Ακόμη και στο διάστημα έχει μεταφερθεί η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας με τις πρώτες να βλέπουν το Πεκίνο να κάνει άλματα στη διαστημική τεχνολογία, πιστοποιώντας και σ’ αυτό το επίπεδο, το βαθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς το γεγονός υπέκρυπτε όλος αυτός ο θόρυβος που ξέσπασε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για το πού θα πέσουν τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου.
Για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έκανε λόγο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη πτώση εξαρτήματος πυραύλου της SpaceΧ, του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ και τη στάση των «ανεξάρτητων» δυτικών μέσων ενημέρωσης σε αυτή την περίπτωση.
Η εκπρόσωπός του υποστήριξε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες άλλες χώρες επιδίδονται σε υπερβολές» και πρόσθεσε πως «όταν ένα κομμάτι πυραύλου της SpaceX συνετρίβη σε φάρμα, τα αμερικανικά μέσα χρησιμοποίησαν ρομαντικές περιγραφές όπως “φώτισε τον νυχτερινό ουρανό” και “προσέφερε ένα θεαματικό σόου φωτός”. Όταν όμως αναφέρονται στην Κίνα η κατάσταση αλλάζει».
Όλα αυτά την ώρα που η Κίνα έθετε σε τροχιά διαστημικό σκάφος γύρω από τον Άρη και προσεδάφιζε τηλεκατευθυνόμενο όχημα στην επιφάνεια του πλανήτη, αφήνοντας το «αποτύπωμά» της στην μάχη για την κατάκτηση του «κόκκινου» πλανήτη.
Η προσεδάφιση αποτελεί τεράστιο επίτευγμα καθώς πολλές αποστολές στο παρελθόν είχαν αποτύχει. Η Κίνα είχε ήδη προσπαθήσει ξανά, από κοινού με την Ρωσία, το 2011, χωρίς επιτυχία. Μετά την αποτυχία αυτή και την υπαναχώρηση της Μόσχας, το Πεκίνο συνέχισε την περιπέτεια μόνο του ως την τωρινή εξέλιξη.