Για τη διοίκηση του 46ου πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες από τα μέσα που τον στήριξαν, τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Λέγεται συνεχώς ότι ο Μπάιντεν δε θα είναι τόσο σκληρός και επιθετικός όσο ήταν ο Τραμπ, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, ακολουθώντας μια ριζικά διαφορετική πολιτική συνεργασίας και συνεννόησης ταιριαστή στην, όπως θέλει να παρουσιάζει, ενωτική του στάση. Αυτές οι προσδοκίες, ήδη αποδεικνύονται αυταπάτες.

Με απειλές και κατηγορίες η επικοινωνία με Ρωσία

Η γραμματέας του Μπάιντεν, Τζεν Σάκι, έκανε γνωστό στον τύπο ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, όπου ο Μπάιντεν εξαπέλυσε απειλές και κατηγορίες προς τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση έναντι των ΗΠΑ, επανέλαβε τα περί ρώσικης ανάμιξης στις αμερικάνικες εκλογές, έκανε λόγο για επικήρυξη Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από τη Ρωσία, για ρώσικη επιθετικότητα στην Ουκρανία και αναφέρθηκε και στη δηλητηρίαση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι. Παράλληλα, ζήτησε τη συνέχιση της συνθήκης START για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Συνομιλία είχε ο Μπάιντεν και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, όπου αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της συμμαχίας για την αντιμετώπιση της «ρώσικης επιθετικότητας» στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ «σκυλάκι του Πούτιν», λέγοντας ότι θα τηρήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Απειλές και προς την Κίνα

Μετά από πρόσφατη συνεδρίαση με πρόσωπα υποψήφια για θέσεις στην εξωτερική πολιτική και εθνική ασφάλεια, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την Κίνα, την οποία «θα κάνει να πληρώσει» για τις παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στους κανόνες του εμπορίου και για ζητήματα που αφορούν υψηλή τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας χρησιμοποίησε τον όρο «Ινδοειρηνικός» που θεωρείται απαράδεκτος για την κινέζικη διπλωματία, ενώ έκανε λόγο για έθνη που πλαισιώνουν τις ΗΠΑ στην αντικινέζικη προσπάθεια, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την Ινδία, στα σύνορα της οποίας με την Κίνα σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες ένταση με αδιευκρίνιστης έκτασης μεθοριακό επεισόδιο. Άλλωστε στις 4 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά επί Μπάιντεν κινήθηκαν πολεμικά πλοία μέσω του στενού της Ταϊβάν, μια ενέργεια που επίσης θεωρείται προκλητική από την Κίνα. Ο υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η δέσμευση προς την Ταϊβάν να μπορεί να προστατευτεί απέναντι σε επίθεση, συνεχίζει και στη διοίκηση Μπάιντεν…

Επιστροφή στη Συρία…

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, έγινε γνωστό ότι αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία μέσω Ιράκ από το πέρασμα αλ Γουαλίντ, ενώ στρατιώτες προσγειώθηκαν και στην επαρχία Hasakeh με ελικόπτερα. Αναμένεται να εγκατασταθούν σε περιοχές με πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι Κούρδοι, ίσως σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει πάλι η συνεργασία που τερμάτισε για δικούς του λόγους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δώσει εντολή στο τέλος του 2020, οι δυνάμεις να αποσυρθούν προς το Ιράκ. Τώρα είναι ίσως πιο κατανοητό τι σήμαιναν τα μηνύματα του Μπάιντεν ότι «η Αμερική επέστρεψε» και «είναι πάλι μέσα στο παιχνίδι».
`
Αρχίζουν τα όργανα για το Ιράν;

Ήδη ο υπουργός εξωτερικών, γνωστός πολεμοκάπηλος, Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε στη «διαπίστωση» που επαναλαμβάνεται τουλάχιστο από την εποχή του Κόλιν Πάουελ, κοντά είκοσι χρόνια πριν: Ότι το Ιράν βρίσκεται βδομάδες μακριά από την απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί η «μοχθηρή» συμπεριφορά του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σίγουρα αυτές οι βολές κινούνται σε άλλο κλίμα από την προσδοκία περί επιστροφής στη συμφωνία της διοίκησης Ομπάμα.

Χωρίς βοήθεια μέχρι τον Μάρτιο…

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας της περασμένης άνοιξης, επί διοίκησης Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ήταν αποφασιστικοί και ταχύτατοι στην υπερψήφιση ενός οικονομικού πακέτου που έδινε ψίχουλα στους Αμερικάνους και πολλά δισεκατομμύρια στους εταιρικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, χωρίς κανέναν όρο. Τώρα όμως οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν πολυβιάζονται και δηλώνουν ότι δε θα μπορέσουν να δώσουν στον Μπάιντεν κάποια απόφαση για οικονομική βοήθεια στα λαϊκά στρώματα, μέχρι τον Μάρτιο. Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς…

Δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης για Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ προς καθαίρεση, έστω και μετά τη λήξη της θητείας του, στις 13 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία με μορφή δίκης θα ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου. Πάντως στην ψηφοφορία που διεξήχθη δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον του. Ο ίδιος σε ομιλία του μετά την απόφαση, εμφανίστηκε να καταδικάζει τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και να υπερασπίζεται τη θητεία του χωρίς να αναφέρεται ευθέως σε αυτήν.

Ο Τραμπ, έχει αποκλεισθεί ή περιοριστεί από τις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι σχεδόν εξαφανισμένος από τα μέσα με τα οποία προτιμούν να ενημερώνονται οι οπαδοί του. Ωστόσο, ο ίδιος και ό,τι εκπροσωπεί, διατηρεί μια πλατιά δεξαμενή υποστηρικτών, γεγονός που φαίνεται να ξεχνούν αυτοί, που θέλουν βάσει σκοπιμότητας και όχι λόγω δημοκρατικών πεποιθήσεων να καθαιρέσουν και να φιμώσουν.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι πρακτικές επιβεβαιώνουν πολλές από τις πεποιθήσεις αυτού του ρεύματος και εν τέλει το ενισχύουν. Αν τελικά ο Τραμπ καθαιρεθεί και του στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία, αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι το «τραμπικό» ρεύμα μέσα στην αμερικάνικη κοινωνία έχει τελειώσει…