Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν
Στην πατρίδα μας έχουμε το χαριτωμένο θρύλο-παράδοση των «Μερομηνιών». Τι είναι τα «Μερομήνια»; Είναι μια λαϊκή δοξασία-προσπάθεια να προβλεφθεί ο χειμώνας, από το καλοκαίρι ακόμα, βασισμένη στην παρατήρηση των καιρικών φαινομένων, που η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με αυτή, ό,τι καιρό θα κάνει τις δώδεκα πρώτες μέρες του Αυγούστου, τον ακριβώς αντίθετο θα κάνει κάθε μήνα, την καινούργια χρονιά. Η σπορά, το φύλαγμα των κοπαδιών, το μάζεμα των ξύλων για το τζάκι και το μαγείρεμα, όλες οι αγροτικές εργασίες θα ήταν αποτελεσματικότερες, αν η πρόβλεψη ήταν ισχυρή. Βέβαια η μέτρηση του χρόνου έχει διαφορά ανάμεσα στο Παλιό και το Νέο ημερολόγιο (13 μέρες διαφορά) και δεν γνωρίζουμε αν η δοξασία αυτή ανάγεται στην περίοδο όπου το Παλιό ημερολόγιο ίσχυε, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Από το τέλος Αυγούστου, οι προγνώστες καιρού άρχισαν να μιλάνε από τα τηλεοπτικά κανάλια για τα Μερομήνια και να προβλέπουν βαρύ χειμώνα, παραπέμποντας στον ανελέητο καύσωνα του Αυγούστου, στον αντίποδα. Σε δόξα της εποχής του 5G, της απογείωσης των μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης, της τεχνολογικής έκρηξης, τα Μερομήνια ήρθαν πάλι στη ζωή μας. Μαζί με τις δεισιδαιμονίες, τις καφετζούδες και τους αστρολόγους.
Αφού το «έστρωσαν» το πράγμα οι …επιστήμονες του είδους, το νήμα το παρέλαβε Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Βαγγέλης, όπως τον αποκαλούσε ο Κούλης, προ καιρού τινός, για την ακρίβεια πριν από ένα χρόνο, όταν του εγκαινίαζε (ο Κούλης, του Βαγγέλη) τη νέα μονάδα φυσικού αερίου. Φέτος λοιπόν, ο Βαγγέλης, που το φυσικό του αέριο αυξάνεται κατά 80% προφήτεψε: «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα και όπως έγραψαν και οι Financial Times, να προσευχόμαστε να έχουμε έναν ήπιο χειμώνα»… «Το απολύτως καταστροφικό σενάριο θα ήταν να έχουμε μια καταιγίδα τύπου Μήδειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι πόλεμος με θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Εκ του Τύπου η είδηση και …αφού το έγραψαν και οι Financial Times…
Όπα! Δε φαντάζεστε πως εννοεί ότι θα πεθάνουν τα αφεντικά των πολυεθνικών που κάνουν κουμάντο, παγκόσμια, στην ενέργεια, επειδή θα φτωχύνουν κατά 20%, λέμε τώρα, ένα τυχαίο νούμερο, αν κρατήσουν σταθερές τις τιμές στο ρεύμα και το πετρέλαιο. Και γιατί λέμε 20%, αν εμάς μας φορτώνουν αυξήσεις του 40% (πετρέλαιο), 50% (ηλεκτρικό) και 80% (φυσικό αέριο); Διότι όπως το έχουν συνήθειο τα ευαγή αυτά ιδρύματα, οι πολυεθνικές, αν ζημιώσουν κάπου, αμέσως φορτώνουν τη ζημιά στους πολλούς και βγάζουν και διπλάσιο κέρδος. Μπίζνες παιδί μου. Ή σε απλά ελληνικά, καπιταλισμός.
Επειδή η φαντασία σας δεν φτάνει ως εκεί, καλά καταλάβατε. Τα θύματα του πολέμου θα είμαστε εμείς. Έτσι ακριβώς. Όπως στον πόλεμο με τον κορονοϊό, τα θύματα του πολέμου ήμασταν εμείς και όχι οι παγκόσμιες φαρμακοεταιρείες.Έτσι στον πόλεμο για τα τρόφιμα ή το νερό, τα θύματα του πολέμου θα είμαστε εμείς. Την ομιλία του, στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε αναλυτές(;), ο Μυτιληναίος την έκλεισε λέγοντας τα εξής: «Θα μεγαλώνουμε συνετά, με μέτρο και πάνω απ’ όλα προωθώντας την ασφάλεια για τους μετόχους μας». Το καταλάβατε, έτσι δεν είναι; Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των μετόχων. Δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Η στήλη δε θα προτείνει να πάρουμε για το χειμώνα κεριά, χοντρές κουβέρτες, φασκόμηλο για ζεστά, γκαζιέρα και πολλά ζευγάρια κάλτσες για να τις φοράμε διπλές, αφού η θέρμανσή μας και το ηλεκτρικό θα είναι απλησίαστα. Πολύ περισσότερο δεν προτείνει να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε πως θα είναι ήπιος ο χειμώνας. «Πάψε με ευχές να ελπίζεις οι θεοί πως θα λυγίσουν» λέει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα. Οι εργαζόμενοι στην efood έπαψαν να εύχονται καθημερινά να έχουν δουλειά για την επόμενη μέρα. Με τέσσερεις μόνο λέξεις: Σωματείο, Απεργία, Συλλογική Σύμβαση. Έτσι ο χειμώνας γίνεται ήπιος.
Τάνια