Τέλος δεν έχει ο εμπαιγμός και ταυτόχρονα η απίστευτη ταλαιπωρία των 285.000 (στοιχεία Μαΐου 2022) συνταξιούχων, των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούσαν ή εξακολουθούν κάποιες από αυτές για πάνω από 5 χρόνια.
Το εξοργιστικό αυτό πρόβλημα, να καθυστερεί για χρόνια ο υπολογισμός και η έκδοση συντάξεων, έχει την αιτία του στην κυβερνητική πολιτική της μεγάλης αποδυνάμωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στο ότι η κυβέρνηση έχοντας σαν βασικό στόχο πώς να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του αρνείται να ενισχύσει τις δημόσιες ασφαλιστικές υπηρεσίες (ΕΦΚΑ), πρώτα -πρώτα με προσωπικό που έχει αποδεκατισθεί την τελευταία 12ετία, αλλά και με τα ανάλογα σύγχρονα μέσα. Καθώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής το πρόβλημα της εξωφρενικής καθυστέρησης έγινε εκρηκτικό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένοντας σε αυτήν επιχείρησε να εμφανίσει ότι θα το αντιμετωπίσει, στήνοντας ένα μηχανισμό υπολογισμού των συντάξεων που θα στηρίζονταν στην ανάθεση του υπολογισμού τους σε ιδιώτες.
Σύντομα αυτός ο μηχανισμός ιδιωτικοποίησης της συνταξιοδότησης αποδείχτηκε ένα φιάσκο και η κυβέρνηση της ΝΔ για να το “μπαλώσει” και να δείξει -και ενόψει εκλογών-πως , τάχα, επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων και “λύνει” το πρόβλημα, προχώρησε στην απίστευτη επινόηση των “fast-track” συντάξεων!
Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, θεσμοθέτησε τις συνοπτικές διαδικασίες (fast-track) για την έκδοση των συντάξεων που χρόνια εκκρεμούν, οι οποίες θα στηρίζονταν στο ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν με τη συμπλήρωση των ελλιπών στοιχείων που έχει ο ΕΦΚΑ από στοιχεία που θα δήλωναν και θα προσκόμιζαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στη βάση των οποίων, υποτίθεται, θα γίνονταν πιο γρήγορος υπολογισμός των συντάξεων. Το Ταμείο θα έλεγχε εκ των υστέρων την εγκυρότητα των ατομικά προσκομισθέντων στοιχείων και θα ….έκανε τις διορθώσεις στις συντάξεις!
Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα; 1 στις 2 συντάξεις που εκδόθηκαν έχουν λάθη, τα οποία αντιστοιχούν σε μειώσεις κλίμακας από 200 έως 500 ευρώ. Ο υπουργός τις ονομάζει “αποκλίσεις” και προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Οι αποκλίσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Αποκλίσεις υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς. Και τώρα οι όποιες αποκλίσεις θα διορθωθούν με αντίστοιχους συμψηφισμούς.»
Μόνο που αυτές οι «αποκλίσεις», κατά τον Χατζηδάκη, οδηγούν σε μειώσεις έως και 50% από την οφειλόμενη σύνταξη. Αφού, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου του, αν ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν εκδώσει μέσα στο περιθώριο 3 μηνών, που του δίνεται, μια σύνταξη, ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματά του (Πληροφοριακό Σύστημα Άτλας), αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος. Με τη διαφορά ότι αν προκύψει ασφαλιστικός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, γίνεται μεν αποδεκτός, αλλά οι εισφορές που λογίζονται ότι αποδόθηκαν αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, αν πρόκειται για ασφαλισμένο ελεύθερο επαγγελματία. Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα να χορηγούνται μικρότερες συντάξεις από τις πραγματικές, καθώς δεν μπορεί να γίνει πλήρης έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων του φακέλου του ασφαλισμένου, επειδή το Πληροφοριακό Σύστημα Άτλας διαθέτει στοιχεία από το 2002 και έπειτα. Επιπλέον, με άλλη διάταξη στον ίδιο νόμο, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης ο ασφαλισμένος και υποψήφιος συνταξιούχος δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει ούτε καν ακρόαση…Εξαναγκάζεται να το αποδεχτεί χωρίς δικαίωμα διαμαρτυρίας.
Είναι προφανές ότι η περιβόητη νέα διαδικασία έκδοσης συντάξεων για την οποία πολύ περηφανεύτηκε ο υπουργός, δεν είναι παρά μια προβλεπόμενη και από προηγούμενη ρύθμιση, διαδικασία, κατά την οποία αποδίδεται μια προσωρινή σύνταξη, κατώτερη της πραγματικής για τουλάχιστον στις μισές των περιπτώσεων και η οποία μάλιστα είναι άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί από την πραγματική. Με αυτό το τέχνασμα ο Χατζηδάκης επιχειρεί να κρύψει τις εκκρεμότητες.