ενέργεια αυτή, ανοίγει ένα νέο, ανεξερεύνητο μέχρι τώρα κεφάλαιο στην ιστορία της τρομοκρατίας. Υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία μπόρεσαν να χαρακτηρίσουν την πυροδότηση των βομβητών που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ ως υποδειγματικό τρόπο αντιμετώπισης οργανώσεων αυτού του είδους.
Όμως οι βομβητές, τους οποίους δεν χρησιμοποιεί μόνο η Χεζμπολάχ αλλά και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό του Λιβάνου, εξερράγησαν μέσα σε αυτοκίνητα, δίπλα σε παιδιά, σε πολυσύχναστες αγορές και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς, εξ ου και ο τραγικός απολογισμός των δεκάδων νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών. Η μετατροπή σε όπλο μιας κοινής συσκευής που χρησιμοποιείται ευρέως δημιουργεί εφιαλτικό προηγούμενο, πόσο μάλλον που τα «έξυπνα κινητά» που βρίσκονται σε κάθε χέρι είναι ικανά για εκρήξεις πολύ ισχυρότερες από αυτές των απαρχαιωμένων βομβητών.
Όλα αυτά έρχονται σε μία συγκυρία κατά την οποία το Ισραήλ επισήμως διακηρύττει το ξεκαθάρισμα του «βορείου μετώπου» στους στόχους του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας τη βαθιά διασύνδεση όσων συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στο Λίβανο. Η δολοφονική αυτή επιχείρηση του Ισραήλ εντάσσεται στη σταθερή επιδίωξη της ηγεσίας του να πυροδοτήσει ένα γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, να σύρει αν μπορέσει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με το Ιράν, πριν αλλάξουν οι ευρύτεροι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή και βρεθεί σε δεινή θέση.