Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψήφιση του χουντονόμου για τον περιορισμό και την απαγόρευση του δημοκρατικού δικαιώματος των διαδηλώσεων ετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για να επιβάλει περιορισμούς και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.
Ήδη από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα φέρει στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που περιέχει διατάξεις για την λειτουργία των σωματείων και για την απεργία. Μετά την πρώτη αλλαγή που έφερε στο ν.12674/82 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δυσκόλεψε τη λήψη απόφασης για απεργία (για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία), η κυβέρνηση τώρα προετοιμάζει νομοθετικές διατάξεις που επεκτείνουν τους περιορισμούς για την κήρυξη της απεργίας, αλλά και σε άλλα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η κυριότερη αλλαγή αφορά την εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όπως και για την προκήρυξη απεργίας. Ως σήμερα είναι υποχρεωτική η δια ζώσης παρουσία στις ψηφοφορίες. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων να ψηφίζουν ηλεκτρονικά (εξ αποστάσεως) για να πάρουν αποφάσεις χωρίς προηγουμένως να συμμετέχουν σε συνέλευση και να συζητήσουν. Ακόμα θα μπορούν με τον ίδιο τρόπο να ψηφίζουν και σε εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων σε συνδικαλιστικά όργανα. Το μέτρο αυτό θέλει να υπονομεύσει το ρόλο και την σημασία των γενικών συνελεύσεων, μέσα στις οποίες μπορούν ως τώρα οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνονται, να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις, να αποφασίζουν για τα προβλήματά τους και να συνεργάζονται για την επίλυσή τους.
Η κυβέρνηση θέλει να βάλει στον πάγο την συνδικαλιστική ζωή, να περιορίσει τις συλλογικές δραστηριότητες, να απομακρύνει τον εργαζόμενο από τη συλλογική ζωή και να τον απομονώσει, έτσι ώστε να τον κάνει πιο ευάλωτο στις πιέσεις των εργοδοτών.
Την ίδια κατεύθυνση εξυπηρετεί και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, που στόχο έχει να θέσει εμπόδια στην επαφή εκλεγμένων συνδικαλιστών με εργαζόμενους και για επισκέψεις σε χώρους εργασίας.
Τέλος η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών των απολύσεων για συνδικαλιστική δράση, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο το έργο των εργοδοτών να απολύουν συνδικαλιστές εργαζόμενους και να εκδιώκουν από τα σωματεία και τους χώρους δουλειάς τα πιο αγωνιστικά και δραστήρια εργατικά στοιχεία, αποδυναμώνοντας έτσι την εργατική συνδικαλιστική δράση και επιδιώκοντας αν όχι την διάλυσή της, τουλάχιστον, την υποταγή της στην εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση.