Στην Κολομβία οι αποστρατευμένοι και έφεδροι στρατιωτικοί συνιστούν σημαντική πολιτική δύναμη και, όπως συνηθίζεται, κλίνουν έντονα προς τα δεξιά ή και ακροδεξιά.
Οι σχέσεις του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο με το συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας φαίνεται να είναι στο χειρότερο σημείο τους, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο. Ήδη από τον περασμένο Μάιο, ο Πρόεδρος της Κολομβίας δήλωνε μέσω Twitter: «Γιατί συνωμοτούν για πραξικόπημα; Επειδή είναι τρομοκρατημένοι ότι θα βάλουμε τέλος στην ατιμωρησία», προβάλλοντας ταυτόχρονα συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρώην διευθυντής του συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών και στρατιωτικών δυνάμεων, Μαρουλάντα, στην οποία αναφερόταν στην κρίση στο Περού, όπου «οι έφεδροι πέτυχαν την εκπαραθύρωση ενός διεφθαρμένου προέδρου», δηλαδή του Πέδρο Καστίγιο. Και: «Εδώ θα βάλουμε τα δυνατά μας για να εκπαραθυρώσουμε έναν τύπο που ήταν αντάρτης».
Προς το παρόν, ο Πρόεδρος της Κολομβίας φαίνεται να ελέγχει τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αλλά όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη Μαρουλάντα, δεν ισχύει το ίδιο για τους εν αποστρατεία. Της συνέντευξης είχε προηγηθεί διαδήλωση μερικών εκατοντάδων απόστρατων στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου ζητούσαν την παραίτηση του Γκουστάβο Πέτρο.
Αυτός τους πρώτους δέκα μήνες της θητείας του, όπως και άλλοι παρόμοιοι πολιτικά ηγέτες στη Λατινική Αμερική, επιδίωξε να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό με τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, ώστε να προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα όμως όπως η Κολομβία, όπου έχουν προηγηθεί ένοπλες συγκρούσεις για πάνω από πενήντα χρόνια, αυτή η προοπτική αποδείχθηκε απατηλή. Κατάφερε μεν να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά από κει και πέρα οι γέφυρες επικοινωνίας με τα δεξιά κόμματα κόπηκαν.
Παράλληλα ωστόσο έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία δυσφήμισης του κυβερνητικού έργου, όπως και μελών του Κογκρέσου που πρόσκεινται στον Πέτρο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τη Γενική Επιθεωρητή Μαργαρίτα Καμπέλο και τον Γενικό Εισαγγελέα Φρανσίσκο Μπαρμπόσα, οι οποίοι με έρευνες προσπαθούν να βρουν αφορμές για να παύσουν διάφορα φιλοκυβερνητικά μέλη του Κογκρέσου. Είναι φανερό ότι η όποια περίοδος χάριτος από τη δεξιά έχει τελειώσει για τα καλά.
Συμβιβασμός και συνεργασία με δεξιές πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές, κατόπιν «επιστροφή» στις λαϊκές δυνάμεις που τον έφεραν στην εξουσία, με ταυτόχρονη προσπάθεια για συνεργασία με άλλο ένα δεξιό στην πραγματικότητα κόμμα και όλα αυτά υπό τις υπόνοιες για πραξικόπημα είτε από τους απόστρατους είτε από το βαθύ κράτος. Πολλά δίχτυα άπλωσε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, αλλά η ψαριά ακόμη δεν ήρθε…