Είχε δεν είχε, μας εξέπληξε δυσάρεστα το ΝΑΡ με το έμπα του νέου χρόνου. Είπε ν’ ασχοληθεί (ΠΡΙΝ 2/1/2022) με το μέγα θέμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ (αρθρογράφοι οι Β. Συριόπουλος, Παν. Μαυροειδής, Γ. Μιχαηλίδης και Γ. Κρεασίδης). Διαβάσαμε για όλα: εργατική δημοκρατία, κόμμα-κράτος, μετάλλαξη κλπ, αλλά για το ρεβιζιονισμό τίποτα. Σαν να ανακατεύτηκαν παλιοί Κνίτες με τροτσκιστές και βγήκε αρθρογραφικό και πολιτικό τερατούργημα. Μείναμε όμως με μια απορία. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε γενέθλια ημέρα, πρωταγωνιστές κλπ. Η μετάλλαξη έγινε σταδιακά και αθόρυβα; Έτσι, για να μη ξεχνιόμαστε.
***
Ώστε τα public βρήκαν το φάρμακο για τους νοσούντες υπαλλήλους. Κι εμείς που νομίζαμε πως η περίθαλψη είναι σύνθετο ζήτημα. «Να πάρεις ένα ντεπόν και να έρθεις στη δουλειά» ήταν η απάντηση των υπεύθυνων του πολυδιαφημιζόμενου βιβλιοπωλείου. Μέχρι πρότινος οι εργαζόμενοι στα public δεν είχαν καν σωματείο. Τώρα που αποχτήσανε δικό τους σπίτι, ας αποχτήσουν και δική τους φωνή. Γιατί τα αφεντικά είναι αμείλικτα. Με ή χωρίς ντεπόν.
***
Λογικά ο κόσμος των χριστιανών πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Μητροπολίτες, παπάδες, καντηλανάφτες, αντιεμβολιαστές πεθαίνουν στις ΜΕΘ. Τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος έστειλε τον θανατηφόρο ιό. Διαφοροποιούνται για τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να τα βρουν με καμία εσωτερική «φυλή», ούτε με τους δυτικούς. Τους ακουμπούν φασίστες και το ρεύμα των ανεμβολίαστων και άλλα πολλά. Ευτυχώς που υπήρξαν οι γιορτές και ανασάνανε λιγάκι.
***
Ξανάρχισε στον ΣΚΑΪ το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι με τ’ όνομα Survivor, όπου 24 άνθρωποι αγωνίζονται και ανταγωνίζονται μέσα σε απίστευτα τραχιές συνθήκες. Δύο 12μελείς ομάδες που λένε τα ίδια, έχουν ένα λεξιλόγιο 30-40 λέξεων, αδυνατούν να λύσουν απλά προβλήματα συνεννόησης. Είναι καλοί γιατί τρέχουν κι ανταγωνίζονται. Είναι καλοί στον μηδενισμό του άλλου. Είναι εγωιστές κι ιντριγκαδόροι. Ακριβώς όπως θα τους ήθελε η εκπομπή. Αυτή άλλωστε τους επέλεξε.
***
Γνωρίζαμε το Καζακστάν για το αεροδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Γνωρίζαμε ότι ήταν η μεγαλύτερη ασιατική χώρα της ΕΣΣΔ. Τώρα βλέπουμε ότι ο λαός βγήκε στο δρόμο, ανέτρεψε την κυβέρνηση και διεκδικεί καλύτερους όρους ζωής. Ο Τοκάγιεφ έβγαλε στο δρόμο χωροφύλακες και αντλίες. Ωστόσο, το οργισμένο πλήθος κατέλαβε κυβερνητικά κτίρια και δεν υποχωρεί. Οπωσδήποτε δεν έχουμε Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως θα πουν οι μικροαστοί και οι ανυπομονησίες. Αλλά, επίσης, οπωσδήποτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ταξική πάλη συνεχίζεται.