Με μια σημαντική ανακοίνωσή του, στις 25/11, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάλεσε όλες τις οργανώσεις της Αντίστασης να συγκροτήσουν ένα κοινό, όχι μόνο στρατιωτικό, αλλά και πολιτικό μέτωπο, το οποίο θα έχει τη μορφή μιας εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ευρύτερης μάχης που διεξάγεται και η οποία δεν πραγματοποιείται μόνο στο πεδίο της μάχης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
«…Ο σιωνιστικός εχθρός υποχώρησε στις συνθήκες της Αντίστασης αποδεχόμενος την προσωρινή ανακωχή, μετά την αποτυχία του να ανακτήσει τους αιχμαλώτους του με στρατιωτική βία, παρά τις μαζικές καταστροφές σε υποδομές, τις βάναυσες σφαγές και τη γενοκτονία κατά του λαού μας. Η επιτυχία της Αντίστασης, χάρη στη δύναμη των χτυπημάτων της, τη σταθερότητα και την αντιπαράθεση με τις σιωνιστικές δυνάμεις εισβολής, με την ικανή διαχείριση της μάχης επί του πεδίου, επέφερε ένα σκληρό πλήγμα σε αυτόν τον αλαζονικό εχθρό, αναγκάζοντάς τον να αποδεχθεί την εκεχειρία.
Η προσωρινή εκεχειρία δεν υποκαθιστά τον πλήρη τερματισμό της επιθετικότητας, της γενοκτονίας ή των σχεδίων εκτοπισμού. Η Αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της νέας επιθετικότητας κατά της Λωρίδας, θεωρώντας την ως μια ευκαιρία να προκληθούν περισσότερες απώλειες στην Κατοχή. Έχει πολλά δυνατά χαρτιά για να επιβάλει περισσότερους όρους της, με σκοπό την πλήρη παύση της επιθετικότητας, την απελευθέρωση όλων των γυναικών και ανδρών κρατουμένων, για να σπάσει την πολιορκία που έχει επιβληθεί στο λαό μας.
Το Μέτωπο επαναλαμβάνει την ανάγκη για μια ενιαία παλαιστινιακή στάση, για να ακυρώσει και να ανατρέψει τους στόχους της επίθεσης, για να σταματήσει τη γενοκτονία κατά του λαού μας, αντανακλώντας την ενότητα του λαού μας. Αυτό απαιτεί τη συγκρότηση μιας εθνικής ηγεσίας έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της μάχης κατά της επίθεσης, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά.
Το Μέτωπο καλεί σε συγκρότηση τοπικών και λαϊκών επιτροπών έκτακτης ανάγκης ώστε αυτές να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις εκκλήσεις του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, θεωρώντας ότι είναι εθνικό και ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να αναλάβουν όλοι οι σχηματισμοί, οι θεσμοί και οι δυνάμεις όπου κι αν βρίσκονται στην Παλαιστίνη…».
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε αποσπάσματα από δύο σχετικές ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, των προηγούμενων ημερών: «…Το Δημοκρατικό Μέτωπο κάλεσε επίσης την επίσημη πολιτική ηγεσία της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υποβαθμίζουν τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης στον Λαό μας (ενν. την 29/11), συμπεριλαμβανομένης της “Συμφωνίας του Όσλο”, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της, καθώς και της συμφωνίας “Aqaba-Sharm El -Sheikh”, αλλά και άλλων…Το Δημοκρατικό Μέτωπο κάνει έκκληση για έναν εθνικό διάλογο δεσμευτικό για όλους στα υψηλότερα επίπεδα, ενάντια στην κατάσταση της διασποράς της παλαιστινιακής ηγεσίας, για την επίτευξη μιας ενοποιημένης φόρμουλας ηγεσίας που θα περιλαμβάνει τους πάντες σε ένα πλαίσιο. Η ΟΑΠ είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού μας λαού και μπορεί να συμφωνήσει με ελάχιστες προϋποθέσεις στην παρούσα φάση, για την ενίσχυση της εθνικής σταθερότητας, για την απόκρουση του ισραηλινού επιθετικού πολέμου, για να συνεχίσει να κινείται προς την έναρξη μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας, παρέχοντας την απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματά τους…».
Επιπλέον, «…Η θέση του Δημοκρατικού Μετώπου είναι η θέση που εξέφρασε ο παλαιστινιακός λαός και η Αντίστασή του, η θέση που λέει ότι η Αντίσταση παραμένει και ότι δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός γι’ αυτήν, ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη. Που λέει ότι η Γάζα ανήκει στο λαό της, στους θεσμούς της και στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις παλαιστινιακές δυνάμεις, και ασχολείται με την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την εσωτερική μας κατάσταση. Η ΟΑΠ ασχολείται με τη διαχείριση των υποθέσεων της Λωρίδας της Γάζας με βάση τα έγγραφα που συμφωνήσαμε σε προηγούμενους εθνικούς διαλόγους…» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι χαιρετίζουν την Αντίσταση!
Η απελευθέρωση των χιλιοβασανισμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή για τον Παλαιστινιακό λαό. Σε μια μεγάλη εκδήλωση χαράς και αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι τη νίκη! Την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή 24/11, χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στη Ραμάλα για να γιορτάσουν την απελευθέρωση των πρώτων κρατουμένων! Πυροτεχνήματα, συνθήματα και αισιοδοξία κυριάρχησαν στο χώρο, παρά τους χιλιάδες νεκρούς και τους τραυματίες που έχει ως τώρα ο Παλαιστινιακός λαός. Οι πρώην κρατούμενοι, ελεύθεροι πλέον, κυρίως παιδιά, διηγούνταν τις βαρβαρότητες του σιωνιστικού στρατού μέσα στις φυλακές. Στέρηση φαγητού, ακόμα και για 2-3 ημέρες. Καθημερινά βασανιστήρια. Δολοφονίες από το ξύλο. Όλα αυτά, όχι μόνο σε οργανωμένους μαχητές, αλλά και σε μικρά παιδιά και γυναίκες.
Το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Όλοι τους χαιρέτιζαν την ένοπλη Αντίσταση και τη συμφωνία που αυτή πέτυχε.
Οι εικόνες αυτές αποτέλεσαν μια ταπεινωτική ήττα για τους σιωνιστές κατακτητές. Γι’ αυτό, τη δεύτερη ημέρα και τις επόμενες, προσπάθησαν να διαλύσουν αυτές τις συγκεντρώσεις του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη. Χτύπησαν και δολοφόνησαν κόσμο, αλλά μάταια. Ο Παλαιστινιακός λαός βγήκε ξανά στους δρόμους και τις επόμενες ημέρες. Δεν έμειναν σε αυτά. Οι σιωνιστές δολοφόνοι συνέλαβαν 130 Παλαιστίνιους τις ημέρες της εκεχειρίας, ενώ είχαν απελευθερώσει 150, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν ουσιαστικά τη συμφωνία ανταλλαγής.
Η απελευθέρωση της Ρούμπα Άσσι, φοιτήτριας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Ακόμα πιο αποφασιστικά τα λόγια της Ρούμπα Άσσι, η οποία απελευθερώθηκε στις 27/11. Η Ρούμπα Άσσι είχε φυλακιστεί το 2020 ως μέλος του Προοδευτικού Δημοκρατικού Φοιτητικού Πόλου, της φοιτητικής παράταξης του Λαϊκού Μετώπου. Απελευθερώθηκε τον Μάρτη του 2023, για να ξανασυλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι, το 2020, το «δημοκρατικό» Ισραήλ είχε βγάλει εκτός νόμου τον φοιτητικό συνδικαλισμό στα πανεπιστήμια της Δυτικής Όχθης. Έτσι και την παράταξη του Λαϊκού Μετώπου.
Η Άσσι, μόλις απελευθερώθηκε, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής (οι σημ. δικές μας):
«Ανανεώνουμε την πίστη μας στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σε όλα τα μέρη της παρουσίας της! Η τωρινή ελευθερία θα επεκταθεί στην πλήρη ελευθερία για την Παλαιστίνη και τον λαό της!…
Υπάρχει ελπίδα στο αναπόφευκτο της νίκης, ελπίδα για την ελευθερία, όχι μόνο για τους κρατούμενους, αλλά για όλο τον Παλαιστινιακό λαό και για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Όλες οι θυσίες που προέκυψαν από τα σώματα των μαρτύρων δεν θα πάνε χαμένες. Η Κατοχή θα χαθεί και το αξίζει…
Έχουμε απόλυτη πίστη στο αναπόφευκτο της νίκης: τη σημερινή μέρα, την αυριανή ή μετά από αυτήν. Όλοι βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι, γιατί έχουμε πίστη στην Αντίσταση. Ή ζούμε με αξιοπρέπεια ή πεθαίνουμε. Είναι καλύτερα να πεθαίνεις, παρά να ζεις ταπεινωμένος…
Όλος ο Παλαιστινιακός λαός περιμένει απλώς το σινιάλο από την Αντίσταση…
Είμαστε ή εμείς ή αυτοί. Η ζωή μαζί τους είναι αδύνατη. Δεν ζητούμε απλώς καλύτερες συνθήκες φυλάκισης. Θέλουμε ελευθερία!».