Στο σύστημα υγείας σήμερα, αριθμούμε 10 νοσοκομεία λιγότερα, που έκλεισαν μέσα σε μια δεκαετία, αριθμούμε 30.000 κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αριθμούμε 557 ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με το ΕΣΥ θα έπρεπε να υπάρχουν 3.000 ΜΕΘ και βέβαια πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι από αυτές τις 557, το 25% αυτών, δε λειτουργεί. Αριθμούμε απ’ ό,τι φαίνεται μόνο ελλείψεις, απώλειες και κενά. Ελλείψεις, απώλειες και κενά, που δημιουργήθηκαν κυρίως τα τελευταία 10 μνημονιακά χρόνια, από αυτούς που υπηρετούσαν αυτή την πολιτική, την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική την υπονόμευσης και διάλυσης της δημόσιας υγείας.
Ενώ το σύστημα υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αποσύνθεσης, τις οποίες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και αυτή φυσικά, φρόντισαν πολύ καλά για να δημιουργηθούν, έρχεται τώρα με περίσσιο θράσος η κυβέρνηση, να επικαλεστεί την ατομική ευθύνη παραγνωρίζοντας βέβαια τη δική της ευθύνη, η οποία είναι και αυτή που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Καλλιεργείται ασταμάτητα η ατομική ευθύνη, ταυτόχρονα ωστόσο συνεχίζουν να λειτουργούν οι μεγάλες εταιρίες και μέχρι πρότινος οι εκκλησίες, καλλιεργείται η ατομική ευθύνη, ενώ φυσικά δε γίνεται πουθενά λόγος για την κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση θέλει για άλλη μία φόρα να τη βγάλει πολύ φθηνά, ή καλύτερα, τζάμπα. Πατάει προκλητικά πάνω στον εθελοντισμό, στο συναίσθημα των ανθρώπων, στο αίσθημα αυτό, της προσφοράς βοήθειας, που πολύ καλώς έχει ο λαός μας, για να περάσει τη δωρεάν εργασία και για να καλύψει τα κενά του συστήματος τα οποία η ίδια έχει δημιουργήσει.
Ανοίγει λοιπόν, πλατφόρμα συμμετοχής εθελοντών, καλεί φοιτητές να σώσουν την κατάσταση, την ίδια στιγμή που δεν έχει κάνει προσλήψεις, την ίδια στιγμή που δεν έχει επιτάξει ούτε τους ιδιώτες γιατρούς, την ίδια στιγμή ακόμα που συμβάλει η ίδια στη διασπορά του ιού καθώς δεν παρέχει καν το βασικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, όχι μόνο η ΔΑΠ, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, αλλά και η ΚΝΕ, πατάει πάνω σ’ αυτή την προπαγάνδα και στηρίζει και με το παραπάνω αυτή την εθελοντική κίνηση, που γίνεται για να καλύψει όσα κενά φανέρωσε στο σύστημα υγείας η πανδημία, βάζοντας στην άκρη αιτήματα για ένα δημόσιο, δωρεάν, στελεχωμένο και εξοπλισμένο σύστημα υγείας.
Η κυβέρνηση επικαλείται, το αίσθημα της αλληλεγγύης, το οποίο αίσθημα ο λαός μας πολύ καλά κάνει και διαθέτει, ο ανεύθυνος βέβαια, όπως έχει ονομαστεί άλλες φορές λαός. Η προκλητική αυτή επίκληση του εθελοντισμού δε γίνεται, για κανέναν άλλο λόγο, πέρα από το να κουκουλώσει την κρατική ανεπάρκεια. Γίνεται για να αποφύγουν να κάνουν προσλήψεις, να μην ανοίξουν τις νέες ΜΕΘ, να μην παρέχουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, να μη γίνονται δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Γίνεται, για να συγκαλύψουν όλες τις ελλείψεις αλλά και τους πραγματικούς υπευθύνους.
Αριάδνη
Α.,
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
του σ.φ. Ιατρικής ΑΠΘ