Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου η ετήσια πανελλαδική σύσκεψη της οργάνωσης νεολαίας Πορεία.
Δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι από Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πορείας, παραβρέθηκαν και συνέβαλαν ενεργά για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη φετινή Σύσκεψη, έτσι ώστε με πίστη και αισιοδοξία να βαδίσουμε πιο σταθερά και περισσότερο εξοπλισμένοι στη νέα δύσκολη χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας.
Η Σύσκεψη άνοιξε με την εισήγηση του συν. Δημήτρη Κοντοφάκα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δεκάδες σύντροφοι και φίλοι και έκλεισε με την ψηφοφορία και εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου διεξάχθηκε και συζήτηση της Φοιτητικής Πορείας, με τους φοιτητές της Πορείας να αναδεικνύουν τα προβλήματα στους συλλόγους, τη στάση των άλλων δυνάμεων, τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα και το ρόλο που πρέπει να παίξει η Φοιτητική Πορεία τη νέα χρονιά, για να συνδεθεί με περισσότερους φοιτητές, για να βοηθήσει στη μαζικοποίηση των συλλόγων και να βάλει τις κατευθύνσεις της μέσα στο φοιτητικό κίνημα.
Αναφορικά με την πρώτη μέρα, τα ζητήματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις τοποθετήσεις, αφορούσαν από τη μία τις διεθνείς εξελίξεις και την ανάδειξη ενός αντιδραστικού ρεύματος που ενισχύεται σε όλο τον κόσμο, καθώς και στη χώρα μας, όπως επίσης την κοινή διαπίστωση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και την ανάγκη η οργάνωση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση την επόμενη περίοδο.
Από την άλλη, δόθηκε βάρος στις εσωτερικές εξελίξεις μπροστά στην προεκλογική περίοδο που έχει ανοίξει. Αναφέρθηκε η κάλπικη αντιπαράθεση και η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να πολώσουν το κλίμα, κρύβοντας ουσιαστικά την απόλυτη πολιτική τους συμφωνία στη βασική πολιτική ατζέντα. Συζητήθηκε μαζί με αυτά η απάτη περί εξόδου από τα μνημόνια, η αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ στη χώρα μας και το όλοενα και μεγαλύτερο βάθεμα της εξάρτησης από τους ιμπεριαλιστές, σε συνάρτηση πάντα με την ενίσχυση του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού μετώπου που θα βάλει φρένο στην πολιτική των μνημονίων, στην εξάρτηση και υποτέλεια της χώρας μας και στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Η συζήτηση όμως περιστράφηκε και γύρω από την οργανωτική πολιτική μας και τα μέτωπα της πάλης μας. Κουβεντιάστηκε εκτενέστερα, με αφορμή και τις απεργίες τής προηγούμενης περιόδου, η κατάσταση στα σωματεία, η υπονομευτική και διαλυτική στάση των ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και οι ευθύνες των αριστερών και ρεφορμιστικών δυνάμεων, που με τη στάση τους δεν συμβάλλουν στην ενότητα των εργαζομένων σε μια αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά αντίθετα ακολουθούν μια διασπαστική πολιτική, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη ενός λαϊκού μαζικού κινήματος. Ανάλογες ήταν οι εικόνες και από τους φοιτητικούς συλλόγους.
Αναφέρθηκαν τέλος τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ΕΡΓΑΣ, η Φοιτητική και Μαθητική Πορεία, και η κοινή συμφωνία για την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί το επόμενο διάστημα στους μαζικούς χώρους και την αναβάθμιση της συνδικαλιστικής μας δουλειάς. Πολλοί σύντροφοι αναφέρθηκαν στον θετικό βηματισμό της οργάνωσης την προηγούμενη περίοδο, με τις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στους τρεις πολιτιστικούς μας χώρους, σε Αθήνα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη που συγκέντρωσαν εκατοντάδες φίλους και συναγωνιστές, καθώς και στην επιτυχημένη διεξαγωγή του 6ου Camping της Πορείας το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Παρά τα βήματα αυτά, κοινή παραδοχή αποτέλεσε η αδυναμία της οργάνωσης στους μαθητικούς, φοιτητικούς και εργασιακούς χώρους και υπογραμμίστηκε η ανάγκη της πιο θαρρετής απεύθυνσής μας στον κόσμο, η ανάγκη να συνδεθούμε περισσότερο μαζί του και με τα προβλήματά του, προσπαθώντας να δώσουμε μια αγωνιστική διέξοδο, βοηθώντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη στη νεολαία ενός μαζικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.