Μπροστά στην ένταση της κυβερνητικής πολιτικής της καταστολής και του αυταρχισμού, το φοιτητικό κίνημα βγήκε σε νέες μάχες. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες φοιτητές, νέοι και λαού, κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης στις συνεχόμενες διαδηλώσεις απέναντι στην παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και των ΜΑΤ, τα οποία έχουν στρατοπεδεύσει τους τελευταίους μήνες μέσα στο ΑΠΘ, με τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας ΑΠΘ. Μετά τη φοιτητική διαδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής 16/9, η οποία ήταν μαζικότατη, η καταστολή κορυφώθηκε το βράδυ την ίδιας μέρας, όταν η κυβέρνηση έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να διαλύσουν τη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, παρουσία χιλιάδων λαού.
Άμεση όμως ήταν η απάντηση. Το απόγευμα του Σαββάτου 17/9, χιλιάδες νεολαίοι και λαού έδωσαν την απάντηση, διατρανώνοντας ότι η πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής δεν θα περάσει! Φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις βρέθηκαν στο δρόμο, στη συγκέντρωση που ξεκίνησε από την Καμάρα και βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατέληξε μέσα στο ΑΠΘ, όπου στο τέλος -και ενώ είχε ήδη αποχωρήσει κόσμος- οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν με κρότου λάμψης και χημικά τους διαδηλωτές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ ήταν παντελώς απούσες, γεγονός που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι πραγματοποιούνταν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ εκείνη την ημέρα. Αντίστοιχα έπραξαν την ίδια μέρα και στην Αθήνα, στη συγκέντρωση που χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία. Και εκεί δεν είχαν κανένα Φεστιβάλ την ημέρα εκείνη στην Αθήνα.
Μαζική ήταν και η φοιτητική διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 22/9. Εκατοντάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων διαδήλωσαν από την Καμάρα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και καταλήγοντας στο ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μαζί με την ΕΣΔΕΠ (Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ.
Όταν η διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων πέρασε από εκεί, η ΕΣΔΕΠ δέχτηκε να προπορευτεί στη διαδήλωση, η οποία ήδη πραγματοποιούνταν, αλλά οι δυνάμεις της ΚΝΕ, με χρονική απόσταση ακολούθησαν τη διαδήλωση, μη μπορώντας να κάνουν κι αλλιώς, αφού -αν και πρώτη δύναμη(!)- δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν παρά μόνο ορισμένες δεκάδες μέλη τους (ούτε 50 για την ακρίβεια).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν προκλητικές καθ’ όλη τη διάρκεια των παραπάνω διαδηλώσεων, αφού ακολουθούσαν συνεχώς τους διαδηλωτές από τα πλάγια και από πίσω, δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Η Φοιτητική Πορεία βρέθηκε σε όλες τις παραπάνω διαδηλώσεις και με τα υλικά της, διέδωσε την άποψη του μαζικού αγώνα, ως το μόνο δρόμο που μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που μπορεί να ρίξει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και την πολιτική της καταστολής.
Μαζική και η διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα
Την Κυριακή 18/9, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα αγωνιστή Π. Φύσσα, στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, στο φασισμό, στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.
Η διαδήλωση βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεκινώντας από την Καμάρα και καταλήγοντας πάλι εκεί. Οι δυνάμεις καταστολής -ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση, Ομάδες Συλλήψεων- για ακόμα μια φορά ήταν προκλητικές και ακολουθούσαν συνεχώς τη διαδήλωση, ωστόσο δεν τόλμησαν να ξαναχτυπήσουν.
Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη διαδήλωση με δικό του πανό, με την ανακοίνωση και τα υλικά του, προσπαθώντας να διαδώσει πλατιά την κατεύθυνση της αντίστασης και της αγωνιστικής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική, της συνέχισης του αγώνα κατά του φασισμού και των αντιδραστικών πολιτικών που τον γεννούν και τον εκτρέφουν.