Συνάντηση 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, την επομένη του Κιλελέρ και λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί, οι αγρότες ανέμεναν το ραντεβού για να καταθέσουν, ακόμα μία φορά, τα αιτήματα για τα φλέγοντα προβλήματά τους. Οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο, πέρα από τα χρόνια αγροτικά ζητήματα, αντιμετωπίζουν και μεγάλα προβλήματα έπειτα από τις καταστροφές και τις πλημμύρες του προηγούμενου φθινόπωρου.
Παρά τη σοβαρότητα των αγροτικών προβλημάτων, και παρόλο που οι μηχανές των τρακτέρ δεν έχουν προλάβει να κρυώσουν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη …αποτυχία. Για πολλοστή φορά μία τέτοια συνάντηση αποδείχτηκε άκαρπη και η αντιπροσωπεία επέστρεψε πίσω με άδεια χέρια! Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρ. Μαρούδας, στα «αιτήματα που θέσαμε δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις».
Οι αγρότες δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις ούτε για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των σοβαρότατων ζημιών που έχουν υποστεί χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της Θεσσαλίας, ούτε για τις αποζημιώσεις για το 2023, που εκκρεμούν ακόμα, ούτε για το τι προβλέπεται να γίνει με τα πλημμυρισμένα από τον Daniel χωράφια που δεν πρόκειται να καλλιεργηθούν. Σοβαρότατα, λοιπόν, τα αναπάντητα ερωτήματα και ακόμα σοβαρότερα τα προβλήματα που χρονίζουν.
Καμία επίσης ουσιαστική ενημέρωση, πόσο μάλλον λύση, δεν υπήρξε και για το φλέγον ζήτημα του λεγόμενου «master plan- ολλανδικού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης» του πολύπαθου θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος, έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης χρονιάς, με την παραμικρή βροχή «φουσκώνει». Όχι μόνο αυτό, αλλά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας, το κείμενο που αναρτήθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση με τους ταλαιπωρημένους αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους, υπερβαίνει τις 400 σελίδες και είναι γραμμένο…στην αγγλική γλώσσα αφού, όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, οι ιθαγενείς αυτού του τόπου είναι Άγγλοι!! Έτσι, όπως δηλώνουν οι αγρότες, «Έξι μήνες μετά (τις καταστροφικές πλημμύρες)…λίγα πράγματα έγιναν… Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μια και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος». Για το μόνο που μπορεί να είναι σίγουροι οι αγρότες, είναι πως η πρόταση για πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 40 εκ. ευρώ προς τους αγρότες της πλημμυρισμένης Κάρλας απορρίφθηκε, όπως τους ενημέρωσε ο ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, και ότι αναζητείται άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Περνώντας ένα σχεδόν τρίμηνο κατά το οποίο το αγροτικό ζήτημα βρίσκεται στην επικαιρότητα, έπειτα από ένα σημαντικό διάστημα αγροτικών κινητοποιήσεων στη χώρα αλλά και σε όλες τις αγροτοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε., έπειτα από τις υποσχέσεις που δόθηκαν περί επαναδιαπραγμάτευσης της ΚΑΠ, έπειτα από ένα ολόκληρο εξάμηνο με κατεστραμμένη τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, είναι ολοφάνερος ο εμπαιγμός και η κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους αγρότες, ιδιαίτερα τους φτωχούς και μεσαίους, που πλήττονται σφοδρά. Για μία ακόμα φορά η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της πατρίδας μας -αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε.- δεν έχει και δεν θέλει να προσφέρει απολύτως τίποτα στον πρωτογενή τομέα και σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, πέρα από τη βεβαιότητα ενός ακόμα πιο δύσκολου μέλλοντος ή στην καλύτερη περίπτωση ψίχουλα. Τα ψίχουλα όμως που μπορεί να δοθούν, οι μικροαλλαγές στην ΚΑΠ, δεν μπορούν να βελτιώσουν τη θέση μικρών και μεσαίων αγροτών αλλά διαιωνίζουν τη δύσκολη, και πολλές φορές τραγική, κατάστασή τους που τους οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα.
Τα προβλήματα του κάμπου της Θεσσαλίας, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν άλυτα, παρόντα παρά τις συναντήσεις και τις υποσχέσεις.