πως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φέτος το καλοκαίρι η Βουλή δεν θα κλείσει και θα λειτουργήσει σε ολομέλεια και όχι σε θερινά τμήματα. Η κίνηση αυτή, που δεν συνηθίζεται στα κοινοβουλευτικά χρονικά, εφαρμόστηκε και στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων κατ’ απαίτηση της τρόικα, ώστε να ψηφιστούν όλοι ο νόμοι που απαιτούσαν οι «θεσμοί» για την καταλήστευση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας και την καρατόμηση όλων των λαϊκών καταχτήσεων.
Αναμένεται, λοιπόν, στη διάρκεια της καλοκαιρινής λειτουργίας της ολομέλειας να ψηφιστούν νομοσχέδια και όχι μόνο, που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτικό σκηνικό. Στα νομοσχέδια αυτά υπάρχουν και ορισμένα που αποτελούν και αγκάθια για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ένα από τα νομοσχέδια -που προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος- αφορά το οικογενειακό δίκαιο και ειδικά την συνεπιμέλεια, για το οποίο αρκετοί βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τη δυσφορία τους και είναι άγνωστο τελικά πώς θα διαμορφωθεί στην τελική του μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «ευγενικής» διαφοροποίησης αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου που δήλωσε προς τον υπουργό δικαιοσύνης ότι το σχέδιο νόμου «δεν είναι πιστό, απολύτως, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Επίσης δήλωσε ότι δεν ρωτήθηκαν και οι γυναικείες οργανώσεις για να εκφράσουν την άποψή τους.
Το επόμενο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφορά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που σαρώνει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και το οποίο συγκεντρώνει τη σφοδρή αντίθεση των εργαζομένων. Βέβαια η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, αφού άλλωστε αποτελεί και παλιά μνημονιακή δέσμευση, αλλά και βασική πολιτική επιλογή της ΝΔ. Η πορεία που θα πάρει το νομοσχέδιο αυτό θα εξαρτηθεί και απ’ τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων.
Το πιο σημαντικό αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία αφορά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που προέρχονται απ’ τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατ’ εντολή των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ’ όλα των αμερικάνων. Η ψήφιση αυτή αποτελεί το πιο δύσκολο σημείο για την κυβερνητική ενότητα, αφού είναι γνωστό ότι πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά, σήκωσαν πολύ ψηλά τα λάβαρα των μακεδονομάχων και τώρα είναι υποχρεωμένοι να υποταχθούν στην «προδοτική» αυτή συμφωνία.
Τέλος σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Το νομοσχέδιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έχει έντονο άρωμα εκλογών που ίσως να ετοιμάζει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα, που μπορεί να είναι και οι πρώτοι μήνες του Φθινοπώρου. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και ορισμένα άλλα εσωκομματικά αγκάθια, όπως διαφαίνονται από δηλώσεις παραδοσιακών στελεχών της γαλάζιας παράταξης. Συγκεκριμένα ο βουλευτής -και από τα πιο παλιά στελέχη της ΝΔ- Κώστας Τζαβάρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα, όπως οι μόνιμες υποσχέσεις για το δρόμο λαιμητόμο Πάτρας-Πύργου που όλο δημοπρατείται και ποτέ δεν γίνεται, για ζητήματα εγκληματικότητας και ποινών, αλλά και το ότι μάλλον θα βρισκόταν έξω απ’ τις επιλογές Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, γεγονός που τον οδήγησε να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, κάτι που οπωσδήποτε δείχνει την έντονη αντίθεσή του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι τα εκλογομαγειρεία στο κυβερνών κόμμα ετοιμάζονται.
Αναμένεται λοιπόν ένα «καυτό» κοινοβουλευτικά καλοκαίρι με μεγάλη δραστηριότητα, που πιθανόν θα προκαλέσει και πολιτικές ανακατατάξεις που ίσως οδηγήσουν και σε εκλογές. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η πορεία της πανδημίας, τα προβλήματα της οικονομίας και το τσουνάμι της φτώχειας που αναμένεται, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλες γενικότερες εξελίξεις.