Ξαφνικά η εξαφανισμένη από εργατικές διεκδικήσεις ΓΣΕΕ, που δεν βγάζει άχνα μπροστά σε εργατικούς αγώνες και ασύστολη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, βγήκε λαλίστατη σε προεκλογική καμπάνια υπέρ της ΕΕ. Όπως άλλωστε έκανε και το 2015 όταν εν όψει του δημοψηφίσματος έκανε καμπάνια υπέρ της ΕΕ, με γενικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», έτσι και στην περίοδο πριν τις ευρωεκλογές έστησε ένα ανάλογο σκηνικό.

Έχοντας, σε πρώτη φάση, αναρτήσει στην ιστοσελίδα της από τον Μάιο 2024 το «Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων», της οποίας αποτελεί μέλος, ενώ σε δεύτερη φάση, παραμονές ευρωεκλογών, στις 3 Ιουνίου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και εξέδωσε το δικό της «Μανιφέστο».

Πρόκειται για δύο κείμενα με χαρακτήρα φιλοευρωπαϊκής διακήρυξης, που ξεχειλίζουν από τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, «Το όραμα που μεταφέρει το Μανιφέστο εδράζεται στην Ευρώπη ως μια κοινότητα λαών και εθνών όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να ζει ειρηνικά και να εργάζεται χωρίς τον φόβο της φτώχειας, της ανασφάλειας, της έλλειψης σεβασμού, των διακρίσεων, της βίας, του πολέμου ή της καταπίεσης: Μια Ευρώπη που αποτελεί εξαιρετικό τόπο για να ζεις, να εργάζεσαι, να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να φροντίζεις τους αγαπημένους σου, να συνταξιοδοτείσαι και να γερνάς…». Όλα αυτά όταν η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δεν έλεγε κουβέντα την ώρα που η ΕΕ με τις οδηγίες και τις ντιρεκτίβες της έχει γίνει πραγματικό σφαγείο εργατικών δικαιωμάτων, την ώρα που απροκάλυπτα εμπλέκεται σε πολέμους, την ώρα που μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις όπως και άλλες ξεδιπλώνονταν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά ωστόσο στηρίζει το όραμα της ΕΕ που μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ τη βλέπει ως παράδεισο.

Αντίστοιχα, στο κείμενό της η ΓΣΕΕ, παραμονές των ευρωεκλογών, προσφέρει απλόχερα τη στήριξή της στην ΕΕ και κατά τον προσφιλή της ρόλο, εκείνον του υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου, όπως μας ενημερώνει: «Προωθούμε τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης, μια συνολική βιομηχανική πολιτική που μπορεί να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας καλής ποιότητας, μέσω της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Προωθούμε τη χρήση καθαρών τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας και την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης οικονομίας, όπως στην ανανεώσιμη ενέργεια, την ανακύκλωση και τη βιώσιμη γεωργία» και καλεί: «…τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλον τον κόσμο στην Ευρώπη να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί για μια Ευρώπη πιο δίκαιη και πιο κοινωνική. Εμπρός λοιπόν για μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τους ανθρώπους της!».

Απέναντι στην ΕΕ που έχει δείξει τα δόντια της στους λαούς της Ευρώπης και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ΓΣΕΕ και Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αντί να καταγγείλουν και να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης ενάντια στην επίθεση και τη βαρβαρότητα που έχει εξαπολύσει η ΕΕ κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, της νεολαίας, των ανέργων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, παραμένουν αμετανόητοι θιασώτες της.

Και καλούν τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε κάνουν και τα κόμματα που την υπηρετούν, να στηρίξουν την ΕΕ που φτιάχτηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσιάζοντας την παραμονή σε αυτήν ως τη μόνη οδό που τάχα εξασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία. Όταν η ΕΕ έχει αναδειχθεί σε φορέα πολέμου, ρατσιστικών και ακροδεξιών ιδεών, ενώ σε ολό­κληρη την επικράτειά της η φτώχεια και η ανεργία φουντώνουν, τα εργασιακά δικαι­ώ­μα­τα συρρικνώνονται, το κράτος πρόνοιας διαλύεται, τα πολιτικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες καρατομούνται και ο αυταρχισμός, η αστυνομική βία και η καταστολή των λαϊκών και εργατικών αγώνων είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτής της ΕΕ είναι σημαιοφόρος υπεράσπισης η εκφυλισμένη ΓΣΕΕ.