Παρά τον ορυμαγδό του κορονοϊού, η Άγκυρα συνεχίζει να προωθεί τις επιλογές της για την επίτευξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κατάθεσε στις 18 Μάρτη, σε παράρτημα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το σύμφωνο Ερντογάν-Σαράζ του περασμένου Νοέμβρη.
Ο Τούρκος διπλωματικός αντιπρόσωπος, Σινιρλιόγλου, στην επιστολή του αναφέρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, που «ακολουθούν την μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών». Με την επιστολή αρνείται προκλητικά το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ, που δεν μπορούν «να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» και ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Σινιρλιόγλου χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία -που αποτελεί νόμιμο μέλος του ΟΗΕ- «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντας την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες, με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις!
Οι εξελίξεις αυτές διαψεύδουν άλλη μια φορά τις προσδοκίες της ελληνικής άρχουσας τάξης για ασπίδα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας από τους ισχυρούς εταίρους της, καθώς διαπιστώνει ότι η Άγκυρα μεθοδικά και ανεμπόδιστα προετοιμάζει το έδαφος και για τη νομιμοποίηση των πειρατικών της γεωτρήσεων και μάλιστα με την ανοχή των αμερικανονατοϊκών που χαϊδεύοντάς την επιδιώκουν να την «αγκιστρώσουν» στη Δύση, βάζοντας, με κάθε ευκαιρία, σφήνες στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Έτσι τα φληναφήματα για δήθεν απομόνωση της Τουρκίας καταρρέουν, ενώ οι στρατηγικοί «σύμμαχοί» της στην περιοχή (Ισραήλ και Αίγυπτος) σιωπούν επιδεικτικά.
Στις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσφέρει πρόθυμα ολόπλευρη στήριξη -εκτός συνόρων- στην ευρωπαϊκή αποστολή επιτήρησης EUNAVFOR MED «IRINI» στα ανοιχτά της Λιβύης, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Στα πλαίσια αυτά η χώρα συμμετέχει στην επιχείρηση διαθέτοντας ναυτικά και αεροπορικά μέσα και «αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη», αλλά και ένα ελληνικό λιμάνι για την αποβίβαση μεταναστών που τυχόν θα διασωθούν και οι οποίοι μετά θα διανέμονται τάχα στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή.
Στο μεταξύ η Αθήνα δέχτηκε νέο αναπάντεχο πλήγμα από τη «σύμμαχο» Γαλλία. Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Aksam», ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλαντας Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes – θεωρείται, διεθνώς, πολύ αξιόπιστος), συμπεριέλαβε τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την ένδειξη της «διαφιλονικούμενης» και «διεκδικούμενης» περιοχής! Επιπλέον ο χάρτης αυτός αναδημοσιεύτηκε από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο χάρτης περιέχει και άλλα προβληματικά στοιχεία που θα έπρεπε να ανησυχούν την Αθήνα, όπως η σκιαγράφηση της μισής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού σαν διεκδικούμενης από την Τουρκία, η περιγραφή της Γαύδου σαν διεκδικούμενης από την Τουρκία, καθώς και δεύτερου νησιού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (που δεν διακρίνεται ευκρινώς στον χάρτη).
Ο θόρυβος που ξέσπασε υποχρέωσε την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα να εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι γαλλικές αρχές έχουν «τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη» και ότι ο χάρτης «έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Ωστόσο, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις, είναι γεγονός ότι το Παρίσι «κλείνει το μάτι» στην Άγκυρα προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή του και τις κάθε λογής επενδύσεις στην χώρα, καθώς οι δυτικοί ανταγωνιστές του προηγούνται κατά πολύ.