Ο εμπορικός πόλεμος …λάδι στη φωτιά και οργισμένες αντιδράσεις
Ένα νέο επεισόδιο έντασης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας προστέθηκε πριν λίγες ημέρες, μετά τις διώξεις σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας της “Huawei”, Μεγκ Ουάνγκζου, αλλά και του ίδιου του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών.
Στις 13 κατηγορίες που έχει απευθύνει το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται αυτή της “βιομηχανικής κατασκοπείας”, καθώς και φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Παράλληλα, 10 κατηγορίες αντιμετωπίζουν και δύο θυγατρικές της “Huawei”, “Huawei Device Co. Ltd” και “Huawei Device Co. USA”, για σύσταση συμμορίας, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής “T- Mobile”, αλλά και για παρακώλυση της δικαιοσύνης.
Οι κατηγορίες των ΗΠΑ αναμένεται να βαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα των ήδη οξυμμένων σχέσεων με την Κίνα, αν και οι δύο χώρες διατείνονται πως επιθυμούν να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ τους.
Δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών και υπουργείων και των δύο πλευρών, αλλά και του ίδιου του Τραμπ, καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο! Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, Κρίστοφερ Ρέι, έκανε λόγο για προσπάθεια της “Huawei” να «εκμεταλλευτεί» ανταγωνιστές και οικονομικούς θεσμούς στις ΗΠΑ, ενώ ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Νταν Κόουτς, κατά την κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου για τις «παγκόσμιες απειλές», κατονόμασε Ρωσία και Κίνα ως «τις μεγαλύτερες απειλές στον τομέα της κατασκοπείας και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο για τις ΗΠΑ».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε οργισμένα για τις διώξεις σε βάρος της Μενγκ και της “Huawei”, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Βιομηχανίας, Γουέν Κου, να τις χαρακτηρίζει «άδικες και ανήθικες». Το Πεκίνο θα προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος, σε ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών», ενώ απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Ο ίδιος άλλωστε, σε ένα από τα χιλιάδες tweet του, ζήτησε από την Κίνα «να ανοίξει τις Αγορές της όχι μόνο στις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, που το κάνει τώρα, αλλά επίσης και στους Κατασκευαστές μας, τους Αγρότες και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Χωρίς αυτό μια συμφωνία θα ήταν απαράδεκτη».
Η νέα, ακόμη πιο οξυμμένη, διάσταση που λαμβάνει ο σκληρός ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας για την κυριαρχία στις αγορές εγκαινιάζει, όπως φαίνεται, μία νέα περίοδο αναταράξεων και απρόβλεπτων εξελίξεων στις ήδη τεταμένες εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις παγκοσμίως.