Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Μπορεί η χώρα να παραχώνεται στο χιόνι, να καίγεται στις φωτιές, να πνίγεται στις βροχές, μα μαθαίνουμε κιόλας. Όσοι δεν πάθαμε τίποτα. Γιατί όσοι πάθανε, μαθαίνουν το «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Μαθαίνουμε τι συνέβη, στη Θεσσαλία, την εποχή των παγετώνων. Πώς λέμε δια βίου μάθηση. «Τι, να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…».

Ας θυμηθούμε πρώτα. Φλεβάρης του 2023 και η «Βαρβάρα», κομψότερα Barbara, παράχωσε στο χιόνι την Αθήνα. Μπαμπέσικη κακοκαιρία, που χτύπησε το πρωί και όχι το βράδυ, όπως έκαναν όλες οι ευγενικές μέχρι τότε κακοκαιρίες. Αττική Οδός, Μεσογείων και Κατεχάκη, μπάχαλο, αποκλεισμένοι, θεονήστικοι. Σεπτέμβρης του 2020 και ο «Ιανός» πλημμυρίζει τα Επτάνησα, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Δρόμοι, λιμάνια κατεστραμμένα, σπίτια και χωράφια πλημμυρισμένα και ζωές στις λάσπες. Γενάρης του 2022 και ο «Διομήδης», κομψότερα Diomedes, ξεθεμελιώνει με βροχές τα χωράφια στην Κρήτη και τη Βόρεια Εύβοια, που έχει μόλις καεί και παραχώνει στο χιόνι την ορεινή Θεσσαλία. Σεπτέμβρης του 2023, να σου και ο Daniel. Σκέτα, κομψά, Ντάνιελ.

Για τις πυρκαγιές πάλι δεν έχουμε ονόματα. Ίσως να τις ονομάζαμε «Ανεμογεννήτριες 1», «Ανεμογεννήτριες 2», «Ανεμογεννήτριες 52»…
Δε μας ενδιαφέρει πώς λέγονται! Και δε μας ενδιαφέρει αν είναι τυφώνας, κυκλώνας, παγετώνας, καταπιώνας, κυκεώνας και πάει λέγοντας. Αλλά όποιος ρίχνει την ευθύνη και τις ζημιές στην πλάτη των «πληγέντων» είναι οπωσδήποτε Απατεώνας.

Παρακολουθήσαμε τον συνειρμό μπαρουφολογίας, πάντα για να …μαθαίνουμε, από έναν κλασικό τέτοιο. Η Θεσσαλία, τη γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου, ή Εποχής των Παγετώνων, (2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν από τώρα), «ήταν λίμνη». Και όχι μόνο λίμνη, αλλά και θάλασσα, κατά πως λέει το όνομά της: «θέσις αλός», σύμφωνα με τον «λέω το ψέμα με πεποίθηση, και τα κοροϊδεύω, τα κορόιδα», Άδωνι. Άρα: πού πήγατε βρε κακομοίρηδες και χτίσατε τα σπίτια σας; Μέσα στη λίμνη;

Και λοιπόν; Πριν και από την εποχή των παγετώνων, η γη ήταν καλυμμένη με νερό. Να μην ζήσουμε καθόλου;
Βέβαια, μετά από την πλειστόκαινο εποχή, ο άνθρωπος έκανε αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμα και στον μυθολογικό Ηρακλή αποδίδονται τέτοια έργα. Η ανθρωπότητα ανακάλυψε εντωμεταξύ την αντλία, τα αναχώματα, τα φράγματα και έφτιαξε τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία). Les Pays-Bas (λε πεΐ μπά γαλλιστί). Τις ονόμασε έτσι διότι μεγάλες τους εκτάσεις, που καλλιεργούνται αποδοτικότατα, βρίσκονται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Και χτίσανε και τα σπίτια τους άνθρωποι εκεί. Ας τους στείλουμε τον Άδωνι να τους ξεστραβώσει. «Τί κάνετε βρε άνθρωποι;», που θα ’λεγε και ο Μπέος.

Το χαμηλότερο υψόμετρο στις Pays-Bas βρίσκεται 7 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Παλαμάς Καρδίτσας, πάλι, έχει υψόμετρο 94 μέτρα. Πάνω από τη θάλασσα. Με δεδομένα ότι: 1) στην Ελλάδα κάθε κακοκαιρία είναι τόσες φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, 2) κακώς κατοικήσανε χιλιετίες τώρα τη Θεσσαλία οι άνθρωποι, 3) τα 94 μέτρα πάνω από τη θάλασσα στην Ελλάδα, είναι πιο κάτω και από τα 7 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, στην Ολλανδία, 4) η αποζημίωση των πλημμυροπαθών του «Ιανού», τρία χρόνια τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί ΚΑΙ με απλές αριθμητικές σκέψεις ευκόλως συνάγεται ότι: πιο κάτω, πιο Bas, δε γίνεται.

Να πάρουμε μέτρα. Μάλιστα. Άρχισε να μας κανοναρχάει η κυβερνησάρα μας. Ασφαλίστε τα σπίτια σας. Δηλαδή ασφαλίστε τα σε ιδιωτικές εταιρείες που μόλις κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα μιας τόσο εκτεταμένης «Αναποδιάς» (κατά τον αναίσθητο πρωθυπουργό), θα βαρέσουν κανόνι. Ασφαλίστε τα και μη μας ζαλίζετε τον έρωτα. Έχουμε να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες των εθνικών οδών που τόσες μέρες δεν εισέπραξαν διόδια. Τις αεροπορικές εταιρίες που δεν έκοψαν εισιτήρια προς τις πλημμυρισμένες περιοχές, τους παρόχους ενέργειας που δεν πληρώθηκαν το ρεύμα που τους αντιστοιχούσε, τους μεγαλοξενοδόχους που χάσανε πελάτες, τους… Αυτούς τέλος πάντων που μπορούν να αγοράσουν σε πλειστηριασμό ένα πουλόβερ της τέως πριγκίπισσας Νταϊάνας, για 1,1 εκατομμύρια δολάρια!!!

Ποιος φταίει; Μα ο σταθμάρχης στη Λάρισα.

Τάνια