Τέσσερα χρόνια κύλησαν, κιόλας, από εκείνο το ξημέρωμα της 19 Απρίλη 2015 που θρηνήσαμε τη μεγάλη απώλεια του πρωτεργάτη του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας, του σ. Ισαάκ Ιορδανίδη.
Ο σ. Ισαάκ έκλεισε τότε τον βαθιά εμποτισμένο με τα κομμουνιστικά ιδανικά αγωνιστικό κύκλο ζωής του, που διακρίθηκε από τη μαχητική υπεράσπιση των μαρξιστικών-λενινιστικών αρχών και ιδεών. Διάνυσε, με αδιάλειπτη παρουσία, από τα νεανικά χρόνια του που εντάχθηκε στις γραμμές του επαναστατικού ΚΚΕ, από τη σκληρή περίοδο της γερμανικής κατοχής, των εμφυλιακών και μετεμφυλιακών χρόνων ως την εποχή της χούντας, της μεταπολίτευσης και των μνημονίων τον τραχύ δρόμο των μικρών και μεγάλων αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού μας. Αντιμετώπισε παληκαρίσια όλες τις καταδιώξεις και τις βαρβαρότητες του φασισμού και της ντόπιας αντίδρασης σε βάρος των κομμουνιστών, και πέρασε επί δύο σχεδόν δεκαετίες, παραμένοντας ακλόνητος στις κομμουνιστικές ιδέες του, όλη τη μαρτυρική πορεία των εξοριών και των βασανισμών, από την Ικαρία και τη Μακρόνησο ως τα στρατόπεδα του Αη Στράτη, των Κυθήρων και της Λέρου.
Και όταν ήλθε η κρίσιμη στιγμή του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε “από τα μέσα” το κομμουνιστικό κίνημα, από το ρεβιζιονισμό που πήρε κεφάλι μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 και μετά την πραξικοπηματική «6η ολομέλεια» του 1956 στο ΚΚΕ, ο σ. Ισαάκ Ιορδανίδης, όντας στην εξορία, στον Αη Στράτη, όρθωσε μαχητικά και πρωτοπόρα το ανάστημά του για την υπεράσπιση των επαναστατικών κομμουνιστικών αρχών από τη ρεβιζιονιστική επίθεση που δέχτηκαν.
Από τότε και για 59 χρόνια, ως την τελευταία του πνοή, αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος. Έγινε, μαζί με λιγοστούς στην αρχή επαναστάτες κομμουνιστές συντρόφους του, ψυχή της δημιουργίας του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος που ξεκίνησε τη δημόσια διαδρομή του με την έκδοση του περιοδικού “Αναγέννηση”, τις “Ιστορικές Εκδόσεις”, τη συγκρότηση της “Συνεπούς Πολιτικής Αριστερής Κίνησης”(ΣΠΑΚ) και την έκδοση του “Λαϊκού Δρόμου” πριν τη δικτατορία, και συνέχισε τη δράση του ως Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών της Ελλάδας (ΟΜΛΕ).
Ηγετική μορφή του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας υπήρξε πρωτεργάτης στη συγκρότηση και διατύπωση της ιδεολογικοπολιτικής γραμμής του και, κυρίως, επιδίωξε να γίνει πράξη αυτή η γραμμή, αφομοιώνοντας τις θετικές παρακαταθήκες του επαναστατικού ΚΚΕ και του παγκόσμιου επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και φροντίζοντας για τη δημιουργική ανάπτυξή της στις σύγχρονες συνθήκες.
Στη δύσκολη περίοδο των διασπάσεων των δυνάμεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, ο σ. Ισαάκ συνέχισε να δίνει τη συνεισφορά του, αποτιμώντας και βγάζοντας συμπεράσματα από την πορεία του, καταγράφοντας τον συνολικά θετικό απολογισμό του, επισημαίνοντας τα λάθη του και ενεργώντας ανάλογα, με στόχο την επανενοποίησή του και την ευρύτερη συσπείρωση των πραγματικών κομμουνιστών στην κατεύθυνση της μαρξιστικής-λενινιστικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.
Ο σ. Ισαάκ άφησε σε γραπτά και σε πράξη, σε μαρξιστική -λενινιστική ανάλυση των προβλημάτων και επεξεργασία θέσεων, σε κομμουνιστική στάση και ήθος ζωής, ένα σημαντικό έργο λαμπρού κομμουνιστή. Ένα έργο πάνω στο οποίο στηρίζεται το Μ-Λ ΚΚΕ, ένα έργο που η μελέτη του είναι πολύτιμη και για το σημερινό αγώνα που συνεχίζει το μαρξιστικό-λενιστικό κίνημα. Η αξιοποίησή του είναι η καλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε στον αξέχαστο σύντροφο Ισαάκ.
Καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 52 χρόνια από την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας του 1967, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο του σ. Ισαάκ ”Χρήσιμα διδάγματα. Εφτά χρόνια φασιστικής διχτατορίας και ασίγαστης λαϊκής αντίστασης”, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα “Λαϊκός Δρόμος” περίοδος Β, από Νο 2, 14 Σεπτέμβρη 1974 μέχρι Νο 9, 2 Νοέμβρη 1974. Ολόκληρο το άρθρο περιλαμβάνεται στο βιβλίο των “Μορφωτικών Εκδόσεων” με τίτλο “Ισαάκ Ιορδανίδης Πρωτεργάτης της ίδρυσης του μαρξιστικού-λενιστικού κινήματος της Ελλάδας”.