Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Φεβρουαρίου ξεκίνησε η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι.
Το υπουργείο ουσιαστικά απέρριψε την παράταση που είχαν ζητήσει η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών διατάξεων που προβλέπονται στον νόμο.
Η ανακοίνωση του υπουργείου ξεκινάει με μια παραπλανητική εισαγωγή για τις… «ευεργετικές» συνέπειες του μέτρου αυτού που θα φέρει τάχα …τη «διαφάνεια» στα σωματεία για να καταστήσει σαφές στην συνέχεια τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά αναφέρει ότι η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας, και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη συνέχεια γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι για να έχει νομική υπόσταση μια συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων, πρέπει να κάνει την εγγραφή στο μητρώο, ενώ σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι αυτό καθίσταται απαραίτητο μόνο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών!
Στο τέλος υπενθυμίζουν στην ανακοίνωση ότι το υπουργείο μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του μητρώου, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά των οργανώσεων και στα προσωπικά δεδομένων των μελών. Με αυτή την ανακοίνωση η κυβέρνηση δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεσή της, να έχει άμεση εποπτεία στο εσωτερικό των σωματείων!
Δυστυχώς απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές διατάξεις που η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει, δεν υπάρχει η παραμικρή απάντηση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ουσιαστικά έχει αποδεχτεί τις διατάξεις και το μόνο που έκανε είναι να ζητήσει μια παράταση χρόνου, που ούτε αυτό δεν δέχτηκε από μεριά του το υπουργείο. Από την άλλη η μόνη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ όλο αυτό το διάστημα, ήταν μια βαρύγδουπη ανακοίνωση στις 4 Οκτωβρίου! και από εκεί και πέρα μια εκκωφαντική σιωπή!
Ωστόσο, για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους η υπόθεση της ανατροπής του αντεργατικού νόμου πρέπει να παραμείνει στη πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης των αγώνων τους.