Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία στην Ελλάδα μιλούν για 1.181.296 εγγεγραμμένους ανέργους το μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή ποσοστό 25,5% των εργαζομένων. Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ του αριθμού των ανέργων, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, απότοκο της οικονομικής κρίσης που οξύνθηκε με την πανδημία και της αντιμετώπισής της από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ. Η κρίση των τελευταίων μηνών και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ δείχνουν ξεκάθαρα πως ένα τεράστιο κομμάτι των εργαζομένων έχει ανάγκη στήριξης. Αντί γι’ αυτό, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει κινήσεις για να πετσοκόψει το ήδη πενιχρό επίδομα ανεργίας και να αποκλείσει απ’ αυτό ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.
Με βάση τα πορίσματα των «σοφών» εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Πισσαρίδη, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Χατζηδάκης ανέφερε σε δηλώσεις του πρόσφατα ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».
Έτσι, λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την δραστική μείωση του επιδόματος ανεργίας και σε ποσό και σε χρονική διάρκεια. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Έκθεση Πισσαρίδη, μιλά για αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και υπολογισμό του με βάση τον μισθό που είχε ο άνεργος, και συγκεκριμένα αυτός να ορίζεται στα 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη. Βέβαια, αν κοιτάξουμε τα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε μόνο αντεργατικούς νόμους μνημονίων, κατώτατους και υπο-κατώτατους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, μαύρη εργασία, μειώσεις μισθών και ωραρίων για την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων. Συνεπώς, μόνο μείωση του επιδόματος πρέπει να περιμένουμε από εδώ και στο εξής. Και επιπλέον με το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά σε ύψος επιδόματα ανεργίας, που θα φέρουν ένα τεμαχισμό των εργαζόμενων και στην κατάσταση της ανεργίας. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο μιλάει για ανώτατο όριο του επιδόματος στα 1.200 ευρώ, αλλά δεν μιλάει καθόλου για ελάχιστο ποσό, υποδηλώνοντας ότι το επίδομα «δεν θα έχει πάτο».
Επιπλέον, ο χρόνος επιδότησης ορίζεται στους 6 μήνες, αντί για 12 που είναι τώρα! Οι άνεργοι θα πληρώνονται «υπό την προϋπόθεση ότι θα αναζητούν ενεργά εργασία ή θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης», συνδεδεμένα με τον ΟΑΕΔ και, φυσικά, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και την εργοδοσία, που θα αναζητά διακαώς φτηνό (ή και δωρεάν) εργατικό δυναμικό. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα επιδοτείται μόνο το 17% των εγγεγραμμένων ανέργων (202.504 άνεργοι).
Εν μέσω πανδημίας και εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μεταπολιτευτικά, όταν το 2021 προμηνύεται και από τους ειδικούς ως έτος βαθιάς ύφεσης και έκρηξης των απολύσεων, η κυβέρνηση γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στους ανέργους. Όταν η ανεργία διογκώνεται, η αντιδραστική κυβερνητική μεθόδευση κοιτάζει να δημιουργήσει ένα αυξομειούμενο ταμείο ανεργίας και ανέργους πολλών ταχυτήτων, και τελικά να οδηγήσει μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού στην περαιτέρω φτωχοποίηση, στην αθλιότητα και τον εξευτελισμό!