Στις αρχές της εβδομάδας το σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ έφτασε στην εξωπραγματική χαμηλή αρνητική τιμή των -40 περίπου δολαρίων το βαρέλι. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής αργού πετρελαίου πληρώνουν τους αγοραστές για να αγοράσουν και στην πραγματικότητα να αποθηκεύσουν το πετρέλαιό τους. Στο βαθμό που η ζήτηση έχει καταρρεύσει διεθνώς, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας και οι αποθηκευτικοί χώροι πετρελαίου μειώνονται ταχύτατα, έχει προκύψει αυτή η δυσνόητη εξέλιξη.
Νωρίτερα οι χώρες του OPEC είχαν φτάσει σε ιστορική συμφωνία μείωσης ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου, αφήνοντας τις ανοησίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς στην άκρη, προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση αδυναμίας εκ μέρους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έσπευσε δημοσίως να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για τη συμφωνία, που “θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ”. Απ ό,τι φαίνεται όμως, η συμφωνία αυτή, που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου, δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την κατρακύλα. Πριν τη συμφωνία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία είχαν πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά με πετρέλαιο στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους.
Οι ΗΠΑ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μιας απότομης κατάρρευσης του ενεργειακού τους κλάδου. Σύμφωνα με τη Rystad Energy, εταιρεία συμβούλων στον επίμαχο τομέα, αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση μπορεί να υπάρξουν πάνω από 1.100 χρεοκοπίες από εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου. Χαρακτηριστικά, η γνωστή μας από την εμπλοκή της στην Κύπρο Exxon Mobil έχει χάσει το 38% της αξίας της στο χρηματιστήριο. Οι εταιρείες αυτές είναι εκτεθειμένες σε μεγάλα χρέη που δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με βάση τα νέα δεδομένα. Με 22 εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ να έχουν χάσει τη δουλειά τους από την αρχή της κρίσης του νέου κορονοϊού, καταλαβαίνει κανείς τί θα σημάνει μια τέτοια ζοφερή εξέλιξη. Σίγουρα οι διεθνείς ανταγωνιστές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα μελετούν πώς να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κατάσταση.
Άλλωστε η Κίνα ήδη προχώρησε σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 10 τοις εκατό στα πλαίσια της οικονομικής της ανάκαμψης και αναδιοργάνωσης, πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν των ΗΠΑ… Αντιλαμβάνεται τώρα κανείς και καλύτερα τις διάφορες κινητοποιήσεις, ειδικά των ψηφοφόρων του Τραμπ, που απαιτούν λήξη των περιορισμών στις ΗΠΑ χωρίς όρους εδώ και τώρα.
Σε αυτό το δύσκολο για τους Αμερικάνους πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε και πάλι να στρέψει το δάχτυλο στους μετανάστες, ανακοινώνοντας διάταγμα που απαγορεύει τη μετανάστευση για 60 ημέρες αρχικά, διάστημα που μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Δημαγωγικά και υποκριτικά δήλωσε ότι θα ήταν άδικο οι απολυμένοι στα πλαίσια της κρίσης να αντικατασταθούν από μετανάστες, χωρίς όμως να δηλώσει τι έπραξε ακριβώς για να προστατέψει τους εργαζόμενους από την απόλυση σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Ελλείψει μέριμνας για τον εργαζόμενο κόσμο που πλήττεται με πρωτοφανή ένταση και ενόψει εκλογών, ο Τραμπ διαλέγει για άλλη μια φορά το αντιμεταναστευτικό δηλητήριο για τους αποσβολωμένους υποστηρικτές του.