Στα δικαστήρια σύρθηκαν, από την διοίκησή της ΣΤΑΣΥ, τα συνδικάτα της για τη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΑ, στο πλαίσιο της εκδίκασης στο ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ.
Θυμίζουμε ότι στις 10 Μαΐου το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μαζί με τα σωματεία μέλη του και η ΑΔΕΔΥ καλούσαν σε κινητοποίηση (με αντίστοιχες στάσεις εργασίας) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και εκδικάστηκε η προσφυγή τους ενάντια στο «φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, που επιβάλλει ο Νόμος Χατζηδάκη μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ, με στόχο τον περιορισμό της συλλογικής δράσης και των μαζικών αγώνων των εργαζομένων.
Η απαράδεκτη πέρα ως πέρα ενέργεια της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση πήγε και και ένα βήμα παρακάτω: αξίωσε οικονομική αποζημίωση 1.500 ευρώ από κάθε συνδικαλιστή, καθώς και τη φυλάκισή τους για 6 μήνες (!), επιδιώκοντας ένα αντιδημοκρατικό και απολυταρχικό περιβάλλον, όπως άλλωστε τους επιτρέπει ο Νόμος 4808/2021, ο περιβόητος Νόμος Χατζηδάκη.
Νωρίτερα ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν με την αγωγή του διοικητή του ΟΑΕΔ για ακύρωση της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων. Το ίδιο έγινε πριν από λίγες μέρες και με την απεργία της COSCO. Η αγωγή στην περίπτωση της SPEEDEX στόχο είχε να κηρύξει παράνομη τη στάση εργασίας του Σωματείου, ζητώντας επιπλέον 3.000 ευρώ αποζημίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη SPEEDEX όσο και στη ΣΤΑΣΥ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων χτυπιούνται σε περίοδο διαπραγμάτευσης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και μάλιστα σε συνθήκες εξωφρενικής ακρίβειας.
Στο ίδιο κλίμα και το Υπουργείο Παιδείας, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυταρχισμό, προσέφυγε για μία ακόμη φορά στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) και των αποφάσεών τους για απεργία-αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – “Ελληνικής PISA“. Η απεργία-αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, ωστόσο την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στήριξε η ΑΔΕΔΥ κηρύσσοντας στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 και ήδη υπάρχουν οι πρώτες ακυρώσεις των εξετάσεων τόσο στην Αθήνα αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για ποιο λόγο φτιάχτηκε ο νόμος Χατζηδάκη, τον οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία τώρα σπεύδουν αμέσως να αξιοποιήσουν για να πνίξουν κάθε αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζομένων.
Ο δρόμος του μαζικού, πανεργατικού, παρατεταμένου αγώνα θα πρέπει να είναι ο δρόμος των εργαζομένων για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό, αν θέλουμε να μετράμε νίκες. Ο δρόμος των “δικαστικών αγώνων” από ήττα σε ήττα θα οδηγούν το κίνημα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.