Μνημείο υποτέλειας στις ΗΠΑ αποτέλεσε η υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο από τη κυβέρνηση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της αμερικάνικης βάσης της Σούδας να αναφωνεί ότι “ εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας”, πως στο έδαφος της Κρήτης “απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις” και “στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις”, ότι “στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά” και ότι Ελλάδα και ΗΠΑ “ μοιράζονται εδώ τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης”(!).

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνεται στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να του πει ότι η κυβέρνησή του “μοιράζεται” με τις ΗΠΑ το έδαφος, τα νερά και τον αέρα της Ελλάδας και τα θέτει στην διάθεσή τους για να “απλώνουν” τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και “να διεξάγουν ασκήσεις” και για “να πετούν πάντα” τα αμερικάνικα αεροσκάφη στον ουρανό της (!), το όλο σκηνικό θύμισε την περιβόητη εκφώνηση “στρατηγέ ιδού ο στρατός σας” που πάλι η κυβέρνηση της Δεξιάς είχε απευθύνει σε Αμερικάνο στρατηγό, την εποχή του εμφυλίου.

Η έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο -αν και σύσσωμη η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να την εμφανίσει ως επίσκεψη “μεγάλου συμβολισμού στήριξης της Ελλάδας“, όπως καθαρά το έδειξαν οι δηλώσεις του στη Σούδα και το περιεχόμενο της “Κοινής Δήλωσης αναφορικά με την Επισκόπηση Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας”, ήταν μια κίνηση με σαφή και αποκλειστικό στόχο την προώθηση των στρατιωτικών και των πολιτικοοικονομικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή και την ενίσχυση της προσάρτησης της Ελλάδας σε αυτά.

★★★

Οι στόχοι της επίσκεψης είχαν προαναγγελθεί από το Στέητ Ντιπέρτμεντ πριν έλθει ο Πομπέο, με τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει πως αυτοί επικεντρώνονται στη “συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας”, στη “συζήτηση για τη ενεργειακή διαφοροποίηση και τα σχέδια των υποδομών”, σε θέματα “οικονομικών δεσμών” αλλά του ρόλου της Ελλάδας ως “εισόδου στα Βαλκάνια”. Ενώ εκ προοιμίου -όσον αφορά την ελληνοτουρκική διένεξη- απέφυγε κάθε αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ “δεν παίρνουν θέση σε θέματα θαλασσίων συνόρων ή γενικά στο θέμα του πώς θα έπρεπε τα κράτη να οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους” και ότι “ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν το διάλογο και τις ευκαιρίες και τις θεσμικές δομές που για να διαλεχθούν”.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του στη Σούδα διατύπωσε ακόμα πιο καθαρά τις επιδιώξεις της επίσκεψης του:

Αφού εξήρε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως “οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ και ενισχύονται διαρκώς”, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αυξήσουν την οικονομική διείσδυση τους στην Ελλάδα, η οποία διευκολύνεται και ενισχύεται από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης γιατί, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πομπέο, “η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα ακολουθεί την υποστήριξη από τον Πρωθυπουργό των παγκόσμιων τάσεων για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανοικτό επιχειρηματικό κλίμα”.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπογράμμιση του Πομπέο πως ήλθε στην Κρήτη για “να προβάλει μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη” και ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας “έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα” και προωθείται “με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη”. Πάνω σε αυτή βάση ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως “το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα”, επισφραγίζοντας και με αυτό τον ηχηρό τρόπο την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα ισχυρό στρατιωτικό ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Ο Πομπέο έκανε σαφές πως η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα “στον τομέα της ασφάλειας” έχει στόχο να αντιμετωπίσει τον “αποσταθεροποιητικό ρόλο” της Ρωσίας στην περιοχή και αποκάλυψε πως συμφώνησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη να “διερευνήσουν” οι δύο χώρες “δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής”.

Στον τομέα της ενέργειας ο Πομπέο δήλωσε “την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή”. Η πολιτική που οι ΗΠΑ ονομάζουν “ενεργειακή διαφοροποίηση” είναι η πολιτική της αποκοπής και του περιορισμού των ενεργειακών οδών από τη Ρωσία και της ενίσχυσης των αμερικάνικων ενεργειακών οδών, την οποία διατύπωσε στη Σούδα ο Πομπέο με τη φράση “οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom”. Η προώθηση αυτής της πολιτικής ήταν μια από τις επιδιώξεις της επίσκεψής του με στόχο τη στερέωση της Ελλάδας πάνω στον αμερικάνικο ενεργειακό άξονα που υλοποιείται με την μετατροπή της σε σταθμό αποθήκευσης και διανομής αμερικάνικου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια μέσα από τα λιμάνια και τις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, με την ανάθεση σε αμερικάνικες εταιρείες ερευνών για υδρογονάνθρακες σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές και ακόμα με τις αμερικάνικης εποπτείας διακρατικές συνεργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών έθεσε, επίσης, “το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης” και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντάσσεται με τα αμερικάνικα συμφέροντα σε αυτό το θέμα, λέγοντας πως “είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομά­δα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G”.

Όσον αφορά το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι δηλώσεις του Πομπέο δεν συμπεριέλαβαν την παραμικρή νύξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας και παρέπεμψαν λακωνικά σε “ένα διάλογο μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας”, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ως πλαίσιο αντιμετώπισής του τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

★★★

Στα θέματα που έθεσε ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης, απάντησε με δηλώσεις μεγάλης προθυμίας εξυπηρέτησης των αμερικάνικων συμφερόντων σε όλους τους τομείς:

Στο στρατιωτικό τομέα, με την πιο εκτεταμένη διάθεση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, πρώτα απ’ όλα της Κρήτης, στις ανάγκες των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων και με την εφαρμογή της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, “απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper” και σε “κοινά προγράμματα και με κοινές, πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία”.

Στον ενεργειακό τομέα, με “την εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης, σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανατολική και Κεντρική Ευ­ρώπη” μέσω “της δρομολόγησης της ιδιωτικοποίησης” του λιμανιού όπως, επίσης, και του λιμανιού της Καβάλας.

Στον οικονομικό τομέα, με την υποδοχή “αμερικανικών επενδύσεων σε Υποδομές, Ενέργεια, και Ψηφιακή Τεχνολογία”.

Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συνέχιση της πολιτικής των διακρατικών συνεργασιών που ευνοούν οι ΗΠΑ, με την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης “παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν”.

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα ΝΑΤΟικό πλαίσιο “διευθέτησής” τους, την οποία, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε “ως ετοιμότητα τόσο για διερευνητικές επαφές, που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ατλαντικής Συμμαχίας”. Όλη αυτή η πολιτική σχέσεων και συνεργασίας στα θέματα που έθεσε ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών και ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνοψίστηκαν στην “Κοινή Δήλωση αναφορικά με την Επισκόπηση Υψηλού Επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας” που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια στη Θεσσαλονίκη.

Η Κοινή Δήλωση αποτυπώνει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την “ενίσχυση της στενής τους συνεργασίας ως Συμμάχων στο ΝΑΤΟ”, για “τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας των Πρεσπών με την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας”, για “την επέκταση και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, για “την έναρξη νέων ε­πενδύσεων και αγορών από αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα” και για συνεργασία “στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, των δικτύων 5G και ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών υποδομών”, για τη “συμμετοχή της Ex­xon­Mobil σε συνεργασία με την ΤΟΤΑL και τα ΕΛΠΕ στη διεξαγωγή υπεράκτιων ερευνών σε οικόπεδα στα ανοικτά της Κρήτης, καθώς και τις δυνητικές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, για “το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, το έργο κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων υπό­γειας αποθήκευσης αερίου της Καβάλας, για το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλων εμπορικά βιώσιμων έργων, στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed” κ.ά.

Τόσο το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης όσο και οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Πομπέο δείχνουν ολοφάνερα πως εκείνο που κόμισε η επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών ήταν μια ακόμα συμφωνία βαθύτερης στρατιωτικής και πολιτικοοικονομικής εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ που προωθούν τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.