Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές στην Λιβύη, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής. Καθώς δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους, η χώρα οδηγείται σε ένα ήδη παρατεταμένο αδιέξοδο, ενώ και η τύχη της μεταβατικής κυβέρνησης, η θητεία της οποίας λήγει στις 24 Δεκέμβρη, είναι άγνωστη. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη αφού η ένταση και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Μετά την αμερικανονατοϊκή επέμβαση και την ανατροπή της κυβέρνησης του Καντάφι το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και τον εμφύλιο, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη. Εκτός από τους αμερικανονατοϊκούς εγκαταστάθηκαν στρατεύματα και μισθοφόροι από Τουρκία και Ρωσία, επιζητώντας ρόλο και επιρροή στην κατακερματισμένη χώρα, καθιστώντας την έρμαιο ενός αδυσώπητου ιμπεριαλιστικού και περιφερειακού ανταγωνισμού. Οι αλλεπάλληλες διεθνείς Διασκέψεις, είτε στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι με πρωτοβουλία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κατέληγαν σε ευχολόγια, αφού η κάθε εμπλεκόμενη δύναμη επιδίωκε την εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων.
Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας…
Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Στα χαρτιά η χώρα εμφανιζόταν έτοιμη για εκλογές έπειτα από μια δεκαετία χάους. Αυτό διακήρυτταν οι εμπλεκόμενες στις υποθέσεις της Λιβύης χώρες, οι οποίες ζήτησαν στη διάρκεια της διάσκεψης στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου τη διεξαγωγή των εκλογών και απείλησαν με την επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων τις εμποδίσουν. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα υπενθυμίζουν ότι η Λιβύη είναι μια χώρα σε βαθιά κρίση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάλεντ Μάζεν προετοίμαζε το έδαφος για την αναβολή των εκλογών δηλώνοντας: «Οι αναταράξεις συνεχίζονται στον τομέα της ασφάλειας και η αναζωπύρωση των παραβιάσεων και οι επιθέσεις θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγγύηση της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διεξαγωγή των εκλογών και τη δέσμευσή μας να τις πραγματοποιήσουμε την προκαθορισμένη ημερομηνία», δήλωσε.
Εδώ και εβδομάδες η ένταση οξυνόταν. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ ψήφισε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εγείροντας τον κίνδυνο να τορπιλιστεί η διαδικασία. Στα μέσα Νοεμβρίου αξιωματούχοι πολλών πόλεων κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία φαινόταν πολύ εύθραυστη, ανολοκλήρωτη και -όπως αναμενόταν- η βία και η πόλωση που κυριαρχούν την τορπίλισαν. ενώ ο εκλογικός νόμος συντάχθηκε και επικυρώθηκε χωρίς ψηφοφορία.
Πίσω όμως από όλες αυτές τις μανούβρες, κρύβονται οι ξένες εμπλεκόμενες δυνάμεις και τα ντόπια τσιράκια τους, που εκμεταλλεύονται το κλίμα της ρευστότητας και του χάους και ενισχύουν τις θέσεις τους με το “δάκτυλο στη σκανδάλη”. Ο καθένας ενισχύει τα πολιτικά του ερείσματα και αποκτά οφέλη όσο η παρούσα κατάσταση παρατείνεται. Η πολιτική τους καμία σχέση δεν έχει με την δημοκρατία που ισχυρίζονται πως θέλουν να φέρουν στην Λιβύη, ενώ οι εκλογές αποδείχθηκαν για άλλη μία φορά ένα μεγάλο φιάσκο.
23/12/2021
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ