Κλιμακώνει η κυβέρνηση Κούρτι την πολιτική εθνοκάθαρσης σε βάρος των Σέρβων του Κοσόβου. Στα τέλη Αυγούστου οι αρχές της Πρίστινα προχώρησαν στο κλείσιμο μιας σειράς σερβικών υπηρεσιών και οργανισμών που εκπροσωπούν τη Σερβία στο βόρειο Κόσοβο. Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα δημαρχεία των 5 περιοχών που πλειοψηφεί συντριπτικά το σέρβικο στοιχείο. Το καθεστώς Κούρτι κατέσχεσε έγγραφα και υπολογιστές, αφαίρεσε τα σέρβικα κρατικά σύμβολα και τα αντικατέστησε με αυτά του κοσοβάρικου προτεκτοράτου. Σύμφωνα με τον υπουργό του Κούρτι, Κράσνικι, η εν λόγω επιχείρηση έγινε «γιατί παραβιάζονταν το σύνταγμα της δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και οι νόμοι».
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το σχέδιο Κούρτι να ανοίξει και πάλι τη γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ στη Μητρόβιτσα που χωρίζει το βόρειο από το νότιο (με αλβανόφωνη πλειοψηφία) τμήμα του Κοσόβου. Με φόντο τις συλλήψεις Σέρβων στη βόρεια Μητρόβιτσα, ο Βούτσιτς συνάντησε τον Αμερικανό πρέσβη Χιλ και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, υπογραμμίζοντας πως ο εκλεκτός των αμερικανονατοϊκών Κούρτι «θέλει μόνο την καταστροφή και την εκδίωξη του σερβικού λαού». Στο ίδιο μήκος κύματος και αποφεύγοντας τις ρητορικές εξάρσεις, ο Σέρβος πρόεδρος απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του δήλωσε με νόημα «πρέπει να πολεμήσουμε για τη Σερβία στην παγκόσμια σκηνή,να αναζητήσουμε συμμάχους και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να το πετύχουμε αυτό».Υποστήριξε ότι η ΕΕ και οι χώρες του κουιντέτου (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία) «δίνουν μόνο υποσχέσεις λεκτικές». Ωστόσο η χαμηλών τόνων ρητορική του Βούτσιτς όσον αφορά τους «δυτικούς συμμάχους» του σχετίζεται με τους ελιγμούς ανάμεσα στα δύο αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα (ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία –Κίνα) που επιχειρεί ο Σέρβος πρόεδρος, με πρόδηλο στόχο την εξαγορά της ευμενούς στάσης τους απέναντι στην πατρίδα του. Στα πλαίσια αυτά, η Σερβία και η ΕΕ υπέγραψαν στις 19 Ιούλη (παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Σολτς ) μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας για τις πρώτες ύλες και συγκεκριμένα για το λίθιο, το οποίο χρειάζεται η ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα. Τα επιτελεία του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα για τη Σερβία και για την ΕΕ». Διόλου τυχαία και η σχεδόν ταυτόχρονη « μεταστροφή της στάσης» της σέρβικης δικαιοσύνης που αποφάσισε το ξεπάγωμα της εξόρυξης λιθίου εκ μέρους της αυστραλοβρετανικής πολυεθνικής RIO TINTO.
Συνεχίζοντας τις κινήσεις «καλής θέλησης» προς τους επικυρίαρχους της ΕΕ, ο Βούτσιτς υποδέχτηκε στα τέλη Αυγούστου τον Μακρόν, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη Σερβία θα παραδοθούν 12 μαχητικά Ραφάλ, ενώ προβλέπεται η κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και η «συνεκμετάλλευση» των σερβικών ορυχείων λιθίου, στρατηγικής σημασίας για τη Γαλλία (και την ΕΕ) της πράσινης μετάβασης. Ο Σέρβος πρόεδρος κατόρθωσε να αποσπάσει μια θετική δήλωση από τον Μακρόν για το επίδικο θέμα του Κοσόβου, με τον Γάλλο πρόεδρο να καταδικάζει «τον πολλαπλασιασμό των μονομερών ενεργειών από τις αρχές του Κοσόβου κατά των Σέρβων κατοίκων …θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες εξομάλυνσης για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών». Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ουάσιγκτον «για τις συνεχιζόμενες ασυντόνιστες ενέργειες του Κοσόβου». Πιο αποκαλυπτικός ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Ταγιάνι, κάλεσε με τη σειρά του σε διευθέτηση των ανεπίλυτων ζητημάτων ώστε να γίνουν σεβαστά τα ευρωπαϊκά ενταξιακά δικαιώματα. «Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα θελήσει να μας αντικαταστήσει, εννοώ τη Ρωσία , την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου, εννοώ την Τουρκία».
Παρά ωστόσο τα διαδοχικά ανοίγματά του προς τη Δύση, ο Βούτσιτς επιχειρώντας σε μια λογική ίσων αποστάσεων να συνεχίσει τα καλοπιάσματα και προς τη Ρωσία διακήρυξε στον απόηχο της συνάντησής του με τον Μακρόν τα εξής: «Ξέρω ότι ο Εμμανουέλ θα ήθελε από εμάς να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν θα το κάνουμε και δεν ντρέπομαι, ούτε πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη για αυτό». Πράγματι στα πλαίσια της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του», ο Σέρβος πρόεδρος έστειλε στη Μόσχα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βούλιν, ο οποίος αναλώθηκε σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς τον ρώσικο ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με τον Βούλιν «η Σερβία δεν είναι μόνο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, είναι σύμμαχός της. Αυτό εξηγεί γιατί η πίεση προς εμάς από τη Δύση είναι τεράστια. Η Σερβία με επικεφαλής τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς δε θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, δε θα επιβάλλει ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δε θα αφήσει ποτέ το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για αντιρωσικές επιχειρήσεις. Η Σερβία δεν έγινε και δε θα γίνει μέρος της αντιρωσικής υστερίας». Απευθυνόμενος στον Πούτιν, ο Βούλιν, συνέχισε αποθεώνοντας τον ρώσικο ιμπεριαλισμό πως «είμαστε απείρως ευγνώμονες σε εσάς και τον ρωσικό λαό για τη βοήθειά σας στη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας». Καθησυχάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο, ο Σέρβος αξιωματούχος δήλωσε για την αγορά των γαλλικών Ραφάλ πως έγινε για στρατιωτικούς λόγους, και δε θα έχει σε καμιά περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Με τη σειρά του ο Πούτιν υποσχέθηκε πως θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στη Σερβία για να πάρει μέρος στη σύνοδο των BRICS που θα φιλοξενήσει η Μόσχα τον Οκτώβρη.