Μετά την αποτυχία του γάμου με την “ανταγωνιστική” Commerzbank, ο τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank προχωρά “στην πιο θεμελιώδη αναδιάρθρωση εδώ και δεκαετίες “, σύμφωνα με τον Κ. Σέβινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Με επίδικο την “ανάκαμψη” από την παρατεταμένη κρίση στην οποία παραδέρνει (είναι χαρακτηριστικό πως οι μετοχές της από τα 90 ευρώ το 2008 έχουν κατρακυλήσει σήμερα στα 7 ευρώ), μπαίνει μπροστά ένα “τολμηρό” σχέδιο μείωσης του λειτουργικού κόστους με 18.000 απολύσεις (το 20% του προσωπικού) μέχρι το 2022, καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Μέσω εξαναγκασμού των εργαζομένων σε “εθελούσια έξοδο”, η τράπεζα προσδοκά να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 26% (6 δις ευρώ).
Ήδη από πέρυσι η Deutsche Bank είχε προχωρήσει σε περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, ενώ σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις περίπου 10.000 θέσεις θα χαθούν στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στις ΗΠΑ, αλλά και στην “περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού “.
Συνθήκες μεσαίωνα
στην Amazon
Τις μέρες αυτές εξάλλου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αmazon οργάνωσαν συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των περιβόητων “μεγάλων εκπτώσεων” (Prime Day), για έκτη συνεχόμενη χρονιά στις αποθήκες της πολυεθνικής στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ.
Κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα (υποχρεωτικές βάρδιες σε αργίες, “θεσμοθετημένα” δεκάωρα με περιορισμό των διαλειμμάτων, εξαναγκασμός του προσωπικού να ουρεί σε πλαστικά μπουκαλάκια, αλλά και των εγκύων γυναικών να δουλεύουν όρθιες με την απειλή της άμεσης απόλυσης). Πάγια αιτήματά τους η αύξηση του μισθού και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικάνικη πολυεθνική λιανικής πώλησης μέσων διαδικτύου αρνείται να αναγνωρίσει τα συνδικάτα, ενώ δηλώνει “έντιμη απέναντι στους εργαζομένους, καθώς περισσότεροι από 8.000 παραμένουν στην εταιρεία εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια”.