Ακρίβεια και καύσιμα στα ύψη, ατέλειωτοι αυξημένοι φόροι, ράλι στην τιμή του ρεύματος και νέο «κύμα» πλειστηριασμών φέρνει ο Σεπτέμβρης που μπήκε πριν από λίγες μέρες.
Αυξήσεις στο ελαιόλαδο, όπου υπάρχει «έκρηξη» της τιμής έως και 45%, αλλά και σε ξηρούς καρπούς (έως 39%), κατεψυγμένες ζύμες (έως 12%), αλεύρι (έως 10%), φακές και φασόλια (2,5% έως 9,5%), απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων (4% -9%), σοκολατοειδή (έως 10%), φρυγανιές (6,5%), ρεβίθια, ρύζι, καφέ (έως 4%).
Εκτός από την ακρίβεια όμως, μόνιμος βραχνάς των λαϊκών νοικοκυριών είναι η φοροαφαίμαξη. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που υπέβαλαν έγκαιρα τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ σε φόρους, με τον μέσο όρο για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να διαμορφώνεται σε περίπου 1.450 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έληξε και η προθεσμία για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν θα καταργούσαν… Μόνο το πρώτο 7μηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 30 δισ. ευρώ φόρους (φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου), 4 δισ. σε έμμεσους φόρους, με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα να εκτοξεύονται στα 3,5 δισ. ευρώ,τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους.
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένοι, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, με τη μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν στα 12,8 λεπτά. Να σημειώσουμε ότι από 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. το επόμενο διάστημα επανέρχεται και τυπικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Σε αυτό το κλίμα και οι οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια να φτάνει και να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο (ακόμα και εκτιμήσεις για τιμή βενζίνης στα 2,60 ευρώ τους επόμενους μήνες γράφονται στον αστικό Τύπο…).
Τέλος, νέο «κύμα» πλειστηριασμών ετοιμάζεται από Σεπτέμβρη, με τουλάχιστον 11.000 από αυτούς να υπολογίζεται ότι θα γίνουν έως το τέλος του 2023.