Πόσο σημαντική είναι τελικά η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις; Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση είναι μεγάλης σημασίας, καθώς όλους αυτούς τους μήνες παρακολουθούμε τις επίμονες προσπάθειές τους να την επιβάλουν εδώ και τώρα!
Θυμίζουμε ότι, μετά από πολύμηνες διεργασίες και μιντιακή προπαγάνδα, τελικά ο Νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/2021), που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, έφερε στα σωματεία την εξ αποστάσεως συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αναφέροντας ρητώς ότι «…κάθε μέλος δικαιούται να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως, καθώς και να ψηφίζει εξ αποστάσεως. Το καταστατικό οφείλει να προβλέπει τους τρόπους της εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου κάθε μέλους που το επιθυμεί, οι οποίοι πρέπει να περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική, διαδικτυακή ή δικτυακή, σύνδεση, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη μυστικότητα». Ο νόμος συμπεριέλαβε μεταβατικές διατάξεις, όπου διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή των εξ αποστάσεως διαδικασιών τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις όσο και στις αρχαιρεσίες ξεκινούν από 1η Ιανουαρίου 2022.
Φαίνεται, όμως, ότι αυτά δεν ήταν αρκετά. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί από τώρα να εφαρμοστεί! Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε ο νόμος υπ’ αριθμ. 4850 με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια: εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρύθμισης για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος, λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», ο οποίος, ανάμεσα στις άλλες επείγουσες ρυθμίσεις, περιλαμβάνει το άρθρο 79 για την «παράταση θητείας και ηλεκτρονική εξ αποστάσεως διεξαγωγή συνεδριάσεων και αρχαιρεσιών των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών».
Σύμφωνα με αυτό, η θητεία των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων παίρνει νέα παράταση έως την 31η.12.2021. Δηλαδή, στα σωματεία και συλλόγους που έχουν να κάνουν εκλογές πριν από την αρχή της πανδημίας, δίνεται κι άλλη «περίοδος χάριτος» στη θητεία των ΔΣ τους και μπορούν να μη διενεργήσουν αρχαιρεσίες ως το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση έχει μια προφανή σκοπιμότητα που εξυπηρετεί απόλυτα την κυβέρνηση και τις κυρίαρχες αντιδραστικές δυνάμεις στα ΔΣ, αφού, έτσι, οι εκλογές τους μπορούν να μετατεθούν για να γίνουν την περίοδο που θα τεθεί υποχρεωτικά (από 1.1.2022) σε εφαρμογή η δυνατότητα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
Ωστόσο η κυβέρνηση επείγεται τόσο να περάσει το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα σωματεία που δεν της ήταν αρκετή ούτε αυτή η έκτακτη ρύθμιση . Γι’ αυτό και το άρθρο καταλήγει με το εξής: «Εξαιρετικά, έως την 31η.12.2021 οι συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων των ανωτέρω οργανώσεων και νομικών προσώπων δύνανται να διεξάγονται και οι αρχαιρεσίες να διενεργούνται, μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων διοίκησής τους, και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, ανεξαρτήτως των καταστατικών προβλέψεων».
Χωρίς περιστροφές, ο νόμος δίνει το πράσινο φως για άμεση διεξαγωγή των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, κατά παράβαση των καταστατικών των οργανώσεων! Δεν είναι τυχαίο ότι η επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεθοδεύεται από την κυβέρνηση με ιδιαίτερη βιασύνη και επιμονή, αλλά και λαθραία ακόμα με άρθρο κρυμμένο μέσα σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών!
Πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι να ανακόψουν οι εργαζόμενοι την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;
Είναι υψίστης σημασίας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ζωντανές διαδικασίες των συνελεύσεων, αν θέλουμε να αποφασίζουμε δημοκρατικά και με διαφάνεια, χωρίς να ελέγχουν άλλοι και «εξ αποστάσεως» τα σωματεία και τους συσχετισμούς, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη συλλογικότητα με τους συναδέλφους μας και να παλέψουμε για τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και ελευθερίες και τώρα και στο μέλλον!