«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται σήμερα συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και διαδικασίες fast track για άμεση στελέχωση και όχι πρόχειρες λύσεις, όπως είναι οι επικουρικοί ή οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και φυσικά όχι νέες προκηρύξεις που θα «επιτρέψουν» απλά την ανακύκλωση του προσωπικού. Μην ξεχνάμε ότι έξω υπάρχουν 21.000 άνεργοι νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, επικουρικοί νοσηλευτές παραιτούνται και άλλοι το σκέφτονται εξαιτίας των συνθηκών που καλούνται να υπηρετήσουν το επάγγελμα».
Αυτά δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), Γεώργιος Τσόλας.
Την ίδια στιγμή που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι πρόθυμοι παπαγάλοι και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες για τις συνέπειες της επιδημίας στους πολίτες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει και αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική που υπηρετούν.
21.000 άνεργοι νοσηλευτές, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία βουλιάζουν από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα χιλιάδες κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, δεν αποτελεί απλά ντροπή και πρόκληση, αλλά έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δημαγωγίας και κοροϊδίας για την υποτιθέμενη αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στην εξάπλωση του ιού, το προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται αντιμέτωπο με τα τεράστια αδιέξοδα, μίας πολιτικής που επιμένει ακόμα και σήμερα να βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι εργασιακές συνθήκες στα νοσοκομεία είναι άθλιες, ο εξοπλισμός ανεπαρκής, τα κενά σε προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000, οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης, ενώ έχουν οδηγηθεί στο σημείο να πρέπει να επιλέξουν ποιοι θα διασωληνωθούν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι.
Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, με αποτέλεσμα να είναι ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας και του παροπλισμού ολόκληρων τμημάτων και κλινικών. Παραμένει σε ισχύ το φρένο -που επιβλήθηκε για τις ανάγκες της πανδημίας- στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές που καθημερινά φροντίζουν να μας παρουσιάζουν για τον κορωνοϊό.
Ταυτόχρονα, η πολύμηνη αναμονή για εξεύρεση ημερομηνίας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για μια τακτική θεραπεία για μια χρόνια ασθένεια εξωθεί πολλούς ασθενείς στην ιδιωτική υγεία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι οι ασθενείς
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εγκλεισμού, απαγορεύσεων, καταστολής και προστίμων, με χιλιάδες άνεργους και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου, στο όνομα υποτίθεται της προστασίας της δημόσιας υγείας, η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις ανάγκες του ΕΣΥ με προσλήψεις είναι ενδεικτική των προθέσεων και των στόχων που υπηρετεί. 21.000 άνεργοι νοσηλευτές δεν προστίθενται απλά στον τεράστιο κατάλογο των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, αλλά ταυτόχρονα λείπουν από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν όχι μόνο στην περίοδο της επιδημίας αλλά και πριν από την εμφάνιση του ιού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλά αρνείται να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό με τον ίδιο τρόπο άλλωστε που αρνείται να κάνει προσλήψεις σε γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα παίρνει μέτρα σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Με σημαία την ατομική ευθύνη και την καταστολή, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να συγκαλύψει το τεράστιο έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της δημόσιας υγείας και του λαού, καθώς και με την εργαλειοποίηση του ιού για την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.