Η κακοκαιρία «Διομήδης», η οποία εκδηλώθηκε στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την πλήρη παράλυση, εγκατάλειψη και υποστελέχωση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων. Τραγικός απολογισμός είναι οι τρεις νεκροί, δύο από τους οποίους ήταν πρόσφυγες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά σε ρέμα σε χωριό των Σερρών, ενώ ο τρίτος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στην Καρδίτσα, την ώρα που μέσα στην κακοκαιρία προσπαθούσε να επιδιορθώσει βλάβη με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει το ρεύμα.
Την ίδια στιγμή εκτεταμένες περιοχές και σπίτια πλημμύρισαν. Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι οι οποίοι εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μετακινηθούν για να μην κινδυνέψουν. Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν και ολόκληρα χωριά πλημμύρισαν, ενώ ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Στη Βόρεια Εύβοια, που το προηγούμενο καλοκαίρι δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δρόμοι πλημμύρισαν από υπερχειλίσεις ποταμών, όπως άλλωστε είχαν πλημμυρίσει και πάλι λίγους μήνες πριν σε αντίστοιχο κύμα κακοκαιρίας με τον Πέτσα τότε, την ώρα που ο κόσμος έβλεπε τον τόπο του να παραδίδεται στις πλημμύρες, να δηλώνει ανερυθρίαστα στον αέρα τηλεοπτικού καναλιού ότι οι πλημμύρες δεν συνδέονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τέλος, ολόκληρες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκτεταμένες ήταν οι διακοπές ρεύματος σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, με την πυροσβεστική να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό πολιτών.
Μοναδικός υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της. Καμιά μέριμνα και κανένα μέσο απέναντι στην κακοκαιρία δεν πάρθηκε. Η κυβερνητική πολιτική «πρόληψης» περιορίστηκε στην καλύτερη στα γνωστά -και εξοργιστικά πλέον- μηνύματα του 112 ή στις λεγόμενες προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών, οι οποίοι έβλεπαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να εγκαταλείπονται από την κυβερνητική πολιτική στο έλεος μιας κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή, από διάφορα κυβερνητικά site αναπαράγεται το γνωστό αφήγημα της κλιματικής αλλαγής. Οι χιονιάδες που επανειλημμένα κόβουν τη χώρα στα δύο, οι πλημμύρες που οδηγούν ακόμα και σε πνιγμό ανθρώπων, οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο πια κάνουν στάχτη τη ζωή και τις περιουσίες του λαού παρουσιάζονται ως το καταστροφικό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Γίνεται έτσι η κλιματική αλλαγή το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες για τέτοιου είδους φαινόμενα. Ακόμα και η πρώην περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η Δούρου, για τις φονικές πλημμύρες του 2015 στη Μάνδρα, έσπευσε να ξεπλύνει τις δικές τις ευθύνες δηλώνοντας πριν λίγες μέρες: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική αλλαγή, δε ψάχνω για άλλοθι, αλλά ακόμα και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειές της». Και η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός, όλη αυτήν την περίοδο, δεν κάνει απλά λόγο για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση, για να προσδώσει ακόμα περισσότερο στα φυσικά ή καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που τα συνοδεύουν τέτοιες διαστάσεις, που τελικά θα καθίσταται αδύνατη η αντιμετώπισή τους. Έχει μείνει στην… ιστορία άλλωστε η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Οικονόμου στις πλημμύρες που συνέβησαν το περασμένο φθινόπωρο και έπληξαν την προηγουμένως πυρόπληκτη Εύβοια, ότι «Με το θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καιρικά φαινόμενα».
Οι εικόνες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Διομήδης» δεν είναι καινούριες και σε καμία περίπτωση δεν είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής όπως προσπαθούν να πείσουν κυβέρνηση και κυρίαρχα ΜΜΕ. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και της απαξίωσης κάθε πολιτικής πρόληψης απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Είναι η ίδια πολιτική που το προηγούμενο καλοκαίρι οδήγησε στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις στη Β. Εύβοια, στην Αν. Μάνη, ακόμα και δίπλα από το κέντρο της Αθήνας στη Βαρυμπόμπη, γιατί τα μέσα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας δεν επαρκούν. Είναι η ίδια πολιτική που με μια καταιγίδα -όπως αυτή πριν δύο μήνες- προκύπτουν καταστροφικές πλημμύρες γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα. Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που σήμερα, εν μέσω πανδημίας, αφήνει τον λαό ανυπεράσπιστο απέναντί της, πετσοκόβοντας τον ήδη τσακισμένο προϋπολογισμό για την υγεία, αφήνοντας το ΕΣΥ χωρίς ΜΕΘ, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Είναι συνολικά μια πολιτική που αδιαφορεί για τη ζωή του λαού.