Υπερψηφίστηκε στις 30 Γενάρη στη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η νέα συμφωνία για την αμερικάνικες βάσεις. Η νέα συμφωνία όχι μόνο διατηρεί αλλά και επεκτείνει το, χρονολογούμενο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, προκλητικό καθεστώς στρατιωτικής εποπτείας και καταπάτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ. Απλώνει από την Κρήτη ως την Θεσσαλία και την Αλεξανδρούπολη ένα ισχυρότερο αμερικάνικο δίκτυο στρατιωτικών δομών, οι οποίες τοποθετούνται κατά μήκος όλης της χώρας, θα λειτουργούν ακόμα και μέσα στις εγκαταστάσεις των ενόπλων ελληνικών δυνάμεων και θα μπορούν να θέτουν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, στην υπηρεσία των στρατιωτικοπολεμικών επιχειρήσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ουσιαστικά, κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Οι συνέπειές της είναι η εκτεταμένη ενσωμάτωση της Ελλάδας μέσα στον αμερικάνικο στρατιωτικό μηχανισμό, η μετατροπή της σε πιο στενό εξάρτημα των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις υλοποιεί, στην πραγματικότητα, την επιδίωξη των ΗΠΑ να γίνει η Ελλάδα “μεντεσές” των αμερικάνικων επιθετικών σχεδίων, όπως το έχει από καιρό προαναγγείλει ο Αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ.
Πιστοποιεί, ταυτόχρονα, την πολιτική υποτέλειας που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη συμφωνία, στην οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης τον ρόλο της Ελλάδας ως “μεντεσέ” της αμερικάνικης πολιτικής τον βάφτισε …“αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου” ! Τη σχέση υποτέλειας των ελληνικών κυβερνήσεων προς τις ΗΠΑ την παρουσίασε ως …“αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης της Ελλάδος”!
Η έγκριση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις εμπλέκει βαθύτερα και πιο επικίνδυνα τη χώρα μας στους αμερικάνικους σχεδιασμούς στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί μέρος αυτών των σχεδιασμών, όπως και οι αμερικανόπνευστες συμμαχίες Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου και η υπογραφή της συμφωνίας EastMed. Αυτό, ακριβώς, επιβεβαιώνει και η διπλωματία που αναπτύσσει η κυβέρνηση της ΝΔ με κυβερνήσεις αμερικάνικης επιρροής στη Μέση Ανατολή, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός, η οποία συνδυάστηκε και με την αποστολή από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία αμερικάνικης πυροβολαρχίας τύπου “Patriot”. Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων εντάσσει την Ελλάδα σε ένα τόξο συνεργασιών και συμμαχιών που στηρίζει και στηρίζεται απο την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
★★★
Γύρω από αυτήν τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα κινούνται με μεγάλη συναίνεση, γεγονός που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας προς το ΣΥΡΙΖΑ πως “όταν πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησα ακριβώς αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. ….∆εν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση. ∆εν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις”.
Δεδομένης αυτής της σύμπνοιας που δείχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική αλλά και της τοποθέτησης που έκανε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ”, το “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την συμφωνία για τις βάσεις, η επιλογή του, δηλαδή, να μην την ψηφίσει αλλά και να μην την καταψηφίσει, δεν δείχνει παρά μέγιστη αντιπολιτευτική υποκρισία, την οποία φρόντισε να εκθέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή λέγοντας πως: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές … αυτή είναι μια συμφωνία την οποία είχατε διαπραγματευτεί εσείς. Όχι απλά την είχατε διαπραγματευτεί. Ουσιαστικά την είχατε θέσει σε εφαρμογή διότι πολλές από τις προβλέψεις της συμφωνίας -οι οποίες σήμερα έρχονται και επικυρώνονται και αποκτούν νομική ισχύ όπως παραδείγματος χάρη η λειτουργίας της βάσης των drone στη Λάρισα ή η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης- είχαν ήδη δρομολογηθεί από τη δική σας Κυβέρνηση. Και σωστά είχαν δρομολογηθεί”…
Αντιιμπεριαλιστές διαδηλώσεις
Αθήνα
Την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αν και συναινούσες και οι δύο στην συμφωνία για τις βάσεις, επιδίδονταν μέσα στη Βουλή σε μια ψευτοαντιπαράθεση για την υπογραφή της, έξω από τη Βουλή χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα κατάγγειλαν τη νέα συμφωνία, την αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την κυβερνητική πολιτική που υποτάσσει την χώρα στις ΗΠΑ.
Στην Αθήνα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή και στη συνέχεια προς την αμερικάνικη πρεσβεία φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά – αντιαμερικανικά – αντιπολεμικά συνθήματα.
Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ πορεύθηκαν με το μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ, που συμμετείχε στη διαδήλωση που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ανάλογες διαδηλώσεις και συμμετοχή του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΛΑ-ΑΑΣ σε αυτές πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Θεσσαλονίκη
Την Πέμπτη 30/1 πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη διαδήλωση ενάντια στη νέα συμφωνία για τις αμερικανονατοϊκές βάσεις. Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην γωνία Εγνατίας με Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, περνώντας από το αμερικανικό προξενείο. Η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Η ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχε με δικό της πανό και μπλοκ, φωνάζοντας αντιαμερικάνικα – αντιπολεμικά – αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στο πανό της ΛΑ-ΑΑΣ ενώ μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωσή του.
Ηγουμενίτσα
Πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 30/1 συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία ενάντια στην συμφωνία αναβάθμισης – επέκτασης των αμερικανικών βάσεων. Στη συγκέντρωση καλούσαν με αναρτήσεις πανό και ανακοινώσεις τους η ΛΑ-ΑΑΣ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η πορεία, μαζί με ανένταχτους αγωνιστές, έγινε κάτω από ένα κοινό πανό της Πρωτοβουλίας ενάντια στον Πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό με αντιιμπε-ριαλιστικά – αντιπολεμικά συνθήματα.
Άλλη συγκέντρωση, με πολύ μικρότερη συμμετοχή -και χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενα κάποια στοιχειώδης ενημέρωση του λαού- έγινε από το Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ).