Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Κυρ.Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ειπώθηκαν πολλά και διαφωτιστικά, όχι για την κατάσταση που ζούμε, αλλά για τους κυβερνητικούς στόχους «εφ’ όλης της ύλης». Θα σταθούμε στα θέματα της Υγείας και της υγειονομικής ετοιμότητας της χώρας μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα.
Έντεχνα και ύπουλα συνδέθηκε το μεταναστευτικό με τον κορονoϊό σε ένα «εκρηκτικό μίγμα».
Το lockdown αναφέρθηκε ως μέσο ενίσχυσης του ΕΣΥ (και όχι γιατί δεν θα άντεχε το ΕΣΥ).
Το άνοιγμα του τουρισμού και του εμπορίου έδωσε στη χώρα «άϋλη υπεραξία»(;) (το ΕΣΥ δεν έχει τέτοιες ιδιότητες).
Μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα από ένα «μενού επιλογών» (δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα λαμβανόμενα μέτρα-μονόδρομους), που στηρίζονται στον «ορθό λόγο και στη χρήση των πραγματικών δεδομένων» (θυμίζουμε ότι η φυσική ιστορία της νόσου έχει πολλές άγνωστες περιοχές και δεδομένα που ανατρέπονται). Παρακολουθούνται περισσότεροι από 20 υγειονομικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες σε εβδομαδιαία βάση για τη λήψη αποφάσεων.
Υψώθηκε ο γνωστός λιβανωτός σε νοσοκόμες, αστυνομικούς, λιμενικούς και στελέχη της πολιτικής προστασίας και ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ!
Και, εννοείται, η φιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να εφαρμόζεται σε «ισχυρό κράτος» (αυταρχικό, μετάφραση δική μας).
Στα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας αναφέρθηκαν: 6.818 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως με συμβάσεις διετίας, από τους οποίους θα μονιμοποιηθούν αρκετοί, ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ σε βάρος(;) του συνολικού ΕΣΥ με τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου και της Βουλής, με στόχο τις 1.200 κλίνες μέχρι το τέλος του 2020 (για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), προμήθεια γρήγορων tests για συχνότερο έλεγχο των υγειονομικών ενδεχομένως (δεν αναφέρθηκε τι θα γίνει για τον πληθυσμό), και για να μην εξαρτιόμαστε από τα μοριακά tests (PCR) (επειδή δεν υπάρχει επάρκεια και επειδή λείπει ο εξοπλισμός και κουβαλάμε τους μετρητές από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο). Έγιναν tests αντιγόνων στη Μυτιλήνη (στους πρόσφυγες) και θα γίνουν σε όλο τον πληθυσμό (για το μίασμα, όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους Μυτιληνιούς).
Θα προμηθευτούμε το εμβόλιο της Οξφόρδης (το οποίο έχουμε παραγγείλει και προπληρώσει;). Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συνυπογράψει «συμβόλαιο τιμής» για την δεοντολογική παραγωγή και διάθεση του εμβολίου (ευτυχώς γιατί ανησυχούσαμε!).
Τέλος τοποθέτηση ειδικού Γενικού Γραμματέα στο Υπ. Υγείας με αντικείμενο την (χιλιόπαθη) Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσ/νίκης (ΕΝΙΘ), έδωσαν συνέντευξη τύπου και κάλεσαν μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε κινητοποίηση. Έγινε συγκέντρωση και πορεία με σύνθημα «Αυξήσεις-Προσλήψεις-Ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για το Λαό».
Από την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ τονίστηκε η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση της περίθαλψης και την ενίσχυση της κερδοφορίας του Ιδιωτικού Τομέα. Ετοιμότητα του ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (24.000 κενές οργανικές θέσεις) και την ισχνή κάλυψή τους με συμβασιούχους, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Ο στόχος των 1.200 κλινών ΜΕΘ είναι το 1/3 των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ τα 370 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ για να λειτουργήσουν χρειάζονται 1.271 νοσηλευτές. Έχουν εξαγγελθεί 1.000 θέσεις που δεν προκηρύχθηκαν ακόμα. Το θέμα καλύπτεται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα. Αναφέρθηκε ακόμη η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα μιας νόσου», με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Λόγω αυτής της εξέλιξης, υπολογίζεται ότι στην επόμενη 10ετία αναμένονται 10.000 θάνατοι από καρκίνο εντέρου και μαστού.
Καταγγέλθηκε ότι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» (από τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό), εργαζόμενοι σε ΜΕΘ για άλλα νοσήματα, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να μπουν σε 7ήμερη καραντίνα και συνέχισαν να εργάζονται με βαρέως πάσχοντες και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς λόγω έλλειψης εφεδρείας.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για έλεγχο και ιχνηλάτηση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Από την ΕΝΙΘ αναφέρθηκε ότι οι νέες κλινικές κορονοϊού στη Θεσ/νίκη δημιουργούνται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές και από την ΠΦΥ. Ο γραμματέας της ΕΝΙΘ αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου νοσηλεύτηκαν ταυτόχρονα 60 ασθενείς σε τρεις διαφορετικούς ορόφους, με 3 γιατρούς και 3 νοσηλευτές σε κάθε όροφο. Επίσης ότι οι οργανικές θέσεις των πνευμονολόγων (κρίσιμη ειδικότητα για την πανδημία), καλύπτονται κατά 50% και η εφημερία για πνευμονολογικά περιστατικά μπορεί να λειτουργήσει τις λιγότερες από τις μισές μέρες κάθε μήνα, ενώ τα Νοσοκομεία της Θεσ/νίκης πρακτικά καλύπτουν και την Κεντρική Μακεδονία. Ογκολογικά τμήματα δεν έχουν εξοπλισμό μοριακού ελέγχου, τα δείγματα εξετάζονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, τα αποτελέσματα καθυστερούν και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο ζωής από την πιθανή μετάδοση του ιού.
Από ρεπορτάζ δημοσιογράφων, δηλώσεις και συνεντεύξεις εκπροσώπων των υγειονομικών, έχουν γίνει γνωστά χαρακτηριστικά στοιχεία για την κατάσταση του ΕΣΥ και την ετοιμότητά του, και για την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν αναφέρεται σε ποιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχεί (δείγμα). Τα απλά μαθηματικά λένε ότι χρειάζεται και ο παρανομαστής του κλάσματος.
-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: στην Αττική με 3,7 εκατομ. πληθυσμό, αντιστοιχούν 17 κέντρα υγείας και 369 γιατροί.
-Το ΕΣΥ, τον Ιούνιο του 2020, με αναμενόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας στο τέλος του καλοκαιριού, είχε κατά 14% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, χωρίς πανδημία.
-Ο στόχος των 1.200 κλινών ΜΕΘ, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι κατά 50% κάτω (με παρέμβαση της Γερμανίας), από την οδηγία του ΠΟΥ που στηρίζεται στην αναλογία με τον πληθυσμό και στο 10% των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κλινών.
-Δημιουργήθηκαν προβλήματα από τις ασαφείς οδηγίες του Υπ. Υγείας για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων και των ύποπτων κρουσμάτων του κορονοϊού. Μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς ή και σε άλλα;
-Στο Νοσοκομείο αναφοράς της Θεσ/νίκης «Παπαγεωργίου», 300 κενές θέσεις του οργανισμού καλύπτονται με 220 εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το «Παπαγεωργίου» είναι πρότυπο λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ΝΠΙΔ), το «κόστος» του προσωπικού περιορίζει τα κέρδη.
-Στην Κρήτη, με 680.000 κατοίκους, είναι διαθέσιμες στο ΠΑΓΝΗ δύο (2!) κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ είναι κενές 500 οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Στο Βενιζέλειο είναι κενές 170 οργανικές θέσεις, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 190, στο Νοσοκομείο Λασιθίου 116.
-Και άλλα πολλά..
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η λογική «κόστους-οφέλους», με βάση την οποία ο καπιταλισμός απαξιώνει και συρρικνώνει τα Κρατικά Συστήματα Υγείας, δεν είναι συμβατή με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπου χρειάζεται εφεδρεία υποδομών και προσωπικού. Το σύστημα ΠΦΥ είναι απόλυτα αναγκαίο και κρίσιμο για την αντιμετώπιση πανδημίας, όπως αναδεικνύεται από την εμπειρία-οδηγίες του ΠΟΥ και την εμπειρία από την υγειονομική οργάνωση στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας βαδίζει χέρι-χέρι με την απολυτοποίηση της ατομικής ευθύνης. Μόνο που «παραλείπεται» η σημαντική λεπτομέρεια ότι το κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης είναι απαγορευτικό για ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που επιτάθηκε με την πανδημία, την εκτόξευση της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.
Τέλος, ο ορθός λόγος των συμφερόντων της αστικής τάξης είναι μια άλλη διατύπωση του κυνισμού της, που διατυπώθηκε με σαφήνεια από τον γνωστό μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τώρα πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής: «Δεν είναι απόλυτο πως η διάσωση της ανθρώπινης ζωής έχει προτεραιότητα έναντι των πάντων» ή της κοστολόγησης της ανθρώπινης ζωής στις ΗΠΑ από ειδικούς (8-10 εκ. δολάρια) ή της δήλωσης του Τραμπ «Η θεραπεία δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερο από την ασθένεια» ή της δήλωσης του επικεφαλής συμβούλου του «Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη διάσωση ζωών». Και ο αντικυβερνήτης του Τέξας έδωσε οδηγίες στους γηραιότερους ότι θα όφειλαν να προθυμοποιηθούν να πεθάνουν από τον COVID-19 προκειμένου να σώσουν την οικονομία για τους νεότερους.
Σε δύσκολες ώρες πολλά ξεκαθαρίζονται. Όσο για εμάς, ήταν πάντα καθαρό ότι τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνες.