Στο κόκκινο οι πολεμικές προετοιμασίες και ασκήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σε όλο τον πλανήτη, στρατεύματα, πολεμικά πλοία, πύραυλοι και κάθε είδους στρατιωτικό υλικό δοκιμάζεται. Οι στρατοί των ιμπεριαλιστών προετοιμάζονται για τις πολεμικές αναμετρήσεις τους ώστε να ξαναμοιράσουν τον κόσμο.

Στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε η μεγάλη άσκηση «Avenger Triad» («Τριάδα Εκδικητών») στα εδάφη της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας με τη συμμετοχή του αμερικανικού στρατού, μονάδων του ΝΑΤΟ και 10 χωρών (Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία). Πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 19 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν 4000 στρατιωτικοί και 200 στρατιωτικά μηχανήματα. Περιέλαβε όχι μόνο τις κλασικές ασκήσεις των καθηκόντων τής κάθε μονάδας, αλλά και την απάντηση στο ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, καθώς και τη διεξαγωγή μάχης επί του εδάφους, ενώ πραγματοποιείται ταυτόχρονα επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Στις 9-20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε και μια δεύτερη μεγάλη πολεμική άσκηση στο έδαφος της Ευρώπης. Η «Falcon Leap 24» (Άλμα Γερακιού 24) είναι μια άσκηση που διεξάγεται κάθε χρόνο στο έδαφος της Ολλανδίας. Συμμετέχουν 9 χώρες του ΝΑΤΟ, συνολικά 2000 χιλιάδες αερομεταφερόμενοι στρατιώτες και 10 μεταφορικά αεροσκάφη, από βαριά A400 μέχρι ελαφριά C-27. Στο πρώτο στάδιό της γίνεται η αναδιάταξη δυνάμεων και μέσων στην Ολλανδία, ενώ ακολουθούν οι αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις στις περιοχές εκπαίδευσης.

Στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο, στο σημείο τομής του Ινδικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τις 9/9 ως τις 20/9 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη άσκηση «Kakadu», η οποία οργανώνεται από το Ναυτικό της Αυστραλίας και των Αμερικανών, συμμετέχουν άλλες 9 χώρες, ενώ την παρακολουθούν στρατιωτικοί από πάνω από 30 χώρες. Συνολικά περίπου 3000 άτομα προσωπικό, 15 πλοία και 30 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Στόχος είναι η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ ναυτικών από διάφορες χώρες σε περίπτωση κατάστασης κρίσης στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες διεξήγαγαν εκπαιδευτικές πυρκαγιές, περιπολίες σε ομάδα πλοίων και σκαφών, καθώς και κοινή αναγνώριση μιας καθορισμένης περιοχής.

Στην Ιαπωνία θέλουν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν τον εκτοξευτή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς «Typhoon», όπως δήλωσε η υπουργός Στρατιωτικών των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ. Ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί, η εμβέλειά του θα πιάνει το ανατολικό τμήμα της Κίνας και σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια της Βόρειας Κορέας ή και το έδαφος της ρωσικής Άπω Ανατολής. Να σημειωθεί ότι ήδη ένας τέτοιος εκτοξευτής βρίσκεται τοποθετημένος στις Φιλιππίνες, κράτος υποτελές στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Το αν θα παραμείνει εκεί «θα εξαρτηθεί από τη “συμπεριφορά” της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Στη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 30 χρόνων προχώρησε η Ρωσία το χρονικό διάστημα 10-16/9. Η άσκηση «Ocean 2024» πραγματοποιήθηκε στα ύδατα του Ειρηνικού και του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς και στη Μεσόγειο, την Κασπία και τη Βαλτική Θάλασσα. Συμμετείχαν πάνω από 400 πολεμικά πλοία, υποβρύχια και βοηθητικά σκάφη υποστήριξης του στόλου, 120 αεροπλάνα και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, περίπου 7000 οπλικά συστήματα, στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός, καθώς και πάνω από 90.000 στρατιώτες! Συμμετείχε και ο στρατός της Κίνας με 3 πλοία, 1 σκάφος και 15 αεροπλάνα. Όπως ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο περιλαμβάνει την απόκρουση επίθεσης μεγάλης κλίμακας ενός δυνητικού εχθρού από τον ωκεανό, την καταπολέμηση μη επανδρωμένων σκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την υπεράσπιση των ναυτικών βάσεων, καθώς και τη διεξαγωγή αμφίβιων επιχειρήσεων και τη συνοδεία μεταφορικών μέσων, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (αναφέρεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)».

Είναι φανερό ότι οι ασκήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαίων στην Ευρώπη στοχεύουν τη Ρωσία, ενώ οι διάφορες ασκήσεις και κινήσεις σε Ινδικό-Ειρηνικό, την Κίνα. Από την άλλη, η μεγάλη ρωσική άσκηση και η ραγδαία στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας δείχνει ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι πιο κοντά. Οι λαοί πρέπει να αγωνιστούν σε όλο τον πλανήτη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για να αποτρέψουν ένα νέο παγκόσμιο μακέλεμα.