Με 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/3/2019 και συγκέντρωση έξω από το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ομίλου. Προηγήθηκαν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι συζήτησαν το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, με αιχμή τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και τις αναθέσεις τομέων της εταιρείας, όπως η φύλαξη, σε ιδιωτικές εταιρίες.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, εδώ και αρκετούς μήνες καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση του Ομίλου μεθοδεύει μαζικές απολύσεις, στο βαθμό που παλιοί, κυρίως, συνάδελφοί τους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, στοχοποιούνται και εκβιάζονται ποικιλοτρόπως προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα “εθελουσίας εξόδου” της εταιρείας.
Σε σχετική παλιότερη ανακοίνωση εργαζόμενοι κατάγγειλαν πως
“..Τηλεφωνούν σε εκατοντάδες εργαζόμενους και με διάφορα «επιχειρήματα» προσπαθούν να τους πείσουν κατ’ αρχήν ότι είναι προς το συμφέρον τους να υπογράψουν την παραίτησή τους και να φύγουν. Καλούν τον εργαζόμενο και με διάφορα υπονοούμενα και απειλές προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν ότι αν δεν υπογράψει, μπορεί αύριο να μετατεθεί ή να κλείσει η υπηρεσία του ή να γίνουν απολύσεις και να βρεθεί στο δρόμο. Σπέρνουν και κυκλοφορούν διάφορες φήμες για εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΤΕ σε εργολαβίες, outsourcing κ.λ.π. και χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους προκειμένου να εφαρμόσουν το δόγμα του ΣΟΚ σε όλους τους εργαζόμενους με εργασιακά δικαιώματα και να τους υποχρεώσουν να υπογράψουν την απόλυσή τους…”.
Στη φάση αυτή, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση ότι το έργο τους δίνεται σε εργολάβο και θα πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο που θα απολυθούν, μέσω προγραμμάτων “εθελουσίας εξόδου”.
Το παραπάνω γεγονός ξεχείλισε το ποτήρι κι έτσι ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην 24ωρη της 29ης Μάρτη, που είχε μεγάλη συμμετοχή πανελλαδικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σωματείων αλλά και της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Απέναντι στα παραπλανητικά ψέματα της Διοίκησης του Ομίλου, ότι δήθεν μέσω των προγραμμάτων “εθελουσίας εξόδου” προσφέρονται ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι “ δεν υπάρχει καμία ανοιχτή διαδικασία, κανένας διαγωνισμός και καμία επιλογή που να μπορούν να προσφύγουν οι χιλιάδες άνεργοι νέοι και να πιάσουν δουλειά στον ΟΤΕ!Ο μοναδικός δρόμος για να πιάσει κάποιος δουλειά -και αυτή κακοπληρωμένη με 300, 400 και 500 στην καλύτερη περίπτωση ευρώ τον μήνα- είναι να μπει με ρουσφέτι!… Τους τοποθετούν στις δουλεμπορικές θυγατρικές του ΟΤΕ, Cosmote E-value, Mellon, Manpower κ.λ.π., και οι «τυχεροί» (αφού δουλέψουν πρώτα δύο χρόνια στην θυγατρική) πάλι με τον ίδιο τρόπο «κατ’ επιλογήν» μπορεί μετά να περάσουν στη μητρική εταιρεία που και εκεί η μισθολογική διαφορά είναι ελάχιστη. Αυτές είναι οι αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στον ΟΤΕ και αυτές «οι ευκαιρίες απασχόλησης» που προσφέρει η διοίκηση της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ στους «νέους ανθρώπους»…”.