Το πρόσφατο 20ό συνέδριο του ΚΚ Κίνας έθεσε ως κορυφαίο ζήτημα, για τον κινέζικο ιμπεριαλισμό, το θέμα της εθνικής ασφάλειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε πρόσφατα, από το βήμα της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του κόμματος, τους ανώτατους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας να σκεφτούν το «χειρότερο σενάριο» και να προετοιμαστούν για τις «μεγάλες δοκιμασίες των ισχυρών ανέμων και κυμάτων, ακόμη και των επικίνδυνων, φουρτουνιασμένων θαλασσών». «Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία των θεμάτων εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε τώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Μπροστά σε αυτό που αποκάλεσε μια «σύνθετη και βαριά» κατάσταση, ο Κινέζος Πρόεδρος είπε ότι η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εθνικής ασφάλειας και των δυνατοτήτων της, με έμφαση στο να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές στην «πραγματική μάχη και πρακτική χρήση».
Σε ένα διεθνές πεδίο που χαρακτηρίζεται από όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας (Χονγκ Κονγκ, επαρχία Ξινγιάνγκ, ανθρώπινα δικαιώματα, Ταϊβάν κλπ), καθώς και μπροστά στην όξυνση της ταξικής πάλης στο εσωτερικό εξαιτίας της στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κάλεσε στην κατασκευή ενός συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου εθνικής ασφάλειας. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Κίνα στην ενίσχυση της εκπαίδευσης για την εθνική ασφάλεια και στη βελτίωση της διαχείρισης των δεδομένων και την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ο Σι είπε ότι η Κίνα πρέπει να διαμορφώσει προληπτικά ένα «ασφαλές εξωτερικό περιβάλλον» για να διατηρήσει καλύτερα την ασφάλεια του «ανοίγματος» της χώρας και «να προωθήσει τη βαθιά ενοποίηση της ανάπτυξης και της ασφάλειας».
Για 6η φορά από το 2019, Κίνα και Ρωσία προχώρησαν σε κοινή αεροπορική περιπολία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πολεμικά αεροσκάφη των δύο χωρών πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως τέσσερα κινεζικά και τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνάς της, χωρίς όμως να παραβιάσουν τον εθνικό της εναέριο χώρο. Για τον σκοπό αυτό απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη.
Την ίδια στιγμή επαναλαμβανόμενα γεγονότα, με την εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας, λαμβάνουν χώρα στα Στενά της Ταϊβάν και της Νότιας Σινικής Θάλασσας ρίχνοντας λάδι στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. Πρόσφατα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Chung – Hoon» και η καναδική φρεγάτα «HMCS Montreal» διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε κινεζικό πολεμικό πλοίο πως έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.
Ο κινεζικός στρατός δεν αναφέρθηκε στο γεγονός και απλά ανακοίνωσε πως παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων. Ο εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη, συνταγματάρχης Σι Γι, κατηγόρησε ΗΠΑ και Καναδά πως «προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Η διοίκηση του 7ου αμερικανικού στόλου ανακοίνωσε ότι «ο διάπλους του “Chung – Hoon” και του “Montreal” καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Από τη μεριά της η καναδική πλευρά ανέφερε ότι ΗΠΑ και Καναδάς «είναι εταίροι που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Του γεγονότος είχε προηγηθεί περιστατικό με «αδικαιολόγητα επιθετικό» ελιγμό, στον οποίο προχώρησε κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό, πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Αυτό ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων του Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM). Το Πεκίνο απάντησε πως το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».
Χαρακτηριστικό του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η Κίνα απέρριψε πρόσκληση για να συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς συνάντησης για την Ασφάλεια «Διάλογος Shangri-La», στη Σιγκαπούρη. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο για «ανησυχητική απροθυμία να εμπλακεί σε ουσιαστικές απευθείας συζητήσεις στρατιωτικών».
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Ταν Κεφέι, μίλησε για «ευθύνη» που «βαραίνει εντελώς την αμερικανική πλευρά», κατηγορώντας την ότι «παραβλέπει τις ανησυχίες της Κίνας και δημιουργεί τεχνικά εμπόδια». Έθεσε επιπλέον στο τραπέζι τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Κινέζο υπουργό Άμυνας, Λι Σανγκφού.
Από το ίδιο βήμα ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπ. Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή το 2024, με στόχο «την προστασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία όλοι έχουμε συμφωνήσει και από την οποία θα πρέπει όλοι να ωφελούμαστε – είτε στη Μεσόγειο είτε στον Κόλπο της Βεγγάλης είτε στη Νότια Σινική Θάλασσα».