Παλεύοντας για την προστασία των Αγράφων που απειλούνται από τα σχέδια μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, φορείς, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, καταγγέλλουν τα δρομολογούμενα και διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων.
Στα “Ρεντινιώτικα Νέα” (Τριμηνιαίο Δελτίο του Συλλόγου των απανταχού Ρεντινιωτών) σημειώνονται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
“Τα Άγραφα, ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη.
Λόγω του ποικίλου αναγλύφου τους (υψηλές κορυφές, απότομες χαράδρες, χορτολιβαδικές εκτάσεις κλπ), της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της ισχνής παρουσίας του ανθρώπου, αποτελούν περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Παράλληλα, φιλοξενούν εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και πληθώρα σπάνιων ή απειλούμενων ειδών, και γι’ αυτό άλλωστε έχουν υπαχθεί σε μεγάλο μέρος τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Όσοι έχουν βρεθεί στις πανέμορφες κορφές των Αγράφων, καθώς και στα πυκνά παρθένα δάση, τις χαράδρες και τα ποτάμια που τα διατρέχουν, είναι αδύνατο να μείνουν ασυγκίνητοι και άπραγοι μπροστά στην επικείμενη καταστροφή τους. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση πολλών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολικά 650 ανεμογεννήτριες σχεδόν σε όλες τις κορυφογραμμές των Αγράφων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόσφατα απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης πολιτών και φορέων κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο πρώτων αιολικών σταθμών, που συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου (σε υψόμετρο από 1.500 έως και 2.000 μέτρα).
Είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα.
Όπως έχει ΗΔΗ δείξει η πικρή εμπειρία από παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, οι εργασίες θεμελίωσης των ανεμογεννητριών (το συνολικό τους ύψους θα φτάνει ως τα 125 μέτρα) και των συνοδευτικών πυλώνων υψηλής τάσης, καθώς και η κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης μέσα από δάση και απότομες βουνοπλαγιές, θα αλλοιώσουν το φυσικό ανάγλυφο του βουνού, θα οδηγήσουν στην αποψίλωση ολόκληρων δασικών εκτάσεων και θα υποβαθμίσουν και διαταράξουν ανεπανόρθωτα τους βιότοπους και τη βιοποικιλότητα του ορεινού όγκου των Αγράφων.
Παράλληλα με τα αιολικά, εξάλλου, έχουν αδειοδοτηθεί και δεκάδες Μικρά Υδροηλεκτρικά σε όλο τον ορεινό όγκο των Αγράφων, όπως πρόσφατα στον Άσπρο Ποταμό, που θα επιφέρουν εξίσου σημαντική αλλοίωση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών ποταμών και ιδιωτικοποίηση της χρήσης του νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύδρευση των οικισμών και την άρδευση των χωραφιών”.