Με φόντο την εντεινόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας στη Δυτική Αφρική και τους «πόντους» που φαίνεται να κερδίζει η Μόσχα, κλιμακώνεται γρήγορα η κόντρα μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι και της Γαλλίας.
Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε από τη Δανία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την Takuba, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή τους δεν είχε τη συναίνεσή της. Η Γαλλία και άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν την κυβέρνηση του Μάλι να επιτρέψει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Δανίας να παραμείνουν στη χώρα, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι βρέθηκαν στο έδαφος του Μάλι δίχως νομική βάση. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κατήγγειλε με τη σειρά του ότι η «παράνομη χούντα λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα» και φέρει «ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας». «Προειδοποίησε» δε ότι η εξέλιξη την «απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους».
Απαντώντας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μάλι κάλεσε τη Γαλλία να σταματήσει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να κρατήσει για τον εαυτό της τα «αποικιοκρατικά αντανακλαστικά», ενώ επέμεινε στην απομάκρυνση των Δανών στρατιωτών.
Στο τελευταίο σχετικό επεισόδιο, η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι έδωσε εντολή στον Γάλλο πρέσβη στο Μπαμακό, Ζ. Μεγέρ, να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών, επικαλούμενος τις τελευταίες «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της κυβέρνησης του Μάλι με τη Ρωσία, με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την τελευταία, συμπεριλαμβανομένων και αεροπλάνων, και την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων στη χώρα, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», φαίνεται πως λειτουργεί ως καταλύτης σε οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Σαχέλ και στην αύξηση της έντασης με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, που επίσης δρουν στρατιωτικά στο Μάλι, μέσα από την «αντιτρομοκρατική» αποστολή Takuba. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Γκάο του βόρειου Μάλι ρωσικά στρατεύματα, με το Μάλι να επικαλείται ανάγκες εκπαίδευσης για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που αποκτήθηκαν από τον στρατό. Παράλληλα, εδώ και μήνες η Γαλλία και οι σύμμαχοί της καταγγέλλουν ισχυρή παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής «Wagner Group», όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, όπου επίσης αξιοποιείται τα τελευταία χρόνια το «πολυεργαλείο» της δράσης τζιχαντιστών.