Στο διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας, Σύνοδος Κορυφής για τον Πολιτισμό από τις «επτά μεγαλύτερες» χώρες («G7») του πλανήτη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ιμπεριαλιστική Ελλάδα, προσκεκλημένη μεν, ομότιμη και ομοούσια δε, στάθηκε δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της G7 για τον πολιτισμό κλήθηκε ως «αδελφή χώρα με την Ιταλία». Κανονικά, η λίστα θα έπρεπε να τελειώνει κάπου εκεί, ωστόσο στη Σύνοδο προσήλθαν με ειδική πρόσκληση (με μέσο) και κάθισαν παραδίπλα, η Βραζιλία και η Ινδία, ως πρώην και νυν προεδρεύουσες στην ομάδα των G20 χωρών. Πάντως, το στρογγυλοκάθισμα της Ελλάδας 2.0. μαζί με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη, αποτελεί όχι μόνο δικαίωση της πολιτικής της χώρας, αλλά και του ΚΚΕ, του οποίου η γλώσσα έχει μαλλιάσει τις τελευταίες δεκαετίες εξηγώντας την ιμπεριαλιστική ταυτότητα της Ελλάδας.
Αν υπήρχε ιστορική δικαιοσύνη, και αν είχε δημιουργηθεί ο θεσμός των G7 από την αρχαιότητα, τότε ήδη από την εποχή του Περικλή, και σίγουρα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το G7 θα έπρεπε να είναι G1, και η Ελλάδα να διοργανώνει μόνη της Συνόδους Κορυφής για τον Πολιτισμό. Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόσκλησή μας, εν έτει 2024 μ.Χ., στο ραντεβού των κορυφαίων για τον Πολιτισμό, επειδή δήθεν είμαστε αδελφάκι της Ιταλίας, δεν μας τιμά ιδιαιτέρως. Η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, δήλωσε πως «η πρόσκληση της Ελλάδας και η συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Πολιτισμού της G7 αποτελεί προνόμιο για τη χώρα μας», αν και στην πραγματικότητα εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια εμείς είμαστε εκείνοι που θα έπρεπε να κάνουμε τις προσκλήσεις. Ας μας πουν οι Ιταλοί, οι οποίοι μας προσκάλεσαν, τι θα αναγεννούσε η «Αναγέννηση» και σύσσωμος ο Δυτικός Πολιτισμός, αν δεν υπήρχε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Εμείς τους δώσαμε τα φώτα μας, κατά μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα τελευταία 10.000 χρόνια, και αυτοί, κατά παραχώρηση, μας προσκάλεσαν φέτος να μιλήσουμε για Πολιτισμό. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς, διότι δεν τα παίρνουν εύκολα τα γράμματα.
Όπως προκύπτει με μια γρήγορη ματιά, από την κορυφαία συνάντηση για τον Πολιτισμό, απουσίαζαν δυο τρεις ήπειροι, και ενώ μόνη της η Ιαπωνία έσωζε την τιμή ολάκερης της Ασίας. Υπηρετούν τον Πολιτισμό, η μόνη χώρα που έχει ξεκινήσει δύο παγκοσμίους πολέμους (Γερμανία), η μόνη χώρα που έχει ρίξει δύο πυρηνικές βόμβες (Ηνωμένες Πολιτείες) και μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη, η μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη του πλανήτη (Ηνωμένο Βασίλειο) με επεμβάσεις σε 190 χώρες, και οι άσπονδοι ομόσταβλοί τους.
Παρά το γεγονός ότι απουσίαζε παντελώς η Αφρική, η Σύνοδος αφιέρωσε ειδική συνεδρία με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αφρικής και του κόσμου». Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, A. Giuli, ελαφρώς σουρεαλιστικώς, δήλωσε: «Η Ελλάδα προσκλήθηκε και συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο, γιατί τη θεωρούμε ως τη μεγάλη αδελφή χώρα, από την οποία ξεκίνησε ο Πολιτισμός μας και με την οποία δημιουργήσαμε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά χιλιετιών. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι η φυσική γέφυρα της Ευρώπης προς την Αφρική». Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους Ιταλούς, πάντως οι Έλληνες κάνουμε εξαγωγή Πολιτισμού λίγο πολύ από το 8.000 π.Χ., αμέσως μετά την παγετωνική περίοδο, εκπέμποντας προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο προς τον νότο. Σε κάθε περίπτωση, στη σύγκλιση Ευρώπης – Αφρικής συμβάλλει η κίνηση των τεκτονικών πλακών, και κάθε χρόνο οι δύο ήπειροι ερχόμαστε λίγα εκατοστά του μέτρου πιο κοντά. Για την ακρίβεια, η Ευρώπη γλιστράει κάτω από την αφρικανική πλάκα.
«Ο πολιτισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κοινωνική έκφραση» δήλωσε η Λ. Μενδώνη. «Αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και κινητήρια δύναμη για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Όταν αξιοποιηθεί σωστά, γίνεται καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη από την οποία μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε».
Είναι προφανές ότι η Ιταλία, που μας έκανε την πρόσκληση, αλλά και το σύνολο των G7 έχουν εκτιμήσει το έργο του υπουργείου, και συγκεκριμένα της υπουργού, ειδικά στο κομμάτι της ανάδειξης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού κατά την τελευταία 5ετία. Μάλλον βοήθησε ο τεμαχισμός της Βενιζέλου, το λαμπάδιασμα της ακρόπολης των Μυκηνών, το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης των Αθηνών και οι πασαρέλες του Dior, η παράδοση των κρατικών Μουσείων σε ιδιώτες, οι τσικνοπέμπτες στο ΝΜΑ και τα δείπνα στο Κυκλαδικής τέχνης, η νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και ο «επαναπατρισμός» κλεμμένων αρχαιοτήτων στη …Νέα Υόρκη, η απαγόρευση του ρωσικού πολιτισμού, ο δανεισμός αρχαίων κινητών μνημείων σε ξένα μουσεία και συλλογές για μισό αιώνα, η μαφιόζικη δολοφονική επίθεση -για πρώτη φορά στα χρονικά- σε αρχαιολόγο στους μύλους της ανάπτυξης. Το εισιτήριο των 5.000 ευρώ για μια απογευματινή ξενάγηση στον ιερό βράχο, και η ταυτόχρονη παραχώρηση των υπηρεσιών έκδοσης εισιτηρίων σε ιδιώτες, η έξωση των αρχαιολόγων από τη φυσική τους έδρα, η εκποίηση σε λογικές τιμές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οι εξυπηρετήσεις σε κάθε λογής «χορηγούς», συνοδευόμενες από φιέστες για την επισφράγιση της συνεργασίας (night show με λέιζερ για τον φωτισμό της Ακρόπολης Αθηνών και μουσικές techno χωρίς θεατές στην Αρχαία Μεσσήνη, για την εύνοια του Ιδρύματος Ωνάση, χάρισμα το Ελληνικό με κήρυξη μόλις 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης, για την εύνοια της οικογένειας Λάτση).
Περίπου αυτό ήταν το πρόγραμμα της υπουργού ως τώρα, και φαίνεται ότι αποδίδει.