Εν μέσω και της πανδημίας συνεχίζονται αμείωτες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και ενόπλους που στηρίζουν την υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στα περίχωρα της Τρίπολης. Ο Ακίλα Σάλιχ, πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης και στηρίζει την πλευρά του στρατηγού Χάφταρ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού για την ανάφλεξη των συγκρούσεων. Υποστήριξε έτσι ότι ένοπλοι που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη παραβίασαν τη μονομερή εκεχειρία που ανακοίνωσε με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού πριν λίγες μέρες ο Χ. Χάφταρ.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη εξέφρασε «απογοήτευση» για την ανακοίνωση του Χάφταρ στην οποία υποστηρίζει ότι έχει «λαϊκή εντολή για νέα κυβέρνηση» στη χώρα. με στόχο τη σταθεροποίησή της. Στην ανακοίνωση της πρεσβείας επικρίνεται ο Χάφταρ για το ότι κατ’ αυτόν «οι αλλαγές στις πολιτικές δομές της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν με μονομερή διακήρυξη». Για το ίδιο ζήτημα την δυσαρέσκειά της έκφρασε και η Μόσχα.
Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από ΗΠΑ και Ρωσία για την απόφασή του να ανακοινώσει τη συγκρότηση «νέας κυβέρνησης», ο Χάφταρ είχε προχωρήσει σε κίνηση ελιγμού, ανακοινώνοντας μονομερώς την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων έναντι του αντιπάλου του, δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που στηρίζεται από την Τουρκία, επικαλούμενος το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε στις 24 Απρίλη.
Ενδιαφέρον προκαλεί και το ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που υποστηρίζουν τον Χάφταρ, απηύθυναν έκκληση σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να δεσμευθούν στην -υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ- πολιτική διαδικασία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Η ανακοίνωση των ΗΑΕ δεν σχολιάζει άμεσα τη διακήρυξη του Χάφταρ ότι ο στρατός του θα αναλάβει την εξουσία.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία εντείνει τις επιχειρήσεις υπέρ του Σάρατζ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική της ισχύ στην ευρύτερη περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα «υπερασπιστεί» την κυβέρνηση της Τρίπολης. Επικαλέστηκε το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιλώντας χαρακτηριστικά για «αίσθημα ευθύνης λόγω των βαθιών ιστορικών δεσμών της Τουρκίας με την περιοχή».
Αυτά ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ, «IRENE», με πρόσχημα την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Λιβύης. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την έναρξη της αποστολής, που μεταξύ άλλων επιχειρεί την αποτροπή της συνεχιζόμενης μεταφοράς όπλων και πολεμοφοδίων από την Τουρκία, στο πλαίσιο του περιφερειακού γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από πρόσκαιρες συμφωνίες, παραβιάσεις, ελιγμούς και υποκριτικές δηλώσεις, ο πόλεμος στην Λιβύη συνεχίζεται λόγω του άγριου ανταγωνισμού των άμεσα εμπλεκομένων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων.