Η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, του τσεκουρώματος των δημόσιων δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες, της διεύρυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, της επιβολής των στραγγαλιστικών δημοσιονομικών επιταγών της ΕΕ και των ξένων δανειστών, του «μετασχηματισμού» της Ελλάδας σε «επενδυτική ευκαιρία» του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, σε «ξέφραγο αμπέλι» για τις επιδιώξεις των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Αυτό το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής το παρουσίασε ως «μακρά διαδρομή μετασχηματισμού σε όλα τα πεδία» και έσπευσε να το βαφτίσει ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», μιμούμενος το άλλοτε κακόφημο παρόμοιο προπαγανδιστικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚικού-Σημιτικού «εκσυγχρονισμού».

Ο αρχηγός της ΝΔ ανέβηκε στη ΔΕΘ έχοντας καταγεγραμμένη από δημοσκοπήσεις μια αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησής του αλλά και πιο έντονα εκδηλούμενες δυσφορίες απέναντί του από το εσωτερικό του κόμματος, γεγονός που υποδηλώθηκε και από την απουσία στην ομιλία του στη ΔΕΘ -σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές- κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Σαμαράς και ο Ν. Κακλαμάνης. Περικυκλωμένος από την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που συσσωρεύει αδιάκοπα η πολιτική τής κυβέρνησής του «επένδυσε» τις ομιλίες του με ένα περιτύλιγμα που συνδύαζε ψεύτικους εξωραϊσμούς της πολιτικής του με μακρόχρονες αόριστες υποσχέσεις και κάποιες ελάχιστες εξαγγελίες που περισσότερο θα τις χαρακτήριζε κανείς ως ελεημοσύνες σε πτωχοκομείο.

Δεν αρκέστηκε μόνο στην προσπάθεια συγκάλυψης των ολέθριων συνεπειών της πολιτικής του λέγοντας ότι: «βλέπουμε πια όχι απλά μια πολιτική σταθεροποίηση των τιμών αλλά και κάποια επιμέρους αποκλιμάκωση των τιμών», την ίδια ώρα που ο ίδιος στην ομιλία του ομολογεί πως «η οριακή τιμή του συστήματος ενέργειας είναι 10 φορές ακριβότερη απ’ ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία» και η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε τον Αύγουστο αύξηση του πληθωρισμού! Ότι «οι πολίτες αναδεικνύουν συχνά «ασθένειες», αδυναμίες του ΕΣΥ» και «σπανίως παρουσιάζονται οι καλές του πλευρές». Ότι «η κυβέρνηση μπαίνει εύκολα στο στόχαστρο για τις φωτιές αλλά ας δούμε και τη μεγάλη εικόνα, ας δούμε πως οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους». Ότι θετικό μέτρο της κυβέρνησής του είναι «η επιστροφή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας», που εξαναγκάζονται από τις κυβερνητικές συντάξεις πείνας να πάνε να δουλέψουν και στα γεράματα για να μπορέσουν να ζήσουν κ.ά.

Με μεγάλο θράσος ισχυρίστηκε ακόμη πως «σήμερα θεωρούνται φυσική εξέλιξη τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το κοινό αίτημα για περισσότερη ασφάλεια και η στήριξη της αστυνομίας σε αυτή την προσπάθεια, η στενότερη και με αυστηρούς όρους συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα»!

Τον στηριζόμενο σε απροκάλυπτα ψεύδη εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής ο Κυρ. Μητσοτάκης τον συμπλήρωσε με τις μακρόχρονες αόριστες υποσχέσεις που παρέπεμψαν στο…2027 «την κάλυψη του χαμένου εδάφους των μνημονίων». Στην πραγματικότητα βάζοντας ως φόντο στις ομιλίες του το σύνθημα «Ελλάδα 2027» και προτρέποντας τους Έλληνες πολίτες «να κρίνουν» την κυβέρνησή του «σε ορίζοντα τετραετίας» προεξόφλησε μια ακόμη τριετία σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό ακριβώς υπογράμμισε και η προκλητική έκκλησή του στους Έλληνες πολίτες «να βάλουν φρένο σε αυτήν την τυραννία της στιγμιαίας ικανοποίησης που διατρέχει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες». Με άλλα λόγια να πάψουν τις άμεσες διεκδικήσεις τους και να …περιμένουν ως το 2027 που τους υπόσχεται μια Ελλάδα «καλύτερη» από το… 2010!

Το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμόσει άμεσα και τα επόμενα χρόνια ο Κυρ. Μητσοτάκης το διατύπωσε χωρίς περιστροφές. Στυγνά τόνισε ότι «υπάρχει ένα καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ, με την υποχρέωση των μελών να παράγουν ετήσια πλεονάσματα, το οποίο βάζει “οροφές στις δαπάνες” και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτές. Υπέρβασή του οδηγεί σε εποπτεία, αντίμετρα και νέους φόρους». Προφανώς εδώ ο λόγος γίνεται για «οροφές» κυρίως στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες που θα σημάνουν μεγαλύτερη χειροτέρευση των μισθών και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (δημόσια ασφάλιση, υγεία, παιδεία κλπ). Για να καταλήξει πως «η δημοσιονομική υπευθυνότητα με κάνει να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές».

Ακριβώς μέσα σ’ αυτή την αντιλαϊκή λογική υποσχέθηκε ότι μετά από τρία χρόνια, το 2027, θα υπάρξει ένας μικτός κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ (από 830 ευρώ που είναι σήμερα), σε ένα επίπεδο, δηλαδή, που -με τη μεγάλη ακρίβεια που τρέχει και τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες που έχουν μεσολαβήσει τα χρόνια που προηγήθηκαν- δείχνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει έχει την πραγματική αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κάτω από εκείνη του 2010, κι ας λέει το αντίθετο. Η υπόσχεση αυτή ακόμα μαρτυρεί, επίσης, πως ως το 2027 θα διατηρήσει απαράλλακτο το μνημονιακό καθεστώς για τη μη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.

Στην ίδια λογική υποσχέθηκε αύξηση 2,2% έως 2,5%στις συντάξεις από 1/1/2025. Μια αύξηση κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό και πολύ πιο κάτω από την άνοδο του πραγματικού κόστους των ειδών πρώτης ανάγκης των συνταξιούχων, που οι τιμές τους έχουν ανέβει και ανεβαίνουν με πολλαπλάσια ποσοστά. Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται στους συνταξιούχους το 2025 να έχουν ακόμη μικρότερη αγοραστική δύναμη, να βυθιστούν, δηλαδή, περισσότερο στη φτώχεια.

Η κυβερνητική πολιτική θα πλήξει ακόμα και το πιο ευάλωτο και εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης,τους ανέργους, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης εξάγγειλε περιορισμό της οικονομικής στήριξής τους (ήδη στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο), με τον προκλητικό χαρακτηρισμό του επιδόματος ανεργίας ως «αντικινήτρου» στην εργασία!

Όσο για το «υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα» της φαρμακερής ακρίβειας, το μόνο που βρήκε να πει σαν μέτρο ήταν …μια επιστολή στην ΕΕ από την οποία «δεν αναμένει ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα»(!). Μια επιστολή που έστειλε στην φον ντερ Λάιεν η οποία ομολογεί τον εξευτελισμό της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τινάξει στα ύψη της τιμής της ενέργειας γράφοντας πως «… το σύστημα ενέργειας (από το οποίο έχει εξαρτηθεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας) είναι πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα «ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά…»!!

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες κι άλλη μείωση των «μη μισθοδοτικών βαρών» (που θα υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία) και αυξημένη ευνοϊκή χρηματοδότησή τους με την «άμεση ίδρυση ενός νέου εθνικού επενδυτικού ταμείου» και «σημαντική διεύρυνση στα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγωγές». Ακόμα εξάγγειλε συνέχιση του αρμέγματος του κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυξάνοντας τη σχετική δαπάνη κατά 1,85 δισ. το 2025.

Δεν παρέλειψε ακόμα να στείλει το σήμα πως η κυβέρνησή του προσφέρει την Ελλάδα ως ελεύθερο πεδίο για τις επενδύσεις δυτικών κεφαλαίων, καθώς την έχει κάνει άλλωστε και σταθμό των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων. Αρκετά εύγλωττη, όσον αφορά αυτήν την πολιτική του υπήρξε ο η εκφώνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον γερμανό αντικαγκελάριο στη ΔΕΘ (η Γερμανία ήταν η «τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΘ) στον οποίο «πλάσαρε» την ελληνική οικονομία ως «ευκαιρία για τις γερμανικές εταιρείες να έχουν παρουσία και να επενδύσουν στην Ελλάδα». Και για να του κάνει πιο δελεαστικό αυτό το πλασάρισμα έφτασε ως το επαίσχυντο σημείο να του κάνει δήλωση μεταμέλειας για τα όσα ο ελληνικός λαός καταλόγιζε για τα μνημόνια στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «όταν η Ελλάδα βίωνε τη δική της οικονομική κρίση , οι απόψεις για τη Γερμανία μερικές φόρες διαστρεβλώνονταν, από τον πόνο που ένοιωθαν οι Έλληνες πολίτες»!….