Συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο: Στις 20 Ιούλη του 1974 ξεκινούσε η πρώτη φάση της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, ο «Αττίλας 1», η οποία ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη φάση της, τον «Αττίλα 2», που άρχισε στις 14 Αυγούστου 1974. Προίμιο της κυπριακής τραγωδίας αποτέλεσε το οργανωμένο από τη στρατιωτικοφασιστική χούντα της Αθήνας πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1974, που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο.

Όλα αυτά τα χρόνια, το 37% της Κυπριακής Μεγαλονήσου παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και η ντε φάκτο διχοτόμησή της διαιωνίζεται. Όλες οι πολιτικές κινήσεις και «πρωτοβουλίες», που προωθήθηκαν ή και αναπτύσσονται, με την επικεφαλίδα των «σχεδίων επίλυσης του Κυπριακού», όχι μόνο δεν αποτέλεσαν σχέδια για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την παύση της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και της αποκατάστασης της Κύπρου σαν ένα ενιαίο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αλλά αντίθετα, ήταν όλα βγαλμένα από τα ιμπεριαλιστικά μαγειρεία του αμερικανικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού. Εξέτρεψαν το Κυπριακό από πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής, σε ζήτημα σχέσεων των δύο κοινοτήτων, ώθησαν και ωθούν στην παγιοποίηση και νομιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου, με αποτέλεσμα το Κυπριακό σήμερα να βρίσκεται στη χειρότερη θέση από ποτέ.

Το χαντάκωμα της Κύπρου πιστοποιείται από τις θέσεις της Τουρκίας και των ανδρεικέλων της στα κατεχόμενα, που θέτουν σαν προϋπόθεση τη λύση δυο κρατών και την ανενόχλητη επέκταση του Αττίλα στην Αμμόχωστο και την κυπριακή θαλάσσια ΑΟΖ.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, η υπόθεση της Κύπρου οδηγείται σε όλο και δυσχερέστερους όρους. Οι κυβερνητικές ευθύνες γίνονται ακόμα βαρύτερες, καθώς παρακάμπτουν τις αντιστάσεις που εκδηλώνει ο λαός της Κύπρου στα διχοτομικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως όταν καταψήφισε με συντριπτικό ποσοστό το διχοτομικό – νεοαποικιακό σχέδιο Ανάν.
Στο πλαίσιο αυτό φημολογίες, εκπορευόμενες από την «σύμμαχο» Ουάσιγκτον, για επικείμενη προσάρτηση των κατεχομένων από την Άγκυρα στην μαύρη επέτειο της εισβολής, προετοιμάζουν το έδαφος για τον οριστικό ενταφιασμό της κυπριακής υπόθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η κυβέρνηση Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια λήθης υποβάθμισε την επέτειος του πραξικοπήματος.
Εξοργιστικό, επίσης, είναι ότι στην πρόσφατη απόφαση της συνόδου του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνητικού ΔΗΣΥ επαναλαμβάνεται η «ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική, με δυτικό προσανατολισμό, που τοποθετεί την Κύπρο στον πυρήνα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του εθνικού μας θέματος. Η πρόταση για άμεση υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρά τις αναμενόμενες αντιρρήσεις της Τουρκίας, αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική». Δηλαδή οι υπεύθυνοι των κυπριακών δεινών, που διατηρούν τις ΝΑΤΟϊκές Βρετανικές βάσεις και μέχρι πρόσφατα ακόμα είχαν εμπάργκο στην προμήθεια εξοπλισμών της Λευκωσίας και χάιδευαν την Άγκυρα με την προοπτική της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ, μεταμορφώνονται σε προστάτες και εγγυητές της επίλυσης του «εθνικού θέματος».

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση προσαρμόζει τη «μεσολαβητική» του τακτική και ο ΟΗΕ, καθώς οι πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. των Ενωμένων Εθνών, Γκουτέρες, για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανακαθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπίζεται στο εξής το Κυπριακό.

Επιχειρούν να γεφυρώσουν την τουρκική λύση των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη βάση της λύσης. Ούτε λόγος να γίνεται για εισβολή και κατοχή. Για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου επαναλαμβάνονται οι χλιαρές περσινές αναφορές, υποβαθμίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, για πρώτη φορά κάνουν ανοιχτά λόγο για «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Αναπαράγοντας την τουρκική προπαγάνδα, η έκθεση του Γ.Γ. αναφέρεται στη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Τουρκοκυπρίων και αφήνοντας αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο για συνέχιση της παρεμπόδισης πρόσβασης στο εμπόριο.

***

Στις ίδιες ράγες της «σωστής πλευράς της Ιστορίας» έχει αφεθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις της μεγάλης αστικής τάξης και η υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών από τις τουρκικές αμφισβητήσεις, που χαρακτηρίζονται από τους ισχυρούς «προστάτες» σαν «διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές».
Η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τους όρους πώλησης και εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία σε συνδυασμό με την παραγγελία των «φανταστικών» F-35 για λογαριασμό της ελληνικής αεροπορίας, αποτέλεσε αφορμή για νέους πανηγυρισμούς στην Αθήνα. Ωστόσο, η κυβερνητική προπαγάνδα αποκρύπτει ότι η τροπολογία εμπεριέχει διατυπώσεις ανατροπής της, καθώς «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας» για την προμήθεια των F-16. Το Πεντάγωνο εκτιμά κιόλας ότι η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια». Οι ΗΠΑ παίζουν σε διπλό ταμπλό, εκβιάζουν και υπόσχονται και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι ότι τα ανταλλάγματα που προσφέρονται προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στο μαντρί της Δύσης, βρίσκονται αποκλειστικά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτό επιβεβαίωσαν και οι διαβεβαιώσεις που έλαβε προχθές στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας, Παναγιωτόπουλος, από τον ομόλογό του, Όστιν, σχετικά με «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου». Ο Οστιν «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», νομιμοποιώντας έτσι τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών συνόρων. Την ίδια μέρα η Άγκυρα, ερμηνεύοντας με το δικό της τρόπο τον «επικοδομητικό διάλογο», πραγματοποίησε 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά, 8 εμπλοκές με ελληνικά και μία υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Τέτοιες εξελίξεις ανοίγουν τις ορέξεις του τουρκικού επεκτατισμού. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος, Μπαχτσελί, επιδεικνύει σαν τρόπαιο πίνακα με χάρτη της Τουρκίας, στον οποίο εμφανίζονται σαν τμήματα της επικράτειάς της πολλά νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, ακόμα και η Κρήτη, που «σφετερίστηκε η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται οι απειλές του Τούρκου προέδρου, δια στόματος Ακάρ, ότι «Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους». Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε εθνικιστικό κρεσέντο, διακήρυξε ότι «οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας».