Πραγματοποιήθηκε, στις 15-17/3, στην Αθήνα, το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΣYΑΠE. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 290 αντιπρόσωποι από 39 Συλλόγους, έναντι 296 του 8ου (2019) από 31 τότε συλλόγους.
Σε αυτό το Συνέδριο η ΔΑΚΕ αλλά και το ΠΑΜΕ κινητοποίησαν μηχανισμούς που διέθεταν (Περιφερειακές Αρχές – κομματικούς κλπ.) για να στείλουν περισσότερους αντιπροσώπους.
Στο Συνέδριο έγινε συνολική πολιτική τοποθέτηση από την «Αριστερή Παρέμβαση» (A. Π.) – μοιράστηκε σχετική προκήρυξη – με στόχο την ανάδειξη των βασικών προβλημάτων των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας – και όχι μόνον – (πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία, ακρίβεια, πάγωμα μισθών, ελλείψεις προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), την προβολή ενός άλλου αγωνιστικού δρόμου για τη διεκδίκησή τους, μέσα από τον ενωτικό πανεργατικό-παλλαϊκό αγώνα, μακριά από κοινοβουλευτικές αυταπάτες και διαχωριστικές γραμμές, ενώ στηλίτευσαν την συμβιβαστική γραμμή της ΑΔΕΔΥ και τις προσπάθειες άλωσης της Ομοσπονδίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Παρότι καταγγέλθηκε επανειλημμένα από πλευράς μας η εδώ και ένα χρόνο παραλυτική γραμμή της αδράνειας και των διαρκών αναβολών για τον νόμο Χατζηδάκη (ηλεκτρονική ψηφοφορία – ΓΕΜΗΣΟΕ), από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, με την συμφωνία όλων των παρατάξεων και του ΠΑΜΕ, η παράταξή του στην ΟΣΥΑΠΕ «εποίησε την νήσσα» για το ζήτημα αυτό.
Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν στη δευτερολογία μας ξαναθέσαμε το ζήτημα και ο παρευρισκόμενος «θιγμένος» προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ (Μπράτης), παραδέχτηκε την κοινή θέση ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ, προσπαθώντας βέβαια να την δικαιολογήσει.
Σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο πολιτικής τοποθέτησης, οι παρεμβάσεις των συναγωνιστών ήταν από τις λίγες, που έδωσαν ένα σαφή πολιτικό τόνο σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων, που αναλώθηκαν σε αυτοπροβολή και σε μια απέραντη αιτηματολογία.
Το Συνέδριο υπερψήφισε τον Διοικητικό και τον Οικονομικό Απολογισμό, ενώ με πρότασή μας εγκρίθηκαν δυο ψηφίσματα, ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένα άλλο για τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς.
Ενισχυμένη βγήκε η κυβερνητική παράταξη (ΔΑΚΕ), ενώ μείωση σε ποσοστό είχαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Το ΠΑΜΕ, με όλες αυτές τις ενέργειες, δεν κατάφερε τελικά να ενισχύσει τις θέσεις του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Α. Π., με παρουσία μόνον σε δυο από τους τρεις συλλόγους που παρενέβαινε, διατήρησε μια παρουσία στον χώρο, που αναγνωρίζεται μεν από πολλούς συναδέλφους και αντιπροσώπους ακόμη, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να κάνει αποφασιστικότερα βήματα (η Αριστερή Παρέμβαση πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα στο Γενικό Συμβούλιο και 8 ψήφους χωρίς έδρα στην ΑΔΕΔΥ).
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στις Περιφέρειες της χώρας μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους της χώρας, η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλει την επαγρύπνηση, την ετοιμότητα και τον συντονισμό των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας, μέσα από τις Γ. Σ. και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός μαζικού κινήματος μετωπικής αντιπαράθεσης και ανατροπής των αρνητικών πολιτικών συσχετισμών και της κυβερνητικής πολιτικής.