Στην εργασιακή περίοδο που ξεκινά από την αρχή του φθινοπώρου, η κυβερνητική πολιτική δεν θέτει σε εφαρμογή μόνο το τιμωρητικό μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενεργοποιεί και το εργαλείο τιμωρητικής οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων -και όχι μόνο- με test κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας για μία ακόμα φορά την πανδημία ως ευκαιρία για να πριμοδοτήσει ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι καλούνται να αφαιρέσουν σημαντικό μέρος του έτσι κι αλλιώς μικρού μισθού τους για να πληρώσουν τα tests κορονοϊού σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, καθώς τα tests έγιναν υποχρεωτικά και απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψουν.
Συγκεκριμένα, από τις 13 Σεπτέμβρη 2021 έως τις 31 Μάρτη 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υποχρεούνται να υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid test με κόστος 10 ευρώ που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με χρήματα του εργαζόμενου.
Επιπλέον, δύο υποχρεωτικά rapid tests τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος 20 ευρώ (10 + 10) υποχρεώνονται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
Πλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξοδεύουν από 40 έως 80 ευρώ το μήνα από το μισθό τους, προκειμένου να διενεργούν test για τον κορονοϊό, για να μπορέσουν να εργαστούν. Ποσό που με τα σημερινά πενιχρά μεγέθη των μισθών στην πλειονότητα των εργαζομένων σημαίνει υποχρεωτική μείωση του εισοδήματος τους κατά 20%, 15% κ.ο.κ.!
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη σε κλειστό χώρο εργασίας να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους. Έτσι οι μισθωτοί καθίστανται στην κυριολεξία έρμαια των εκβιασμών και των απειλών της εργοδοσίας που πλέον, έχει και τυπικά το «ελεύθερο» για οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
Ουσιαστικά ο συνδυασμός υποχρεωτικού εμβολιασμού, αναστολής εργασίας και test με έξοδα του εργαζόμενου σημαίνει ότι όποιος δε μπορεί να πληρώσει τον εργαστηριακό έλεγχο για covid 19 δεν θα έχει μισθό, ασφαλιστική κάλυψη, ενώ κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του.
Οι δε φοιτητές επίσης που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να διενεργούν δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ. Έτσι εργατολαϊκές οικογένειες επιβαρύνονται από την πληρωμή επιπλέον τεστ για τα παιδιά τους. Σε περίπτωση που οι φοιτητές δε συμμορφωθούν, θα απαγορεύεται η παρακολούθηση των μαθημάτων!
Παρά το κυβερνητικό «δώρο», οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών ζητούν αύξηση!
Ουσιαστικά τα rapid tests αποτελούν «δώρο» της κυβέρνησης προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία υπόσχεται αύξηση κερδοφορίας, ακόμα και με το πλαφόν των 10 ευρώ ανά τεστ, αφού πενταπλασιάζει την πελατεία, από τις 50.000 tests σήμερα σε 250.000 ημερησίως. Ούτε σκέψη για κάλυψη εξόδων από εργοδοσία και κράτος.
Κι όμως, οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων και των μικρών διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρονται για την τιμή των 10 ευρώ που όρισε η κυβέρνηση για τα tests, καθώς θεωρούν ότι είναι κάτω του λειτουργικού κόστους.
Αν τελικά η τιμή των tests αυξηθεί χωρίς καμία κρατική μέριμνα, αυτό θα σημάνει την επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων και όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ιδιωτικοποίηση της Υγείας με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε σταματά εδώ. Αντιμετωπίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως ευκαιρία για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο ΕΣΥ. Ήδη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες που δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν νέοι εργαζόμενοι στην Υγεία, προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων, μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών (outsourcing) για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας.
Η απόφαση αφορά την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ωστόσο προβλέπεται ανακατανομή προσωπικού στα νοσοκομεία και στις κλινικές. Ήδη την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη ο νέος υπουργός υγείας, Πλεύρης, κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, για είσοδο εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων που θα αναπληρώσουν το λοιπό προσωπικό (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, διοικητικό προσωπικό) που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων στην Υγεία.