Πλησιάζοντας προς τη ΔΕΘ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες εργαζόμενους για τη βελτίωση της ζωής τους τα τελευταία χρόνια και πως λίγο πολύ αυτοί που ασκούν κριτική και δεν βλέπουν την αλλαγή απλά θέλουν να τη διαβάλλουν. Με αυτή την κραυγαλέα αλαζονεία τους προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο, διαστρεβλώνοντας ακόμα και τα στοιχεία που βγάζουν οι δικοί τους.

Έτσι τα τελευταία στοιχεία από ειδική ανάλυση του ΚΕΠΕ φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά τον μέσο μισθό ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας. Έτσι οι Έλληνες εργαζόμενοι παίρνουν το χαμηλότερο ωρομίσθιο, καθώς μας προσπέρασε πλέον και η Βουλγαρία, που άλλοτε εδώ στην Ελλάδα χλευάζονταν ή αναφέρονταν υποτιμητικά από μερικούς οι “μισθοί Βουλγαρίας”. Σε αυτό τον δείκτη έρχεται να προστεθεί και ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς να αμείβονται. Συγκεκριμένα έχει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Έτσι στη χώρα μας από το 2020 έως το 2023 η μέση αύξηση των ωρών εργασίας υπολογίζεται στο 9,25%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο η μέση αύξηση στην ΕΕ ήταν 3,4%. Τα στοιχεία μέσα στην τελευταία 30ετία συνομολογούν ότι ενώ μέχρι το 2009 η αγοραστική δύναμη του μέσου ωρομισθίου υπολογιζόταν στην Ελλάδα πάνω από το 60% του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, από εκείνο το σημείο και μετά ξεκινάει μια συνεχόμενη καθοδική πορεία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!

Όμως η χώρα έχει και πρωτιές! Σε τι θα περιμέναμε να είναι πρώτη μια χώρα που δίνει τα χαμηλότερα ωρομίσθια; Μα φυσικά τα αφεντικά να είναι πρώτα σε κέρδη. Έτσι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη κερδών. Καθόλου τυχαία λοιπόν που και οι 5 πρώτες χώρες στην κατάταξη έχουν και τους χαμηλότερους δείκτες πραγματικού μηνιαίου κόστους εργασίας! Έτσι από το 2008 μέχρι το 2024 τα αφεντικά στην Ελλάδα αυξήσαν τα κέρδη τους κατά 54%, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 30%!!