Ανάγκη άμεσης πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης
για την απόκρουση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού
Ενώ από τις 21 Νοέμβρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 και έχει ξεκινήσει στις επιτροπές της η συζήτησή του, με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφισή του στην Ολομέλεια, στις 13-17 Δεκέμβρη, οι ανώτερες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κ.ά.) -δέκα μέρες μετά- σιωπούν.
Παραμένουν σε σιγή ενώ έχει γίνει γνωστό πως με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στο εργατοϋπαλληλικό εισόδημα, θα καθηλώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, θα διογκώσει τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, θα συρρικνώσει παραπέρα τους κρατικούς πόρους για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, θα συνεχίσει την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (δημόσια υγεία κλπ) που θα εντείνει την κατάρρευσή τους.
Και ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν σημάνει πανεργατικό συνδικαλιστικό συναγερμό για να ξεκινήσουν συζητήσεις και ενημερώσεις σε συνελεύσεις των συνδικάτων και σε χώρους δουλειάς για το τι επιφυλάσσει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να οργανωθεί μια μαζική πανεργατική αντίδραση απόκρουσής του, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κρατούν σε ακινησία τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκολία να κλιμακώνει τη σκληρή αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της. Και αυτή η στάση τους εκδηλώνεται σε μια στιγμή όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συμπιεσθεί σε αφόρητο βαθμό και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι εισπράττουν οδυνηρά τις συνέπειες της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία κ.ο.κ).
Αλλά και δυνάμεις, όπως το ΠΑΜΕ, που θέλουν να εμφανίζονται πως διαφοροποιούνται και καλούν «σε συντονισμό για να δυναμώσουμε τον αγώνα», μέχρι τώρα, η όλη κινητοποίηση που έχουν κάνει είναι μια σύσκεψη εκπροσώπων των διοικητικών συμβουλίων των συνδικάτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΠΑΜΕ, η οποία κατέληξε όλο κι όλο σε μια απόφαση για «προετοιμασία συλλαλητηρίου στις 15 Δεκέμβρη, στις 7μμ στο Σύνταγμα» για να… «αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του κρατικού προϋπολογισμού». Δηλαδή, παρά τα βαρύγδουπα λόγια του ΠΑΜΕ για «κλιμάκωση του αγώνα», η απόφασή του και η πρότασή του εξαντλήθηκε σε ένα απογευματινό συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό. Καμιά πρόταση για κήρυξη πανεργατικής απεργίας! Ως εκεί φτάνει η διαφοροποίηση της ηγεσίας των δυνάμεων του ΚΚΕ από τη σιωπή τής υπόλοιπης ανώτερης συνδικαλιστικής ηγεσίας…
Δεν δίνεται, όμως, έτσι απάντηση στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει πλατιά κινητοποίηση των εργαζόμενων με στόχο να πραγματοποιηθεί μαζικός πανεργατικός απεργιακός αγώνας ενάντια στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Οι δυνατότητες και οι εργατικές και λαϊκές διαθέσεις για μια τέτοια μαζική αγωνιστική κινητοποίηση υπάρχουν, όπως έδειξε και το τελευταίο εξαιρετικά μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων αλλά και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Με αιτήματα κάτω ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για την ανακοπή της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας, πρέπει τώρα να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να διεξαχθεί μαζικός απεργιακός αγώνας με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Η ΕΡΓΑΣ καλεί όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος να δυναμώσουν μέσα στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις συνοικίες τις προσπάθειες τους και την πίεσή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.