Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών μετέθεσε κατά μια εβδομάδα την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης που είχαν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ με τις Ομοσπονδίες των Υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕ/ΠΦΥ) προκηρύσσοντας μεσημεριανές στάσεις εργασίας και η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φλεβάρη. Οι υγειονομικοί με τα σωματεία τους διεκδικούν αγωνιστικά εδώ και δύο χρόνια την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές) και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας του λαού. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την πολιτική της εγκατάλειψης της Δημόσιας Υγείας, την ώρα που ο λαός θρηνεί τις εκατόμβες των νεκρών από την πανδημία. Παράλληλα απαιτούν να πάψει το αυταρχικό και εκδικητικό μέτρο της αναστολής εργασίας και οι απολύσεις που απειλούν τώρα πάνω από 7.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να επανέλθουν όλοι άμεσα στις εργασίες τους.
Μαχητική ήταν η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας καθώς και η πορεία που κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Από τα μπλοκ των σωματείων των υγειονομικών κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική καθώς και εκείνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, μαζικά και δωρεάν τεστ στο λαό, ενάντια στις απολύσεις και τις αναστολές εργασίας.
Η ΕΡΓ.Α.Σ στήριξε την κινητοποίηση και συμμετείχε στη συγκέντρωση με το δικό της μπλοκ, διακινώντας την ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ενώ η υγειονομική κατάσταση έχει γίνει απελπιστικά τραγική και το ολέθριο κυβερνητικό “σχέδιο για την πανδημία” έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς (…) το δημόσιο σύστημα υγείας να παραπαίει και σκόπιμα να αποδυναμώνεται για να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να έχει υποστεί δραματική μείωση (με 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας), να είναι εξουθενωμένο, να νοσεί και υγειονομικοί με κορονοϊό να εξαναγκάζονται να εργάζονται». Και καταλήγει πως «Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτήν την πολιτική που έχει αφήσει και αφήνει το λαό ανυπεράσπιστο μπροστά στην απειλή για την υγεία του. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το μαζικό αγώνα που θα ασκήσει την πιο μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση και θα διεκδικήσει την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας στη δουλειά τους, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης της πανδημίας».
Θεσσαλονίκη
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1/2 το συλλαλητήριο για την υγεία που οργάνωσαν συνδικάτα στα πλαίσια της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση έγινε μπροστά από τις ΥΠΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι έκατσαν αρκετή ώρα, ενώ εκπρόσωποι σωματείων έκαναν τοποθετήσεις. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με αντίστοιχα προηγούμενα συλλαλητήρια, αλλά και πάλι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της επίθεσης. Σε αυτό βέβαια, ευθύνονται οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που τήρησαν, κυριολεκτικά, σιγή ιχθύος και μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση. Ακόμα όμως και οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που μάλιστα πλειοψηφούν στην ΟΕΝΓΕ, ήρθαν στη συγκέντρωση διά αντιπροσώπων! Ο μόνος φορέας που έκανε σοβαρή κινητοποίηση δυνάμεων ήταν όμως η αστυνομία, αφού ΜΑΤ, ΟΔΟΣ και μηχανές έκαναν την εμφάνισή τους, μαζί με τη σχεδόν μόνιμη κλούβα στο μέσον της πλατείας Αριστοτέλους. Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο ότι στόχος της είναι η διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και ότι αυτό θα το επιβάλει ακόμα και με το βούρδουλα.
Στη συνέχεια και κάτω, βασικά, από την πίεση των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγινε διαδήλωση μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με πανό και ανακοίνωση στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση, καλώντας το λαό να παλέψει με μαζικούς αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Βέροια
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φλεβάρη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τα σοβαρά ζητήματα υγείας. Στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι έπειτα από κάλεσμα του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και σωματείων της περιοχής. Ομιλίες προς τους συγκεντρωμένους έκαναν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας, ο πρόεδρος των εργαζόμενων Νοσοκομείου Βέροιας καθώς και οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ Ημαθίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση που παρουσιάζει το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα η υγεία των εργαζόμενων στην περιοχή, την περίοδο της πανδημίας. Να σημειωθεί ο τραγικός απολογισμός σε νεκρούς στην περιοχή εξαιτίας του κορονοϊού. Έπειτα από το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου και παραδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους η προκήρυξη της ΕΡΓΑΣ.
Γιάννενα
Παρέμβαση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στη συγκέντρωση στην πύλη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στα πλαίσια της Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας που καλέστηκε στα Γιάννενα από ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ.
Οι υγειονομικοί ζητάνε τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας για να προστατευτεί ο κόσμος. Αντί αυτού όμως η Κυβέρνηση ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα υγείας ενώ αποδυναμώνει τα δημόσια νοσοκομεία, φέρνοντας τους εργαζόμενους στα όρια της εξουθένωσης. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ ανάλγητα μείωσε την περασμένη χρονιά κατά 572 εκατομμύρια το κρατικό κονδύλι για τη δημόσια υγεία, ενώ και στον προϋπολογισμό του 2022 προκαθόρισε νέα μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ, παρά το ότι νοσοκομεία καταρρέουν, τα κύματα της πανδημίας διαδέχονται το ένα το άλλο και στο 2021 είχαμε υπερτετραπλασιασμό του συνολικού αριθμού των θανάτων από κορονοϊό.
Παρότι είχε έντονη βροχή, υπήρχε κόσμος στην κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου. Τα μέλη της Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν με πανό, σημαίες και ανακοίνωση στη συγκέντρωση, καλώντας το λαό να παλέψει με μαζικούς αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Να ενισχυθούν τώρα όλα τα δημόσια νοσοκομεία!
Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό!
Θεσπρωτία
Με την ανάρτηση πανό και με το μοίρασμα της κομματικής Προκήρυξης σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Φιλιάτες, κινήθηκαν αυτές τις μέρες τα μέλη της Κ.Ο. Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ, για τα επίκαιρα ζητήματα της πανδημίας και της κατάρρευσης του «επιτελικού» κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ικαρία
Με σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες ήταν αυτοί που πήραν μέρος σε μια κινητοποίηση που μετά από καιρό επανέφερε στο προσκήνιο αιτήματα και διεκδικήσεις για τα καίρια ζητήματα της υγείας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε με στάση και καλούσε η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας. Χωρίς στάση, καλούσαν και σωματεία του ιδιωτικού τομέα που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλωστε, ανεξάρτητα από το μεγάλο αριθμό σφραγίδων με τις οποίες καλούσαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και παρά τις σημαντικές δυνάμεις που διαθέτει στο νησί, η παρουσία λιγοστών στελεχών στη συγκέντρωση ήταν ενδεικτική των προθέσεών του.
Κόντρα όμως στο γενικότερο κλίμα υπονόμευσης που διαμορφώνει η στάση των βασικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, η συγκέντρωση στην Ικαρία είχε ξεχωριστή μαζικότητα και δυναμική. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, ειδικά μετά τις αναστολές των υγειονομικών, καθώς και η φτωχοποίηση των 20 και πλέον εργαζομένων που βρίσκονται μισό χρόνο τώρα σε αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί παρά να προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους του ακριτικού νησιού.
Η συγκέντρωση άνοιξε με την τοποθέτηση της ΕΛΜΕ, ακολούθησε το Εργατικό Κέντρο, η ΕΡΓΑΣ, ο ΣΕΠΕ και η Ένωση γονέων. Η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΝΙ Σωτήρη Δρούλια. Στην ομιλία του παρουσίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εφαρμογής της πολιτικής κατεδάφισής του και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Ικαρίας (στο οποίο έχουν μπει λουκέτα σε τομείς και κλινικές). Αποδόμησε τα επιχειρήματα για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, αναφέρθηκε στις επικείμενες απολύσεις που ανακοινώνει ο Πλεύρης και μίλησε για την ανάγκη της άμεσης πάλης για την άρση των αναστολών.
Στην παρέμβαση της ΕΡΓΑΣ ο σ. Πετράκης Βασίλης μίλησε για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, την ολέθρια πολιτική που επιβλήθηκε με αφορμή την πανδημία, την αναγκαιότητα της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και της άρσης των αναστολών, καθώς και τις ευθύνες των βασικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την αφωνία των συνδικάτων όλο αυτό το διάστημα.
Στην Ικαρία η επιτροπή αγώνα και αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε μετά την επιβολή των αναστολών εργασίας, εξακολουθεί να πραγματοποιεί δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, για την άρση των αναστολών και τη στήριξη των υγειονομικών που εδώ και 6 μήνες έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και τη φτώχεια.
Ηράκλειο
Την Τρίτη (1/2) πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και κινητοποίηση με απόφαση της ΕΛΜΕ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, με στόχο την καταδίκη της εγκληματικής υγειονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που οδηγεί σε πλήρη διάλυση το ΕΣΥ, σε έκθεση των σχολείων και του λαού στον ύψιστο κίνδυνο.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ τη Δευτέρα (31/1), όπου η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατέθεσε την πρόταση της συμμετοχής του σωματείου μας στην κοινή συγκέντρωση (ΑΔΕΔΥ-ΣΕΠΕ) στην πλατεία των Λιονταριών. Η πρόταση αυτή πρόταση ψηφίστηκε, σε αντιδιαστολή με την θέση της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ που πρότεινε να συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση του σωματείου του ΠΑΓΝΗ, αντιστρέφοντας τη δημοκρατική πρακτική που επιτάσσει τα σωματεία να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών και Γ/θμιων οργάνων και όχι το αντίστροφο, δηλ οι συγκεντρώσεις των σωματείων του ΠΑΜΕ να …φιλοξενούν τα άλλα σωματεία.
Μετά τη συναπόφαση των ΑΔΕΔΥ-ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ για Κοινή Συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών, εν τέλει και το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ βρέθηκε στην κοινή πλατεία της Διαμαρτυρίας, όπου συμμετείχαν και Φοιτητικοί σύλλογοι (Ιατρικής και Βιολογικού).
Η συγκέντρωση -αν και δεν είχε την απαιτούμενη μαζικότητα, με δεδομένο ότι τέτοιου τύπου αποσπασματικές συνδικαλιστικές αποφάσεις δεν συσπειρώνουν- ωστόσο ανέδειξε τις δραματικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε ΜΕΘ, προσωπικό και υποδομή.
Στην τοποθέτησή μας, αλλά και στις δηλώσεις μας στα ΜΜΕ, καταδικάσαμε τη δραματική υποχρηματοδότηση και διάλυση του ΕΣΥ, τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έκθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών στον ύψιστο υγειονομικό κίνδυνο. Προβάλαμε τα αιτήματα για 15 μαθητές στην τάξη, την πρόσληψη εκπαιδευτικών και υπαλλήλων καθαριότητας και ανάληψη του Υγειονομικού ελέγχου από τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον διεκδικήσαμε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και τη μείωση της Ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Στην κατεύθυνση της προώθησης των παραπάνω αιτημάτων καταθέσαμε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ πρόταση Συντονισμού των φορέων της εκπαίδευσης και του γονεϊκού Κινήματος που ψηφίστηκε και προγραμματίστηκε για την Τετάρτη (9/2).
Ο συντονισμός, η συνεχής πάλη και η εγκατάλειψη της λογικής των αποσπασματικών κινητοποιήσεων, οι οργανωμένοι και μαζικοί αγώνες είναι ο μόνος δρόμος για την κατοχύρωση των δίκαιων αιτημάτων μας.